Kosiarka do Zetora 25
Kosiarka do Zetora 25
Zapraszam do dyskusji na temat kosiarek przeznaczonych do Zetorów 25.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
RE: Kosiarka do Zetora 25
Jacek to czekamy na fotki i opis z prac nad nowa kosiarką . Co do sposobów mocowania to tylko jest ten rysunek jak w artykule , wiem , ze to mało. Mam nadzieję , ze ktoś z retrotraktorzystów ma jakąs instrukcję do kosiarki zetorowskiej.
Pozdr.
Pozdr.
- Jacek ze Skansena
Ta kosiarka pasuje do Zetorka bez "plecaka", więc do tego pierwszego bez szelek i podnosnika. Jak się już zorientowałem do tego późniejszego też pasuje bo widziałem u jednego gościa. Jednak moje info są tylko z autopsji. Nie posiadam żadnej literatury niestety. Obecnie pracuje nad kołem pasowym. Trzeba go dorobić. Byłem u dziadka zapożyczyć wymiary: 180 mm średnicy i wejście jak przy przekaźniku. Ilosć pasków klinowych - 3. Udało mi sie dostać od kumpla zepsuty przekaźnik, więc jest od czego zacząć. Obecnie kroją wałek do obróbki. Trochę to potrwa. Fotki postaram się przesłać około Bożego Ciała. Kosiareczka mi sie podoba.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
- Jacek ze Skansena
To napewno mi pomoże w składaniu. Dziękuję. Już zauważyłem różnice mojej z przedstawionej na fotce.Wczoraj pasowałem ramę do Bociana. I jeszcze jeden kłopot bo pane złapałem i stoi na skos. Teraz kolejny wydatek. A niech to.
Kosiarki typowe do Zetora 25 A i K to Kz1-2,1 i Kz2-2,1. Sa to kosiarki zawieszane pmiedzy osiami ciągnika i napędzane z pionowego wałka mocy. Wyprowadzenie znajduje się z lewej strony od spodu obudowy sprzęgła. http://img377.imageshack.us/img377/6444/68556931mx8.jpg
W bocianach wałek jest raczej kompletny, natomiast w A kończy sie zwykle na na skośnej zębatce wom , tej górnej na foto.
W bocianach wałek jest raczej kompletny, natomiast w A kończy sie zwykle na na skośnej zębatce wom , tej górnej na foto.
- Jacek ze Skansena
felek czy według ciebie ta kosiarka montowana jest pomiędzy tylnymi a przednimi kołami? Ja tak to rozumiem. Moja kosiarka typ Kz2-2,1 montowana jest z tyłu i właśnie dzisiaj udało się założyć głowicę do ramy i nabiera to wszystko jakiegoś wyglądu. Udało się także założyć nową oponę. Następny problem to oczywiscie wszyscy kumple zmuszają mnie do wymiany drugiej opony bo"Jak to wygląda".
Zgadzam się z Jackiem , raczej ta kosiarka KZ2-2,1 to jest maszyna przeznaczona na montaz z tyłu ciągnika. Być może Felek chodzi Ci o czeską kosiarke montowana miedzy osiami ciagnika , która brała napęd od przekładni kątowej ( ten pionowy wałek).
Jacek koniecznie zmień oponę ... no bo jak to wyglada...
Jacek koniecznie zmień oponę ... no bo jak to wyglada...

- Jacek ze Skansena
Rafał ty wiesz ile kosztuje opona a co dopiero dwie. Chyba jednak tak zrobię bo K 25 będzie wyglądał znakomicie i to w poł ączeniu z kosiarką. Kosiarka miała oryginalny kolor czerwony. Cała miała taki kolor. Ja wprowadziłem kilka drobnych zmian dla polepszenia jej wyglądu"dziś".Czekam za zrobieniem koła pasowego. Powinno być w przyszłym tygodniu i został mi jeszcze do dorobienia "Kardan". Mam już dechę z dębu. Muszę ją dopasować.Długość to 80 cm jakby ktos potrzebował. Wczoraj założyłem sprężyny pomagające przy rozkładaniu kosy. Rewelacja. Paluszkiem można ją złożyć. A jeszcze muszę kupić nowy łańcuch do podnoszenia.
No to Jacek czekamy na fotki 

Wiem ,aż za nadto dobrze ile takie opony mogą pochłonąc budżetu przeznaczonego na remont ciagnika. U mnie były wszystkie 4 wymieniane.
Przyznam , ze jeszcze nie widziałem nigdy tej kosiarki na żywo i na ciagniku. Tym bardziej temat robi się dość interesujący. Muszę ją jeszcze zobaczyć w akcji.
Przyznam , ze jeszcze nie widziałem nigdy tej kosiarki na żywo i na ciagniku. Tym bardziej temat robi się dość interesujący. Muszę ją jeszcze zobaczyć w akcji.

- Jacek ze Skansena
Zabieram ja na Minikowo to może coś im tam skosimy co nie? Kolega dorobił mi "kardana" do końcówek. Czekam na koło pasowe i muszę jeszcze kupić paski klinowe ale poczekam na spasowanie kół.
- Jacek ze Skansena
Janek sprzęt poraz pierwszy wystawiony będzie w Minikowie. Czy ty się wybierasz do Minikowa?
Dodałem już skany nadesłane przez Karola - są dwa posty wyżej.
- Jacek ze Skansena
Wczoraj skompletowałem w końcu kosiarkę. Była też próba zakończona powodzeniem( pomijając nadcięcie palca) dzisiaj zrobiłem ostatnie fotki i jutro postaram się przesłac do Pawła płytę lub spróbuję internetem ale mi to zabardzo nie wychodzi. Za stary jestem już chyba.
Ooo to musisz uważać bo z tym nie ma żartów. A jeśli chodzi o zdjęcia to może być na płycie.
widziałem tą kosiarke Jacek przysłał MMS - powiem tylko tyle że jest zielona z czerwonym i wygląda jak prosto z fabryki. Robi wrażenie aż sobie usiadłem. Zawieszona na Zetorku - mam wrazenie jak bym się przeniósł w czasie do lat 50. W sobote psotaram się podesłac tą fotkę z MMS.
- Jacek ze Skansena
dzisiaj znowu nie zdążyłem tego wgrać i wysłać. Zrobiłem kilka fotek bociana to może jedno ci się nada na stronę gł. Robię przygotowania do Minikowa. Potwierdzono nasz udział i muszę charakterystyki napisać wszystkich występujących pojazdów. Na dodatek koniec roku szkolnego a mam co nieco w podstawówce, więc czas ucieka. postaram sie jednak podesłać tą płytę.
No super, jak masz jeszcze jakieś ciekawe zdjęcia to wszystko chętnie przyjmę 

- Jacek ze Skansena
Paweł już mi sił brakuje ale sprzęt jest wciągający. Zrobiłem przejażdżkę U 25 po wzgórzach w mojej wsi. Przebiegające barzanty koło ciągnika itd. Dobra bo się roztkliwie.