komar na pedała nie pali

Wszystko co związane z motoryzacją
Awatar użytkownika
Marcin09

komar na pedała nie pali

Post autor: Marcin09 »

Witam jestem nowy choć od dawna śledzę stronkę i już wiele razy mi pomogła. Mianowicie zakupiłem komara na pedała i po wstępnym przeglądzie udało się go odpalić a dziś wybierając się na wycieczkę odpalił bez problemu lecz po chwili zaczął strzelać w gaźnik po czym zgasł i już nie odpalił.
Awatar użytkownika
Wicher

RE: komar na pedała nie pali

Post autor: Wicher »

Witaj! :)
Strona zasadniczo nie jest o tego typu sprzętach, no ale...
Może paliwo do gaźnika nie dopływać (brak paliwa w zbiorniku, zapchany odstojnik, zapchany gaźnik)
Może świeca iskry nie dawać (zły skład mieszanki, zły odstęp elektrod, zły dostęp "platynek")
Dobrze byłoby gdybyś wyczyścił gaźnik i świecę - jeśli to nie pomoże to będzie wiadomo gdzie dalej szukać.
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
Awatar użytkownika
Marcin09

dodam że iskrę ma fioletowa i zastanawia mnie czy taka powinna być gaźnik był czyszczony zapłon również był ustawiany zmieniona świeca Brak dalszych pomysłów

Świece zalewa także paliwo dochodzi
Awatar użytkownika
Wicher

A spróbuj na starej świecy porządnie wyczyszczonej. Bo może za duży dostęp między elektrodami i iskra "ginie". Ewentualnie zmniejsz odstęp między elektrodami tej.
Awatar użytkownika
Marcin09

kombinowałem trochę z tym zastanawia mnie kolor oraz kondenstator.
Awatar użytkownika
Wicher

Wiesz, ja pozbyłem się swojego Rometa już jakiś czas temu i niewiele pamiętam, ale jeśli sprawdzisz wszystko po kolei to będziesz wiedział na czym stoisz. Aby sprawdzić działanie kondensatora wymontuj go i włącz szeregowo w obwód na przykład z niedużego akumulatora 12 volt ze "słabą" żarówką, co najwyżej 21 wat (lepsza mniejsza). Jeśli żarówka się zaświeci to kondensator ma wewnętrzne przebicie.
czyzor23

Post autor: czyzor23 »

jak strzela z gażnika to napewno zapłon po pierwsze sprawdż czy nie zerwało klina po drugie sprawdż czy nie popuściły ci śrubki na iskrowniku tam powinienes mieć znak ustaw to według znaku gażnik to napewno nie jest

i to za wczesny zapłon a przeczyść platynki i sprawdz kondensator kablem na 220v
Awatar użytkownika
Marcin09

ściągałem magneto klin jest wszystko podokręcane i za wiele nic nie widać co do zapłonu zaznaczyłem go ostatnio i wtedy odpalił i fajnie chodził a tu lipa brak pomysłów*bye*

o co chodzi z tym kaplem na 220
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Słuchajcie, temat trochę wykraczający poza ramy tego forum, wyjątkowo przymknę oko, bo sprzęt też stary, ale proszę na przyszłość o rozsądniejsze dobieranie tematyki :)
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Wicher

220 v to zły pomysł, kolego Czyzor23, BHP!
Co najwyżej 24 volt.
czyzor23

Post autor: czyzor23 »

spawdz kondensator i platynki ewentualnie przeczyść odkręc gażnik i wlej troche paliwa przez kanał gażnikowy i sprawdz czy świeca i przewód wysokiego napięcia nie ma przebicia

no jeśli chodzi o BHP to sie zgodze ale ja tam setki kondensatorów tak sprawdzałem i do tej poty żyje hehe:p a swoja drogą jak sobie przypomne te sprzęty 'za łebka" to tydzień jeżdził a dwa był naprawiany hehe
Awatar użytkownika
Marcin09

piszę ze względu na to że zamierzam go odrestaurować dzięki za rady jutro dalsze próby może się uda bo inaczej z dalszego remontu nici*annoy*

Dzięki za rady komar orzył:D winny całemu zamieszaniu kondenstator teraz pora na malowanie i doprowadzenie do orginału o ile się uda Dzięki za rady Pozdrawim:p
ODPOWIEDZ