Wyciągarka 12V
Wyciągarka 12V
Jak myślicie czy taka wyciągarka z allegro na 12V sprawdzała by się w lesie przy samie?
RE: Wyciągarka 12V
Zależy czy jest markowa czy nie. Jeśli to chińszczyzna to szkoda jej kupować. Lepiej kupić silnik hydrauliczny, przekładnię z bębnem i porządne rozdzielacze, aby zrobić sobie taką wyciągarkę samemu-będzie chodziła gładko i na pewno wytrzyma więcej niż chińszczyzna, oczywiście o ile "sam" ma hydraulikę to ma to sens, można stosować silnik elektryczny ale tu wychodzi kwestia obciążenia akumulatora, która ma w zimie znaczenie. Rozwiązaniem pół na pół byłoby zastosowanie linki z wielokrążkami, ale wybór i tak należy do Ciebie:D
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
Chcesz ją do zrywki czy żeby incydentalnie wywlwc traktor jak zaliczysz wtopę ?
Jeśli to pierwsze to wyciągarka elektryczna która takie traktowanie wytrzyma zaczyna się gdzieś od kwoty 3000 zł.
Jeśli do tego drugiego i cały zestaw nie będzie ważył więcej jak 1,5 tony można zaryzykować.
Jeśli to pierwsze to wyciągarka elektryczna która takie traktowanie wytrzyma zaczyna się gdzieś od kwoty 3000 zł.
Jeśli do tego drugiego i cały zestaw nie będzie ważył więcej jak 1,5 tony można zaryzykować.
Będzie potrzebna tylko do wyciągnęcia jak wpadne w jakieś bagno. Myślę nad jakąś wyciągarką , bo dużo w lesie robię moim samem, i nie zawsze jest łatwo wyjechać.
Kup sobie Tirfor użyjesz do wszystkiego:
- wyciąganie pojazdu,
- wyciąganie drzewa,
- ładowanie na przyczepę,
- spinanie ładunku,
- wszelkie operacje wjazdu / zjazdu ostre zakręty - kto robił w górach wie o co chodzi.
Używka około 300 zł.
Jak robisz w lesie zawodowo lub prawie to tylko wyciągarka mechaniczna spełni twoje wymagania.
- wyciąganie pojazdu,
- wyciąganie drzewa,
- ładowanie na przyczepę,
- spinanie ładunku,
- wszelkie operacje wjazdu / zjazdu ostre zakręty - kto robił w górach wie o co chodzi.
Używka około 300 zł.
Jak robisz w lesie zawodowo lub prawie to tylko wyciągarka mechaniczna spełni twoje wymagania.
Do takiego lekkiego użycia raz na ruski rok jak wpadniesz w błoto powinna wystarczyć taka wyciągarka wujek ma w quadzie (Yamaha) taką na 12 V to busa pod górkę wyciągał
Kifor ,Trifor czy jak tam zwał dobra sprawa sam mam taki wyciągałem nim kloce o średnicy 90 cm w lesie z potoka ale jak za cały dzień wyciągnąłem z 4 to było tyle bo strasznie trzeba się namachać ,dobrze że znajomy c330 wpadł z wyciągarką na wom to powyciągał mi wszystko 

Dlatego napisałem że jak zawodowo to tylko mechanik.