T-25 Po kompletnej odbudowie

Wszystko o ciągnikach z ZSRR
Awatar użytkownika
Mentos22

T-25 Po kompletnej odbudowie

Post autor: Mentos22 »

Witam większość z was zna mój ciągnik ,który kupiłem rok temu mianowicie Władimirca t-25 z 1978 roku. Przez rok czasu ciągnik dość dobrze się spisywał i oprócz drobnych podciągnięć wszystko było git lecz końcem sierpnia po wykopkach zaczął niesamowicie wyć ( w skrzyni) i trzeba było pomyśleć o remoncie ale już kapitalnym. W ciągniku zostały wymienione :
Sprzęgło,łapki dociskowe,łożysko oporowe wałek napędu sprzęgła łupkowego,wszystkie łożyska w skrzyni biegów , koło rewersu (od biegu wstecznego),łożysko wałka wom , załozyłem nowe akumulatory i masa części o których już zapomniałem.Ale remont nie tylko obejmował części mechaniczne zostały też wymienione i przerobione : Wszystkie rurki zostały przerobione na wężem hydrauliczne gumowe, tylne cięgna wywaliłem i zastosowałem cięgna od ursusa c360 łańcuchy obciągowe są od ursusa c 360 i mocowanie jest identyczne jak w wyżej wymienionym ciągniku dołożyłem po 2 obciążniki + środki na koła . Ciągnik został też dobrze pomalowany A sodnia platforma i błotniki przednie i tylne zakonserwowane, teraz jazda nim to czysta przyjemność :) Do ciągnika została zamówiona nowa kabina która powinna dotrzeć w przyszłym tygodniu . A teraz czas na zdjęcia zapraszam do ocenienia remontu , musiałem odbiec trochę od oryginału z tylnym podnośnikiem bo ruskie cięgna były spękane i gięły się przy większym zaciężże oto fotki :)
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e1e ... 187da.html
Obrazek[/URL]

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mimo wysokich kosztów remontu wiem teraz czym jeżdżę i ciągnik powinien pohulać jeszcze ze 20 lat :)
Awatar użytkownika
Rolnik122894

RE: T-25 Po kompletnej odbudowie

Post autor: Rolnik122894 »

Odwaliłeś kawał dobrej roboty.:D
Kabina będzie oryginalna?
Awatar użytkownika
Mentos22

Kabina będzie nie oryginalna bo mi się po prostu nie podoba. Kabina będzie taka drugie zdjęcie http://www.agrotrader.pl/19969/kabiny_c ... owe_wzory#
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Ładnie wymalowany :)

Z kabiną dobry wybór też gdybym kupował (czego nie planuje) to bym zamówił tą szeroką.

Brakuje mi w tym wszystkim tylko jednego tj. dolnego zaczepu.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Awatar użytkownika
chrapek3011

Post autor: chrapek3011 »

Dołączę do przedmówców.Kawał dobrej roboty.Ogólnie mały Rusek nigdy mi sie nie podobał cały czerwony.Mieliśmy w domu nówkę z 1983 roku i dziś chodzi u sąsiada w nie zmienionej formie.A mój kolega ś.p.miał 1993 rok ten już był ładniejszy.Miał laczki tył 12,4 i felgi polakierowane tą felgówką ala srebrną,fotel podobny do naszych z C-360.I ogólnie był pod każdym względem nowszy i fajniejszy.
MaciekXxX

Post autor: MaciekXxX »

Dobra robota *sarcasm*
Ja przy swoim też planuje mały remoncik a ale to najwcześniej za rok ;)
Awatar użytkownika
KECZO

Post autor: KECZO »

Chwali się;)
A w dwukolorowym malowaniu naprawdę fajnie wygląda*tup*
Awatar użytkownika
Witek2010

Post autor: Witek2010 »

Podoba mi się bardzo :) Teraz skrzynia już nie nawali raczej :)
Awatar użytkownika
Mentos22

Cieszę się że się podoba. Kolego Witek2010 teraz to już tylko silnik słychać a skrzynia cichutko jak mysz pod miotłą pracuje :)
Awatar użytkownika
Witek2010

Post autor: Witek2010 »

Jak jeszcze trochę się postarasz to i zrobisz, że silnika nie będzie słychać :D A jak już wymyślisz coś żeby nie trzeba było lać ropy do zbiornika to daj znać :)
ODPOWIEDZ