Zetor 25-nowy nabytek

Forum ciągników naszych południowych sąsiadów
svecla

Zetor 25-nowy nabytek

Post autor: svecla »

No i stało się!
Kupiłem zetora 25, a właściwie to jakieś półtora zetora :D
Model 25 T rocznik 1952, z dorobionym po chłopsku podnośnikiem.
Jutro postaram się zapodać jakieś zdjęcia, no i od razu proszę o pomoc - wjechał na lawetę sam, a zjechac nie chciał (pewnie za wygodnie miał :D)- nie odpali, mimo że świece coś tam grzeją, a rozrusznik się kręci. Na zaciąg też nic, tylko biały dym - czy one mają jeszcze jakiś immobiliser?
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

RE: Zetor 25-nowy nabytek

Post autor: damber »

Pewnie ZETOR-ek musi się oswoić z nowym otoczeniem ;)
Gratuluję zakupu. Kolejny uratowany.
Facebook. old URSUS tractor
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

No to gratulacje! Wrzuć jak najszybciej jakieś fotki ! Ciekawość mnie i nie tylko pewnie zżera :)

Może świece spalone a nie grzeją? Może słaba kompresja już, może dawka paliwa źle ustawiona, może go zalaliście już?
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
svecla

Świece raczej grzeją, bo przy załadunku odpalił bez problemu - fakt, że aku podpięty był pod prostownik tuz przez odpaleniem, ale potem jeszcze żwawo kręcił, z kompresją raczej problemów nie powinno być, bo gdy włożyłem niewłaściwy bieg do zaciągania, to opony stały w miejscu. Coś mi się widzi, że do roboty wtryski, bo łapał na 1 tłok, a drugi coś później rozpoczynał pracę. Do ciebie URSUS będę miał jeszcze prośbe o jakieś instrukcje obsługi/napraw do zetorka, bo bez tego ani rusz :D
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

No, odezwij się to coś pomyślimy.
Być może wtryski i pompa - jak nie są równe dawki, albo wtryski leją to tak będzie chodził i kaleczył
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
svecla

Możliwe, że z dawkami coś nie tak, chociaż stawiam na wtryski, bo jak już się rozruszał, to ładnie równo pykał - jutro bedę go chciał odpalić jakoś, to może wykręcę wtryski i popatrzę.
lonus

Post autor: lonus »

A może tylko za szybko go wiozłeś na lawecie i wiatru do zbiornika nałapałeś:p i układ paliwowy się zapowietrzył?
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Tylko, że jak na biało dymi to raczej coś mu wtryskuje ;)
Awatar użytkownika
Przemo

Post autor: Przemo »

No witamy w klubie;) Jak grzeją świece to nawet na lanym wtrysku odpali. jężeli kopci na biało może być że świece nie grzeją noi może być zapowietrzony. a spróbój go odpowietrzyć wiesz jak?na filtrze i na pompie ta środkowa śrubka na płaski śrubokręt nie ruszaj tych dwóch po zewnątrz śrubek.Spróbój zdjąć gumę od filtra i podaj mu przy rozruchu do kolektora gorące powietrze najlepiej jak masz to z opalarki, uwierz kopciuch knot się chowa*clap* powinien zagadać. Jak coś to pisz bo wtryski i sekcje zostawmy na pózniej tym bardziej że wcześniej pracował te elementy nie psują się tak nagle*comfort*

Pzdr. Przemo*yes*
Awatar użytkownika
Grzegorz02

Post autor: Grzegorz02 »

Dobry zakup!
Moim zdaniem wtryskiwacze trzeba sprawdzić.
svecla

Dzięki wszystkim za rady, ale znalazłem powód już rano, mianowice, tak jak wskazywało kilku z was - zapowietrzenie pompy wtryskowej. Śrubkę na pompie też znalazłem - była często używana :D

Zetorek pięknie chodzi, a po dokręceniu zwrotnic nawet na 6 biegu można śmigać :)

Jedyne co, to na maksymalnych obrotach jadąc pod sporą górkę, raz lub dwa zdarzył się strzał w kolektor, ale to raczej kwestia luzu zaworowego*comfort*

@Przemo - myk z opalarką stosuję od zeszłej zimy, gdy olej w 6911 miałem zbyt gęsty by kręcił - opalarka w dolot i odpałał prawie bez kręcenia *yes*

Zdjęcia wrzuce później

EDIT: a oto zdjęcia:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A oto cześci: *hilarious*
Obrazek

I "dziadek" (tak go zwali w rodzinie od której go odkupiłem) razem z większym bratem:

Obrazek
Awatar użytkownika
Przemo

Post autor: Przemo »

No i gitara cieszę się że odpowietrzyłeś pompe i dziadek gada tak czułem.Widzę że z opalarką też jesteś obcykany:) tak trzymaj:p
Zetorek niczego sobie daje radę, będziesz go odrestaurowywał?

pzdr Przemo*yes*
czyzor23

Post autor: czyzor23 »

ładny dziadek i sporo części na zapas
svecla

Z odrestaurowaniem to się zastanawiam w jakim stopniu, blok niby pekniety (zamrożony) - mogę przełożyć drugi sprawny silnik, ale ten co jest, mimo że pękniety chodzi tak od wielu lat, i jakoś problemu nie ma, kilka drobnostek zrobię (podnośnik opada, regulator obrotów coś szwankuje, ale może się wyrobi, dziadek troszkę stał), luzy na kierownicy już pozwalają normalnie jeździć, myslę że za dużo grzebał nie będę, może za jakiś czas jakiś lakierek w oryginalnym kolorze. W końcu u mnie maszyna jeszcze ma pracować jako pomocniczy *yes*
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

A możesz zdradzić skąd go kupiłeś? Bo miałem namiar na 25A z dwoma silnikami zapasowymi ;)
svecla

Przywlekłem go (tak tak, na tej samej lawecie co części :D) z okolic nowego targu, ale ten to 25t, więc chyba nie ten sam :D
ODPOWIEDZ