Uszczelki zetor 25

Jeśli kogoś lub czegoś poszukujesz...
grzegorz

Uszczelki zetor 25

Post autor: grzegorz »

Witam szukam uszczelek skrzyni biegów do zetorka 25 temat był już poruszony lecz może ktoś obecnie zna miejsce gdzie by można je nabyć.Sklep w zabkowicach śl. ma tylko do silnika pracownik powiedział że do skrzyni nie są w stanie sprowadzić.dziękuje i pozdrawiam
Awatar użytkownika
drandrzej

RE: Uszczelki zetor 25

Post autor: drandrzej »

trzeba zrobić z preszpanu , nigdy jeszcze nie spotkałem
grzegorz

Dzieki za zaitneresowanie lecz mnie nie pocieszyłeś.widziałem na jakiejś stronce chyba czeskiej zdjęcia takich uszczelek nawet krótki film na youtube gdzie można było rozpoznać że istnieją tylko gdzie i jak je nabyć
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Ewentualnie można się posiłkować uszczelką w tubie - taką samochodową masą uszczelniającą.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
grzegorz

Tak Pawle rozważałem taką opcje lecz jeśli nie znajdę nigdzie to jak napisał drandrzej bede wycinał przy moich zdolnościach plastycznych trochę to potrwa.Głównie dlatego je chce założyć gdyż mój traktorek był w fatalnym stanie i rozbierany kilkakrotnie przez ludzi którzy za główne narzędzia uważali młotek przecinak spawarka. Płaszczyzny połączeń są nieco zbite staram się je równać i moje obawy że sama masa uszczelniająca może nie poradzić a przykro by mi było poskładany odmalowany k25 i cieknie, pozdrawiam może coś jeszcze się przypomni sam nad tym myślę jaki będzie rezultat poinformuje.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Obawiam się, że sama uszczelka sobie gorzej poradzi niż masa uszczelniająca. Jeśli wszystko dobrze odtłuścisz i potraktujesz tą masą - to będzie szczelny.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
chrapek3011

Post autor: chrapek3011 »

Potwierdzam słowa Pawła.Dobre odtłuszczenie przed posmarowaniem jakąkolwiek pastą uszczelniającą to podstawa.
grzegorz

Ja planowałem uszczelkę z obu stron traktować masą dla pewności. Przeglądam forum był podany w 2007r kontakt do gościa w cz miał nowe części na zbyciu próbował ktoś zadzwonić? u mnie jest bariera językowa na forum więcej informacji nie było, pozdrawiam Grzegorz.
Awatar użytkownika
drandrzej

Post autor: drandrzej »

jeśli aż tak Cię meczy ten temat (moim zdaniem zupełnie niesłusznie ) to użyj kleju do szyb samochodowych , ale musisz sobie zdawać sprawę że demontaż tego będzie możliwy za pomocą palnika

było takie powiedzenie że nadgorliwość gorsza niż ....

zrobiłbym grubszą uszczelkę + masa i wystarczy , przedtem warto acetonem odtłuścić powierzchnie
Awatar użytkownika
marek

Post autor: marek »

Z zastosowaniem jako uszczelki samego silikonu czy innego wynalazku trzeba ostrożnie. W niektórych mechanizmach grubość uszczelki jest wliczona do luzów w układzie i jej brak spowoduje, że mechanizm może być za ciasny.Nie dotyczy to oczywiście jakiś dekli czy zaślepek. ale np. obudowy łożysk mogą już bez uszczelki nie zgrywać się ze sobą.Przed oceną należy też brać pod uwagę grubość starej uszczelki.Niektóre są grubości kartki papieru i tam wiele się nie zmieni.To co napisałem jest na pewno wszystkim znane,ale tak gwoli przypomnienia w temacie.
grzegorz

Dziękuje za wszystkie podpowiedzi z każdej coś zaczerpnę,klej do szyb może nie będzie potrzebny są środki którymi lżej się pracuje .Uszczelki dorobię pod elementy gdzie trzeba by cały ciągnik demontować w przypadku wycieku a pod elementy które w parę minut (dekielki itp.) zdemontuje dam samą masę. Dziękuje pozdrawiam Grzegorz.
ODPOWIEDZ