RE: Tłoki do t25

Wszystko o ciągnikach z ZSRR
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Istnieją trzy rodzaje tłoków i dwa rodzaje głowic.

- Tłoki z płaskim dnem i czterema pierścieniami (3 uszczelniające jeden olejowy) są to starsze wersje.

- Tłoki z płaskim dnem i pięcioma pierścieniami (3 uszczelniające jeden olejowy i dodatkowo jeszcze jeden olejowy pod sworzniem korbowodu).

Do wyżej wymienionych stosuje się głowice gdzie zawory są w jednej płaszczyźnie z denkiem głowicy. W tych głowicach nie ma świec żarowych jest ona wspólna umieszczona w kolektorze ssącym.

Można aczkolwiek nie wypowiem się na temat zasadności wytoczyć w tłokach wymienionych jako pierwsze dodatkową karbę na pierścień olejowy pod sworzniem.

Trzeci typ tłoków jest to tzw. nowy typ posiadają zagłębienia na wierzchu pod zawory (posiadają pięć pierścieni). Do tych tłoków dedykowana jest głowica nowego typu jej zawory wystają z płaszczyzny dna głowicy. Ponadto głowica ta ma świece żarowe bezpośrednio w nią wkręcane (jak w samochodach). Są to świece palcowe szybkogrzejące.

Tłoki muszą grać z głowica nic nie kombinuj jak nie jesteś pewny weź do sklepu głowicę.

PS.

Widziałem traktor gdzie były i są nadal zamontowane dwie różne głowice jakie są tłoki nie wiem bo nie mam rendgena w oczach *yes*
Na pewno jednak jest to zły pomysł zrobić taką mieszankę.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Nawet muszą.

Uwaga kupując zwróć uwagę na to by pierścienie były odpowiedniej jakości.
Najlepsze są podobno z "Primy". Ważne żeby były wyraźnie zaznaczone w którą stronę mają iść znak >> top << lub kropka.

Jeśli na pierścieniach nie ma takich znaków lub są one niewyraźne to pod żadnym pozorem takich nie kupuj bo to tandeta. Mogą spuchnąć i narobić bajzlu że szkoda gadać.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
ODPOWIEDZ