kierownica zetor t25

Forum ciągników naszych południowych sąsiadów
Awatar użytkownika
Deleted_User

kierownica zetor t25

Post autor: Deleted_User »

czy ma ktoś patent na cięzko chodzącą kierownicę w zetorze 25? mi az skrzypi jakby sie tryba zacierały
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

RE: kierownica zetor t25

Post autor: Jacek ze Skansena »

Zgodnie z instrukcją te tryby w przekładni powinno sie co jakiś czas odwracać. Nikt tego nigdy nie robił i dlatego są takie trudności. Ważne jest jednak aby obrót kół w tych pochwach miał odpowiednie smarowanie bo tam też nieraz brakuje towotu i zwieksz sie problem.. Tylko tyle wiem na ten temat. czy można dostać gdzieś nowe???
Awatar użytkownika
felek

Post autor: felek »

Sprawdź czy przyczyną skrzypienia nie sa łożyska oporowe zwrotnic.
Ściągnij jedną stronę drążka podłużnego i pokręć kierownicą. Jak bedzie cicho i lekko to nie rozbieraj przekładni kierowniczej.
Awatar użytkownika
rafal

Post autor: rafal »

Przyczyną równie prozaiczną powodująca wzrost oporu przy kręceniu kierownicą zwłaszcza na postoju może też być zbyt niskie ciśnienie w ogumieniu. Czasem na boczkach opony nie widać tego na oko , ale przy obnizonym nawet o 0,5 atm cisnieniu opór wzrasta dość znacznie.
Awatar użytkownika
Deleted_User

RE: kolumna

Post autor: Deleted_User »

Przerobiłem na kolumne z strego ułaza blaszaka typu jak Żuk i teraz kręce jedną ręką w miejscu. podstawe wzmocniłem a wąs został ten sam nawet wysokość i pochylenie zostało.troche pracy ale warto było
ODPOWIEDZ