Dzik
Dzik
Witam!
Potrzebuje pomocy, mam dzika oryginalnego (tzw. z rogami). Jak ma nowa swiece to odpala za pierwszym razem ale gdy juz za 4 razem chce odpalic to mam problem, musze z 5 min. kopac aby odpalil. Jak juz go wreszcie odpale i chodzi on dluzsza chwile na niskich obrotach i gdy zwiekszam znow to nie chce wejsc i gasnie. Gdy wsadze nowa swiece to wszystko jest w porzadku. Mam jeszcze jeden problem: strasznie glosno chodzi, jak pracuje nim to cala wioska slyszy, jest moze na to jakas rada czy tak musi pozostac?? Za pomoc z gory dziekuje
Potrzebuje pomocy, mam dzika oryginalnego (tzw. z rogami). Jak ma nowa swiece to odpala za pierwszym razem ale gdy juz za 4 razem chce odpalic to mam problem, musze z 5 min. kopac aby odpalil. Jak juz go wreszcie odpale i chodzi on dluzsza chwile na niskich obrotach i gdy zwiekszam znow to nie chce wejsc i gasnie. Gdy wsadze nowa swiece to wszystko jest w porzadku. Mam jeszcze jeden problem: strasznie glosno chodzi, jak pracuje nim to cala wioska slyszy, jest moze na to jakas rada czy tak musi pozostac?? Za pomoc z gory dziekuje
RE: Dzik
Wypalony, czyli jest to spowodowane przez to ze jest cos nie w porzadku, czy ze starosci i zuzycia??( jestem poczatkujacy w takich sprawach) a i zapomnialem dodac ze jak podgrzeje swiece to odpala znacznie szybciej. Swieca po kilku odpalaniach jest tak jakby "zakopcona"
Edit: Moze wiesz gdzie moge znalesc tlumik do niego?
patryk854 napisał/a:
Wypalony, czyli jest to spowodowane przez to ze jest cos nie w porzadku, czy ze starosci i zuzycia??( jestem poczatkujacy w takich sprawach) a i zapomnialem dodac ze jak podgrzeje swiece to odpala znacznie szybciej. Swieca po kilku odpalaniach jest tak jakby "zakopcona"
Znaczy że ci go zalewa, jak ci nie chce odpalić to zawsze sprawdź iskrę na świecy. Nie wymieniaj świecy, tylko drucianą szczotką wyczyść styki świecy, a następnie przetrzyj szmatką. Jak odpali to znaczy że ci świeca zalewa, a powodów tego fakt może być kilka.
-zbyt bogata mieszanka
-źle wyregulowany gaźnik
-dziurawy pływak, lub źle wyregulowany.
Wiec zacznij od świecy, jak ci znów zgaśnie to zrób jak mówiłem, po prostu wyczyść świecę. Może też być że świece masz do kit i się przegrzewają, bo mają za małe właściwości cieplne.
Jak chodzi głośno, to sprawa tłumika, lub złego uszczelnienia między tłumikiem a cylindrem. Jak masz spawarkę to możesz próbować go pospawać. A tłumika szukaj w dziale Kupię/Sprzedam lub na allegro.
Zrobię tak jak radzisz. A co do wyregulowania to w tygodniu ma przyjechac mechanik i sprawdzic go. Napisze wam czy mechanik pomogl w sobote bo stoi on na wiosce i nie mam narazie do niego dostepu. dzieki za pomoc.
Edit: Swieca raczej nie jest zalewana, nie jest mokra.
Edit: Swieca raczej nie jest zalewana, nie jest mokra.
- Jacek ze Skansena
Sprzedam Dzika w częściach za tysiaka. Oględziny na miejscu. Do remonyu całkowitego. nie posyłąm fotek. Jak kto zainteresowany to na nr tel
Jednak pomylilem sie co do nazwy. Nazywa sie MTZ-05 a nie dzik. Zdjecia sa na tej stornie https://forum.retrotraktor.pl/viewthread ... ad_id=4946. Przepraszam za pomyłkę ponieważ właściciel od którego kupiłem mówił że to dzik.
Edit: Macie jakieś informacje na temat tego ciągnika, na forum nie moge znalesc z pomoc dzieki
Edit: Macie jakieś informacje na temat tego ciągnika, na forum nie moge znalesc z pomoc dzieki