Budka kierowcy
- Rolnik122894
Budka kierowcy
Witam wszystkich retrotraktorzystów. Od pewnego czasu mam zamiar odnowić budkę kierowcy do mojego C-328. Ciągnik wcześniej pracowała w kółku rolniczym więc sami wiecie jak tam dbali o maszyny. Po zakupie tata rzucił ją na poddasze garażu i tam leżała 27 lat. Chcę ją odnowić i mam nadzieję że zrobię to w 100%. Mam do was kilka pytań. Otóż w jakim kolorze były one malowane Była jakaś wycieraczka lub oświetlenie? I Gdzie można dostać plandekę do niej?
Oto i ona:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/be9 ... 5f395.html
Oto i ona:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/be9 ... 5f395.html
RE: Budka kierowcy
Ja na swojej budce "dodrapałem" się koloru wiśniowego, więc wynikało by z tego, że budki miały kolor taki sam jak blachy ciągnika, jedynie ramka szyby była innego koloru - przynajmniej moja była szara tak jak silnik.
Co do wycieraczki, to trudno stwierdzić czy miały, może były montowane na żądanie.
PS. Widze, że budki też nie były takie same. Moja jest troche inna.
Co do wycieraczki, to trudno stwierdzić czy miały, może były montowane na żądanie.
PS. Widze, że budki też nie były takie same. Moja jest troche inna.
Facebook. old URSUS tractor
- Rolnik122894
Inna? Jakie są różnice? Możesz jakieś zdjęcia wstawić. A co do wycieraczki to wywnioskowałem ze była ona na środku szyby z góry. Na szybie jest jakby czesc blachy odcietej boszem, a po za tym rurka kabiny jest w tym miejscu troche podgieta co zreszta widac na foto. Mogła też być tam lampa.
Już wszystko jasne 

Moja budka nie ma właśnie tego wygięcia i ma poprzeczny pręt biegnący w środku stelarza opończy dachu.

Moja budka nie ma właśnie tego wygięcia i ma poprzeczny pręt biegnący w środku stelarza opończy dachu.
- Rolnik122894
To jest budka którą montowano w pierwszych wersjach C-330.
- Rolnik122894
Zgadza się. Oprócz tego wgięcia i bardziej kwadratowych kształtów. takie jest przynajmniej moje odczucie. Damber wiesz coś na temat tych opończy na boki kabiny?
Zasłony boczne z tymi "okienkami" widziałem tylko raz i to na aledrogo. Tego juz raczej nigdzie nie kupisz, będziesz musiał sam zrobić lub komuś zlecić.
- Rolnik122894
No cóż taki jest urok pasiadania starego ciągnika do którego części już coraz rzadziej można dostać. Ale sama świadomość że ma się w garażu kawałek historii polskiego rolnictwa...
...bezcenne.
...bezcenne.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
- Rolnik122894
Dziękuje. Bardzo mi pomogłeś.
Witam mam taką samą budke i moj ciągnik był z skr, a taka plandekę widziałem w sklepie grene w necie jak się nie mylę jeszcze sprawdzę.
jest plandeka w sklepie grene nazywa sie opończa jest niebieska kosztuje 99 zł,moze ci co plandeki robia by dorobili wg wzoru
jest plandeka w sklepie grene nazywa sie opończa jest niebieska kosztuje 99 zł,moze ci co plandeki robia by dorobili wg wzoru
- Rolnik122894
Zgadza się jest, ale do C-330. Na 28 potrzeba raczej większą.
Odgrzeję trochę temat. Czy ktoś z Was próbował reanimować ramę szyby do tej kabiny? Moja zgniła i szczerze mówiąc nie mam pomysłu jak to ugryźć.
Dokładnie mam tak samo, też zgniła, ale mam już (nazwijmy to) nową rame do szyby, bo nie była używana. Musze tylko kupić nową uszczelke i przełożyć szybe.
Najlepiej jak też załatwisz sobie nową rame, bo reanimować starą będzie ciężko *no*
Najlepiej jak też załatwisz sobie nową rame, bo reanimować starą będzie ciężko *no*
- Rolnik122894
Moja na szczeście jest cała:D
Ba, ale skąd wziąć takiego rarytasa?damber napisał/a:
Dokładnie mam tak samo, też zgniła, ale mam już (nazwijmy to) nową rame do szyby, bo nie była używana. Musze tylko kupić nową uszczelke i przełożyć szybe.

- Rolnik122894
Popytaj u kogoś kto ma C-32 przerobionego np na C-330 czy z inna kabina. Z odrobiną szczęścia trafisz na złomie. Swego czasu na allegro była cała szyba za 100zł.
- agrohippika_pl
- Kontakt:
a tak z innej beczki - czy jakieś zetory k25 miały oryginalną kabinę czy to jakieś doróbki?
i czy da się to zrobić żeby nie szpeciło ciągniczka - macie jakieś zdjęcia?
i czy da się to zrobić żeby nie szpeciło ciągniczka - macie jakieś zdjęcia?
Ursus C-328, Massey Ferguson 135, Romet Pony 50-M-1
Jak się nie myle, to Paweł miał takie stare foto ZETOR-a 25K z taką budką(kabiną).
W ZETOR-ach 25A z dużymi błotnikami można było zamontować fajną dużą kabine.
W ZETOR-ach 25A z dużymi błotnikami można było zamontować fajną dużą kabine.