Witam, wyrzuciłem instalację z ciągnika ponieważ był kiepska. Teraz chcę tylko podłączyć czujnik ciśnienia oleju, wody i ładowanie akumulatora.
Czy ktoś posiada taki prosty schemat albo może go narysować to jest do ciągnika także nie musi być rewelacyjny.
Ponieważ na elektryce się nie znam
jak podłączyć
RE: jak podłączyć
Zazwyczaj czujnik ma jeden przewód. Podłączenie jest proste. Nie chcialo mi się rysować, więc wklejam schemacik z elektrody:

Więcej danych:
- jakie źródło prądu (prądnica, alternator "klasyczny", alternator nowszego typu)
- jaki to ciągnik i jaka instalacja
Tak poza tym to radzę kupić gotową całą instalację i ją zamontować zamiast bawić się w klejenie.
- jakie źródło prądu (prądnica, alternator "klasyczny", alternator nowszego typu)
- jaki to ciągnik i jaka instalacja
Tak poza tym to radzę kupić gotową całą instalację i ją zamontować zamiast bawić się w klejenie.
Witam, dziękuję za szybką odp. to niemiecki ciąnik a mam alternator i 12V
Jaki typ alternatora ?
Jeśli typu "polonez" z zewnętrznym regulatorem napięcia to schemat jest błędny.
Jeśli z nowego typu to ok.
Jeśli typu "polonez" z zewnętrznym regulatorem napięcia to schemat jest błędny.
Jeśli z nowego typu to ok.
Hej nowego typu od golfa II diesla regulator napięcia jest wbudowany w alternator.
No to spoko.
Schemat dotyczy wskaźnika ciśnienia oleju. Wskaźnik temperatury podłączasz analogicznie.

Jeżeli wskaźnik jest takiego typu jak w golfie, to podłączenie będzie jak w przypadku wskaźnika ciśnienia. Golf oprócz wskaźnika temp ma także kontrolkę temperatury.

Jeżeli wskaźnik jest takiego typu jak w golfie, to podłączenie będzie jak w przypadku wskaźnika ciśnienia. Golf oprócz wskaźnika temp ma także kontrolkę temperatury.