Witam. Jak już niektórzy wiedzą jestm tez fanem maszyn rolniczych z późniejszego okresu jak 1960r. i z tego względu zbudowałem model Ursusa 1224 z 1978r. który wzorowany był na ciagniku mojego wujka. Model w 20% zbudowany jest od podstaw i nie jest jeszcze skończony ( za dużo zainteresowań )
Edytowałem post, bo w związku z tymi problemami z serwerem należy wrzucać fotki np. tutajhttp://www.imageshack.us - Ursus
Super Ursus będzie. Fajnie jakbyś zrobił więcej tych nowszych Ursusów i przyjechał za rok do Wilkowic - moglibyśmy zaprezentować jak zmieniały się Ursusy na przestrzeni lat :smilewinkgrin:
A jaka to skala??
Super maszyna, należą się brawa. A ta przyczepa przypomina mi NRD-owską przyczepe technologiczna Fortschritt T088.
Popularna szóstka z napedem ma swój urok.
W każdym bądź razie niezły zestaw. mateusz musisz w przyszłym roku pokazać ten sprzet w Wilkowicach na naszym stoisku z modelami.
Dzięki koledzy:) Rafał.. jesteś bardzo zorientowany w DDRowski sprzęcie bo masz racje, ta przyczepa była na niej wzorowana A ciągników będzie więcej ale jak czas pozwoli bo narazie to będe sie uczył w szkole o prawdziwych bo ide do Szkoły Rolniczej o profilu mechanizacji rolnictwa i prawdopodobnie będę mieszkał w internacie. Narazie chce sie zająć skończeniem tego.... i ....moze powiem potem bo to będzie niespodzianka ale byście musieli mo pomóc ale o tym później
U mnie w kolekcji jest tez taka przyczepa z czasów DDR - taki model reklamowy w skali 1: 25. W zasadzie czeka ona na remont gdyż przedstawia opłakany stan ( ma juz pnad 20 lat) . Muszę się za nią wziąść.
Ej Rafał.. porób fotki swjej kolekcji. A masz jakieś modele w HO (1:87)?? Ja mam między innymi Dutre D4k ale już są starania o modele Icara który produkuje modele marki Forschritt i Zetor
Musze się faktycznie zabrać za fotki. Teraz jestem w stanie remontu i wszystko jest w kartonach ale jak zakończy się ten bałagan to postaram się o ciekawe zdjęcia.
Z H0 równiez mam D4K , RS-09 ( Kreativ) i gasienicówkę Urtrak KS-09, natomiast własnie poluje na Zetora ( chyba to jest 12045?) i coś z Fortschritta. Może masz jakieś dojścia do tych modeli Icara?
No widzisz to możesz uczyc się to co cię ineresuje. Ja miałem troche gorzej bo to było technikum budowlane ale też sporo było o ciężkich maszynach , mechanice , statyce itp. Jedno pytanie na końcowym egzaminie zawodowym trafiłem o smarowaniu silników. Po za tym była też normalna praktyka na warsztatach mechanicznych- to sie teraz przy tych starociach przydaje.
Ale się Mateusz nie pochwaliłeś wszystkim co w Twojej szkole jest na placu :bigeek: - Ursus C-451, chyba dwie snopowiązałki i jeszcze różne maszyny
Szkoda, że u mnie nie ma takiej szkoły
Firma Icar produkuje różne ciagniki, od Zetora 8011 przez MTZ 82 (stara kabina ) do Forschritta ZT300/303. W ofercie ma takze różne maszyny np. rozrzótnik T088 siczkarnie i kosiarke z Agrostoju. W tym roku nowością byłu maszyny do zielonek czyli seczkarnia i pokosówka. A i zapomniał bym o kombajnach z Forschritta
No musze przyznac ze wspanialy 1224 tylko powiedz mi bo nie jestem pewny a moje zainteresowania wiaza sie bardziej z ciagnikami z lat 70 w zwyz. Czy 1224 byl juz produkowany moim zdaniem Twoj model to 1214:) swiadcza o nim lampy na zewnatrz maski i prosta nie scieta maska:)ale mimo to jestem bardzo zaskoczony naprawde wyszedl Ci:) a czy ta przyczepa to jest rozrzutnik T0-88 Fortschritt?? bo jest bardzo podobny tylko ze teraz ma chyba zalozone burty do wozenia siano kiszonki
a odnosnie szkoly.....polecam ZSRCKU w TRzciance....ma 334 ha dwa in ternaty i produkcje krow,trzody i koni.Na gospodarstwie znajduja sie 2x c-360 3x914 i jeden 1634
Post edytowałem - na następny raz proszę skorzystać z opcji Edytuj zamiast pisać post pod postem Pozdrawiam - Ursus
Hej sławek: jak już pisałem ciągnik ten jest wzorowany na traktorze mojego wujka czyli Ursusie 1224 z 1987 roku, traktor pochodzi z dawnego PGR i ma taką maske która zapewne nie jest orginalna bo owe ciągniki z nią nie wychodziły... nie zaczynajmy dyskusji rodem z Agrofoto A jeśli chodzi o szkoły to masz fajnie ze towoja szkoła ma tyle ziemi, bo u nas sytuacja jest odwrotna... mało ziemi a za dużo sprzętu i żadnej chodowi też nie ma
spoko tylko wiesz chodzilo mi o to ze w Twojej wypowiedzi jest to ursus z 1978 pewnie omylkowo wpisales date:)a co do tej maski to pewnie masz racje wiadomo jak to bylo w PGR-ach w mojej miejscowosci w PGR-erze z C-385 zrobiono 1212:) z dwoch zlozyli jednegoale nie bedziemy rozmawiali o tym! Fakt moja szkola a wlasciwie gospodarstwo przy szkole nalezy do bogatszych:) masz racje u nas jest duzo ziemi i malo sprzetu bo na ten areal posiadamy tylko jeden kombajn classa dominatora Pozdrawiam
U nas w szkole mamy takie maszyny jak: ( oczywiście takie godne uwagi)
-2 X Ursus 1634
-2 X NH TL90A ( nówki, rok prod. 2006r. )
-Ursusa 914
-Ursusa 385
-3 X C360 i tak samo C330
- Ursusa 5314
-2 X Bizon Z-056
- Bizona DS Z-110
- jakieś tam ursusy licencyjne
- wiele innego sprzętu zaczynając na nowych kombajnach do ziemniaków a kończąc na kosiarkach....
No to faktycznie jest tak jak mowisz bardzo duzo sprzetu u nas z kombajnow to procz dominatora jest anna Z-644, i kopaczka ktora kapia rocznie 20 ha marchwi a nastepnie uczniowie z wszystkich kierunkow ida ja zbierac:)