Przednia oś T25

Wszystko o ciągnikach z ZSRR
darius

Przednia oś T25

Post autor: darius »

Koledzy mam pytanie,czy da się wyciągnac sworzeń bez rozkręcania półramy.
Awatar użytkownika
Bolszewik

RE: Przednia oś T25

Post autor: Bolszewik »

Ciekawe po co ?

Odkręcasz zaczep, potem wykręcasz broka, następnie rozkręcasz śrubę ściskającą odlew. Teraz potrzebujesz tylko śruby bodaj M12 i kawałka grubej blachy żeby zrobić sobie ściągacz. Sworzeń jest nagwintowany i wyciągniesz go kręcąc śrubą. Kilka razy trzeba przestawiać pkt. podparcia ściągacza.

Radzę podeprzeć ciągnik pod ramą z obu stron na kobyłkach tak żeby koła dotykały ziemi ale nie spoczywał na nich żaden ciężar wtedy najłatwiej wyjąć sworzeń.

Przed ściągnięciem warto dać szansę WD 40 *flower*
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
darius

@Bolszewik o to chodzi że nie mam sworznia rozbitego na tulejkach,lecz w półramie nie wiem co z tym zrobic(raczej ratuje nowa półrama).
Awatar użytkownika
Bolszewik

Ja bym przeliczył koszty bo to da się zrobić.

Wystarczy wyjąć sworzeń i tulejki potem rozwiercić odlew, następnie dać tokarzowi do dorobienia nadwymiarowe tulejki.

Jednak trzeba zacząć od sprawdzenia cen bo może się okazać że lepiej kupić nowe.
T-25
darius

Może masz racje z tymi nadwymiarowymi tulejkami,bo akurat toczenie to mnie nie bedzie nic kosztowało bo kuzyn ma tokarke
bart567

Post autor: bart567 »

Bolszewik oraz darius niestety sprawa nie jest taka prosta, wiem o tym gdyż świadczę usługi z zakresu regeneracji przednich przednich osi do ciągników.
W wielu przypadkach otwór w osi jest rozbity nierównomiernie więc sam wymaga rozwiercenia aby wcisk był odpowiedni na całej średnicy. A do tego już sama tokarka nie wystarczy, potrzebna jest wytaczarka bądź frezarka z odpowiednim oprzyrządowaniem. Ponadto zdarzają się przypadki gdy otwór w miejscu wcisku jest tak rozbity, że ewentualne dopasowanie sworznia pod nowy wymiar spowodował by wybranie tulejek do 0, więc konieczne staje się napawanie miejsc wcisku i następnie roztoczenie pod wymiar.. Prawdę mówiąc od dłuższego czasu nie remontowałem przodu do t 25 (głównie 330 i 360) więc trudno mi powiedzieć na ile jest on podatny na tego typu zużycie, tym bardziej że o ile dobrze pamiętam luz można tam ściągać na śrubach.
W każdym razie przy cenach w granicach 300 zl za przednią oś radziłbym ci (w przypadku mocnego wyrobienia osi) najpierw znaleźć w okolicy zakład który zajmuje się tego typu usługami i popytać ile u nich taka naprawa by wyniosła.
Painkiller

Post autor: Painkiller »

Witam nie będę pisał nowego tematu szykuję się w nie długim czasie do wymiany tulejek w przedniej belce zwrotnicy T-25 macie jakieś ciekawe patenty jak je wycisnąć bez użycia młotka i przecinaka ..
Awatar użytkownika
Bolszewik

Raczej się nie da bez młotka.

Byle nie prać na chama.

Trochę chemii, palnik, ściągacz.
T-25
Painkiller

Post autor: Painkiller »

A ha czyli tradycyjnie..
Spróbuje ściągaczem dziś w pracy zrobiłem prototyp,spodziewam się mocnego oporu ze strony tulejek siedzą tam 30 lat kto wie jak pójdzie..
ODPOWIEDZ