Simering
Simering
Witam wszystkich.
Chcę wymienić simering na wale od zewnątrz ale okazało się że to nie takie proste. Po pierwsze nie mogę odkręcić nakrętki mocującej koło pasowe. Jaki tam jest gwint: prawy czy lewy. I czy do wymiany tego simeringu trzeba rozbierać regulator obrotów?Zapomniałem dodać że chodzi o simering w silniku zetora 25
Chcę wymienić simering na wale od zewnątrz ale okazało się że to nie takie proste. Po pierwsze nie mogę odkręcić nakrętki mocującej koło pasowe. Jaki tam jest gwint: prawy czy lewy. I czy do wymiany tego simeringu trzeba rozbierać regulator obrotów?Zapomniałem dodać że chodzi o simering w silniku zetora 25
RE: Simering
Lewy gwint jest zawsze oznaczony na nakrętce poprzez nacięcia dookoła nakrętki na grzbietach sześciokąta
Witam,tak tam jest lewy gwint, też to u siebie rozbierałem. Niestety przy braku odpowiedniego klucza musiałem użyć młotka i przecinaka, nakrętka nie ucierpiała zbytnio. Co do regulatora obrotów to nie kojarze teraz bo u mnie wszystko rozebrane. Zobacz czymasz dojście do simeringu i go wydłub, potem przesmaruj wał i nałóż nowy simering
Zetor 25A, Ursus C- 385, Dniepr 650, Ładowacz UNHZ 500, Pług PZ1, Piła spalinowa Drużba, Snopowiązałka, Suzuki Intruder VLR 1800, Honda PC800
Chodzi Ci o przedni uszczelniacz wału korbowego? Bo jeśli tak to regulator obrotów nic do tego nie ma.
Gwint jest PRAWY !!! Nakrętka na wale korbowym (z zabierakiem do uruchamiania korbą) ma prawy gwint. Inaczej by się odkręcała przy odpalaniu.
Gwint jest PRAWY !!! Nakrętka na wale korbowym (z zabierakiem do uruchamiania korbą) ma prawy gwint. Inaczej by się odkręcała przy odpalaniu.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Oczywiście, że PRAWY cały czas o tym myślałem że przy przykręcaniu będzię łatwiej bo użyje korby.
PRZEPRASZAM za błędną informację
PRZEPRASZAM za błędną informację
Zetor 25A, Ursus C- 385, Dniepr 650, Ładowacz UNHZ 500, Pług PZ1, Piła spalinowa Drużba, Snopowiązałka, Suzuki Intruder VLR 1800, Honda PC800
Nic się nie stało
Sprostowałem kolegę, aby się nie męczył 

Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Dzięki Koledzy!
Próbowałem właśnie odkręcać tę nakrętkę w prawo przy pomocy młotka i przecinaka i niestety rezultat marny bo ani drgnie. Ale postaram się jutro bardziej do tego przyłożyć
.
Próbowałem właśnie odkręcać tę nakrętkę w prawo przy pomocy młotka i przecinaka i niestety rezultat marny bo ani drgnie. Ale postaram się jutro bardziej do tego przyłożyć

pamietaj ze odkrecac nalezy w lewo
Przepraszam za przejęzyczenie, pewnie ze zmęczenia tak napisałem. Oczywiście że w lewo odkrecałem, ale dzieki za korektę:DPo ciężkich bojach i grzaniu palnikiem nakrętka została odkręcona, ale na domiar złego pękło mi koło pasowe podczas tego zabiegu. Niestety pospawać sie go nie da bo rozsypało się na kilka kawałków.
No tak, koło jest delikatne. Poszukam u siebie czy przypadkiem nie mam, jakieś widziałem lekko wyszczerbione - jakbyś na 1 pasek składał to by się nadało.
Było by super gdybyś go znalazł. U mnie chodziła pompa wody i prądnica na jednym pasku, bo to wewnętrzne koło też miałem uszczerbione i to sporo.