Napęd licznika

Porady i wskazówki remontowe, adresy sklepów, itp.
Awatar użytkownika
URSUS c 328

Napęd licznika

Post autor: URSUS c 328 »

Witam. Czy w skrzyni c-325 da się zamontować napęd licznika mtg od c-330 i jak to zrobić?
bossmann

RE: Napęd licznika

Post autor: bossmann »

Przylanczam się do pytania.
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Post autor: damber »

Z tym było by troche kombinacji. W tym miejscu gdzie w C 328 jest napęd licznika mtg C 325 na tylko pokrywe zaślepiającą łożysko wałka WOM. Musiał byś zmienić wałek WOM na taki jak w C 328/30, aby można było na nim zamontować przekładnie licznika, a jeszcze nie wiadomo, czy rozstaw otworów obudowy przekładni licznika jest taki sam jak rozstaw tej zaślepki w C 325. Dodam, że ta zaślepka jest taka sama jak zaślepka małego łożyska od strony koła na zwolnicy.
Facebook. old URSUS tractor
Awatar użytkownika
Wiesiek

Post autor: Wiesiek »

Kiedyś już pisałem o tym , tylko nie wiem w jakim temacie.
Moim zdaniem najlepiej zamontować napęd linki obrotomierza w pokrywie koła zębatego pompy wtryskowej. Trzeba postarać się o drugą pokrywę, zaprojektować mocowanie przekładni i ewentualnie dorobić we własnym zakresie zabierak, i gotowe. Dla bardziej zainteresowanych polecam podpatrzenie wykonania we Wladymircu - tT25. W razie czego można zawsze wrócić do wersji poprzedniej.
bossmann

No to faktycznie kombinacja jest.ją z ciekawosci pytam.w moim ciapku niezbyt to potrzebne.
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

Ciekawie jest rozwiązany napęd obrotomierza w koparce Waryński K611, obrotomierz jest w niej elektroniczny. Jest to dość egzotyczne rozwiązanie, bo obrotomierz nie jest podłączony do alternatora. Napędza go oddzielna prądniczka, całkowicie niezależna od instalacji elektrycznej maszyny.
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
Awatar użytkownika
chrapek3011

Post autor: chrapek3011 »

Tak jak w Bizonach 40-50 wskaźnik obrotów bębna młócącego.Również niezależny od instalacji.
bossmann

Ją myślałem kiedyś o zamomtowaniu licznik rowerowego ono między obroty na minutę i kilometry zależy to ob opcji .gdyby ta czuje dać na kole sprzęgła to może by i zdało egzamin.jest to dość lekkie a nawet przeciwwagę nałożyć...... oczywiście myślę tak ale niemal żadnego potwierdzenia w praktyce (z mojej strony) bo niewiem jak to sprzęgła wygląda tyle co przez te klapę rewizyjny widziałem.
piorun1234

Post autor: piorun1234 »

Wykorzystując części z auta osobowego można w łatwy sposób zamontować sobie obrotomierz w dowolnym ciągniku. Potrzeba obrotomierz od golfa II benzyniaka , czujnik ABS-u i nacięcia na kole pasowym lub przykręcona do koła pasowego odpowiednia tarczka z nacięciami (Obrotomierz od diesla współpracuje z alternatorem i wymagał by alternatora z tego auta i przełożenia na kołach pasowych alternator - wał silnika takiego samego jak w tym aucie)
Awatar użytkownika
marek

Post autor: marek »

Ja w samie miałem obrotomierz od poloneza.był podłączony do przerywacza cewki zapłonowej.W ciągniku trzeba przykleić do koła pasowego dwa magnesy i zamocować kontaktron tak żeby był uruchamiany przez magnesy.Obrotomierz w polonezie zlicza ilość impulsów pojawiających się na cewce zapłonowej z przerywacza. .Trzeba więc dać jeden przewód kontaktronu na masę a drugi w miejsce podłączenia czujnika w obrotomierzu (chyba nr 1) i wszystko.Ja miałem silnik od malucha gdzie na pełny obrót wału jest jeden impuls (tylko dwa cylindry) to wskazania mnożyłem przez dwa.Przy dwóch impulsach na obrót wału( dwa magnesy)wskazanie będzie rzeczywiste.
ODPOWIEDZ