Pompa wtryskowa

Forum ciągników naszych południowych sąsiadów
Awatar użytkownika
Deleted_User

Pompa wtryskowa

Post autor: Deleted_User »

Witam
Zetora k25 posiadam już od dłuższego czasu ale dpiero teraz zaczołem się nim interesować od części meczanicznej. Aktualnie zetor jest po wymianie silnika tzn z 2 zrobiliśmy 1. Traktor jest strasznie zamulony nigdy nie robiłem remontu pompy wtryskowej i niczego innego jedynie ustawianie luzu zaworów . I tu jest moja prośba co trzeba wymienić i czy jestem w stanie to zrobić w domu i jak to potem ustawić? Prosiłbym o porady ale takie krok po kroku bo nigdy tego nie robiłem. Pozdrawiam.;)
Awatar użytkownika
Bolszewik

RE: Pompa wtryskowa

Post autor: Bolszewik »

Zawieź do dobrego warsztatu wraz z wtryskami, a najlepiej jak byłbyś w stanie dostarczyć im cały traktor. Wtedy łatwiej mechanikowi namierzyć problem, a po robocie wszystko ustawi Ci jak należy.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Awatar użytkownika
marek

Post autor: marek »

Niestety naprawy pompy wtryskowej nie da się zrobić w najlepiej wyposażonym garażu można co prawda samemu wymienić tzw.sekcie ale ich ustawienie musi się odbyć na stole probierczym ,który jest wyposażony w odpowiednie menzurki pomiarowe pozwalające na ustawienie jednakowej dawki wtryskiwanego paliwa na wszystkich sekcjach. Z kolei do ustawienia ciśnienia wtrysku na wtryskiwaczu potrzebny jest manometr powyżej 250 atm.i specjalna pompa wtryskowa uruchamiona ręczną dżwignią(my na warsztacie mieliśmy przerobioną pompe od lanza) Tak że wymiana sekcji pompy i końcówek wtrysku to nie problem ale ustawić trzeba na sprzęcie
Awatar użytkownika
Bolszewik

Najpierw niech ktoś Ci oceni mniej więcej koszty naprawy. Przedtem jeszcze upewnij się czy pompa na pewno jest dobrze ustawiona (kąt wtrysku).

Czasami może się zdarzyć że najtaniej i najprościej wyjdzie poszukać sprawnej na Allegro lub Czeskim odpowiedniku ?

Potem ustawić tylko wtryski.
T-25
Awatar użytkownika
Deleted_User

Post autor: Deleted_User »

Więc zrobie tak wymontuje pompe z Zetora i zawioze wraz z wtryskami do mechanika. Po remoncie założe ją i tu moje pytanie w jaki sposób mam wyregulować kąt wtrysku???
Awatar użytkownika
Bolszewik

Poszukaj w dziale Zetor było na 100 %.

Zadzwoń i zapytaj w zakładzie czy zrobią Ci tą pompę bo jak pisał wyżej Józef nie każdy zakład da radę to wykonać.
T-25
ODPOWIEDZ