Witam.Dostałem od znajomka siłownik wspomagania i po lustracji internetu dowiedziałem się że to jest tak zwany serwomechanizm.Produkcja czeska bardzo podobny jak na tej aukcji http://allegro.pl/silownik-wspomagania- ... 90318.html
Planuje go zastosować do ciagniczka ale mam problem jak jest zasilany.Nie znalazłem żadnych schematów gdzie ciśnienie albo co.
Może ktoś miał do czynienia z takim cudakiem
Według mnie to jest tylko siłownik do którego sterowanie jest w kolumnie kierowniczej.Podłącza się to tak jak siłownik dwustronnego działania.Ciśnienie doprowadzone do króćca w obudowie tłoka(to kolanko) powoduje wsunięcie tłoczyska Podejrzewam że tłoczysko w środku posiada kanał którym olej jest doprowadzany z drugiej strony tłoka i powoduje jego wysunięcie po podaniu ciśnienia do drugiego przyłącza.Jeżeli nie masz tej drugiej części czyli kolumny to można zrobić sterowanie zwykłym rozdzielaczem.Kierował byś wtedy jak ,,dżojstikiem":D.można też zrobić sterowanie przez rozdzielacz sprzężony z ,,normalną" kolumną kierowniczą jako wspomaganie.Oczywiście najlepszy oryginał ale cena pewnie Cie powali to trzeba pokombinować bo warto.Weź sprężarkę i podłącz ciśnienie raz do jednego raz do drugiego wejścia i zobacz czy mam rację. Uważaj bo resztki oleju mogą Cie pochlapać.*no*