Zetor k-25 i pług Pz-1
-
Zetor k-25 i pług Pz-1
Witam Mam pytanie czy zetor da sobie radę z pługiem 2skibowym Pz-1 ?
RE: Zetor k-25 i pług Pz-1
Oczywiście, albo ten PZ-1 albo PZ-1A, nie pamiętam, ale chyba PZ-1 jest tp przystosowany do pracy z tym ciągnikiem, a drugi z c-325/8, ja ciągam swoim bocianem nowszego 2skibowego UG
-
Mój się niestety kopie ale to chyba wina tylnych opon są prawie łyse.A przód nie jest za lekki?U mnie ściąga w prawo jak próbuje orać.
z tego co wiem, to jeżeli ściąga to jest źle wyregulowany pług, bądź np. brak stopki jeżeli takowa jest wymagana w pługu itp. Mój również się kopie, ale głownie na mokrym terenie, ale opony mam w kiepskim stanie, tylko 12.4 zamiast 9.5
Potwierdzam to co pisze drax. Powodem nadmiernego ściągania ciągnika jest często niewłaściwe ustawienie pługa. Przy głębszej orce i cięższej ziemi nawet dobrze ustawiony pług będzie trochę ściągał przód ciągnika, ale od tego aby szedł prosto masz pod ręka pompę podnośnika i blokadę mostu.
-
A czy będzie już całkiem dobrze jak założę mu nowe opony i obciążniki na tylne koła?
Opony na pewno dużo dadzą. A jeśli chodzi o obciążniki to jest sens je zakładać wtedy gdy ciągnik zamiast dobrze wkopywać się w ziemię przy obciążeniu "skrobie" ziemię a nawet podskakuje.
Na pewno opony tutaj dużo mają znaczenia. Pług PZ-1 był przeznaczony konkretnie do Zetorów serii 25, więc nie ma tutaj mowy o tym, że sobie nie da rady. PZ-1A były lekko różniące się wieżyczką do C325/C328.
Zmień opony na dobre, ustaw dobrze pług i wtedy na pewno sobie da radę. Obciążniki możesz założyć, chociaż do 25K oryginalnych raczej nie znajdziesz w Polsce.
Zmień opony na dobre, ustaw dobrze pług i wtedy na pewno sobie da radę. Obciążniki możesz założyć, chociaż do 25K oryginalnych raczej nie znajdziesz w Polsce.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Panowie to jak jest z tym pługiem czy Grudziądz podejdzie do zetorka czy nie bo juz nie wiem.
Podejdzie, ale ciężej jest go ustawić, ja mam taki grudziądzki na sprzedaż 2 skibowy, ciągam go Zetorem 25, jeśli jesteś zainteresowany pisz na PW.
zetorek daje spokojnie rade z pługiem UG tylko w tym pługu trzeba podnieść wieżyczkę wynika to z tego ze otwór na śrubę jest za nisko po tej małej modyfikacji pług ustawia sie w pięć minut i śmiga zajefajnie.
juz po zniwach i trzeba zaorac sciernisko i mam pytanie jaki bedzie dobry plug do zetorka mysle o 2 skibowym unia grudziadz bo tych pz 1 malo jest czy sa jakies inne jeszcze ktore beda pasowac
Ja robiłem orkę głęboką ok. 20-25cm pługiem Unii 2-skibowym bez przeróbek. Traktor ma na kołach 28" no i wg mnie przydałoby się przedłużyć cięgna o jakieś 15cm. Są za krótkie i zamiast jechać drogą wolałem jechać polnymi bo po podniesieniu pług był 3cm nad ziemią. Przełożenie ramion na wielowpuście wału też niewiele dało. Ewentualnie możnaby zrobić dodatkowe otwory pod wieszaki podnośnika, żeby były bliżej mostu.
mam problem w moim zetorku k 25 kupilem plug 2 unia grudziadz i niewiem jak go ustawic jak jak wajche od podnosnika wezme max w dol to plug wchodzi za gleboko kolko ploga jest do konca wysoko czy ktos wie jak dobrze ustawic
pług taki może być dobry
http://olx.pl/oferta/plug-1-skibowy-c33 ... 6HRSf.html
albo trochę mały... tak jak ja:p
http://weteranszos.pl/gielda/1601- to instrukcja od pz-1 i pz-1a
http://olx.pl/oferta/plug-1-skibowy-c33 ... 6HRSf.html
albo trochę mały... tak jak ja:p
http://weteranszos.pl/gielda/1601- to instrukcja od pz-1 i pz-1a
Czy plug pz-1a do zetora k -25
- Marcin125p
Pług PZ-1 był przystosowany do Zetorów 25.
Pług PZ-1A współpracował z Ursusem C-325/C-328
Na początku lat 60-tych niektóre maszyny zawieszane dostały oznaczone literą "A" - maszyny te były przystosowane do Ursusów. Zetory mają inny system podnoszenia (długość cięgieł itp).
Pług PZ-1A współpracował z Ursusem C-325/C-328
Na początku lat 60-tych niektóre maszyny zawieszane dostały oznaczone literą "A" - maszyny te były przystosowane do Ursusów. Zetory mają inny system podnoszenia (długość cięgieł itp).
RATUJMY LEGENDY NASZYCH PÓL I DRÓG
Na zdjęciach nie widzę różnic między tymi pz 1 -pz-1a mialem wczesniej unie grudziac i ciężko bylo mi je ustawić a ma okazje kupic pz-1 a