RE: Cos pomoc w rozpoznaniu
w latach 60 -70 mój dziadek miał identyczną szlifierkę która służyła do ostrzenia kos od kosiarki konnej [te trójkaty kosy na listwie ] jak również ta slifierka była wykorzystywana do ostrzenia kosy zwykłej po wyklepaniu na tz. babce [ KTO WIE CO TO BYŁA BABKA ]
Jest to popularny toczak do ostrzenia na mokro ,kosy do kosiarki , snopowiązałki .Siekierkę i tasak też można naostrzyć *annoy*
Do tego powinny być jeszcze nogi.
Jeśli kamień był dobry i "bukso" nie wybite można było żyletki ostrzyć.
Do czego służyła, a do wszystkiego noże kuchenne też się ostrzyło.
Jeśli kamień był dobry i "bukso" nie wybite można było żyletki ostrzyć.
Do czego służyła, a do wszystkiego noże kuchenne też się ostrzyło.
- Marcin125p
Masz rację - to jest toczak. Posiadam taki z nogami z lat 50-tych, którego odnowiłem i wystawiłem we Wilkowicach w 2008 r.piotr31 napisał/a:
Jest to popularny toczak do ostrzenia na mokro ,kosy do kosiarki , snopowiązałki .Siekierkę i tasak też można naostrzyć *annoy*
Fotka takiego jakiego posiadam jest w galerii w dziale "Stare Budy" *sarcasm*
RATUJMY LEGENDY NASZYCH PÓL I DRÓG
Też mam takowy brusek po dziadku stał pod szopą, miał cieńką twardą tarcze ale pare lat temu przeszedł lifting( wymiana kamienia na biały piaskowiec, likwidacja luzów, pocynkowanie części ruchomych, nowa farba) i tera na strychu czeka. Ma cztery nogi wykonane z rur z jednej strony spłaszczone i przykręcone do tej żeliwnej obudowy a drugiej strony końce maja otok z drutu stalowego. Fajna sprawa jak trzeba nawet naostrczyć kuchenne noże czy inne narzędzia.
u mojego ŚP dziadka - kowala - stał taki sam na drewnianych nogach
podeslij więcej zdjęć na @
powiedz za jaki grosz mogłoby to trafić do mnie na godną emeryturę ?
podeslij więcej zdjęć na @
powiedz za jaki grosz mogłoby to trafić do mnie na godną emeryturę ?