Wymiana - instalacji elektrycznej t25
Wymiana - instalacji elektrycznej t25
Witam
Zastanawiam się nad wymianą instalacji na nową.
Wpadłem w którymś temacie na którymś forum, że pasuje od c360,wyczytałem też, że pasuje rozrusznik tylko trzeba jakąś przystawkę.
Prosiłbym o opinie co do w/w pomysłu i link do takowego rozrusznika.
Zależy mi na paleniu bez odprężnika w lecie na 1 aku. 12v.
Zastanawiam się nad wymianą instalacji na nową.
Wpadłem w którymś temacie na którymś forum, że pasuje od c360,wyczytałem też, że pasuje rozrusznik tylko trzeba jakąś przystawkę.
Prosiłbym o opinie co do w/w pomysłu i link do takowego rozrusznika.
Zależy mi na paleniu bez odprężnika w lecie na 1 aku. 12v.
RE: Wymiana - instalacji elektrycznej t25
Witaj,
Co prawda nie jestem właścicielem akurat t25 ale powiem Ci jedno. Jeśli chcesz mieć nową instalację a nie odpowiada Ci oryginalna to zamiast dopasowywać taką od c 360 lepiej zrób swoją od podstaw. Pieniądze będą porównywalne, a przynajmniej wszystko będziesz mieć jasno i przejrzyście zrobione.
To pozornie przeraża - zrób samemu instalację do ciągnika. To nic trudnego, trzeba tylko chcieć
Co prawda nie jestem właścicielem akurat t25 ale powiem Ci jedno. Jeśli chcesz mieć nową instalację a nie odpowiada Ci oryginalna to zamiast dopasowywać taką od c 360 lepiej zrób swoją od podstaw. Pieniądze będą porównywalne, a przynajmniej wszystko będziesz mieć jasno i przejrzyście zrobione.
To pozornie przeraża - zrób samemu instalację do ciągnika. To nic trudnego, trzeba tylko chcieć

Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
- chrapek3011
Pasować to ta instalacja od c-360 nie pasuje,ale po odpowiednich przeróbkach można ją z powodzeniem zastosować.
Rozrusznik to lepiej zastosować ten ,,szybki,,.Prądu mało bierze,to podstawa.
Rozrusznik to lepiej zastosować ten ,,szybki,,.Prądu mało bierze,to podstawa.
Może mało prądu bierze ale sąsiad sobie w ten sposób wieniec zjechał.
Na mój ciągnik wsiada wiele nie powołanych osób i niestety nie wszyscy wiedzą aby używać odprężnika.Dlatego moje pytanie o ten od c360.
Na mój ciągnik wsiada wiele nie powołanych osób i niestety nie wszyscy wiedzą aby używać odprężnika.Dlatego moje pytanie o ten od c360.
Rozrusznik od c-360 będzie pasował po odpowiedniej modyfikacji. Otóż trzeba dorobić z blachy 10mm odpowiednią flanszę z otworem na główkę rozrusznika, aby odsunąć go od wieńca. Nie pamiętam w tej chwili ile. Tryb bendiksu z t25 ma bodajże 10 zębów, a z c-360 11, stąd też średnica koła zębatego jest większa. Taki roarusznik miałem zamontowany w zetorku z silnikiem "rusina". Palił bez odpręznika (nie były nawet podłączone) i szybciej krecił. No i moc większa. Gdzieś miałem szablon do tej flanszy, tylko nie jestem pewny, czy komuś nie pożyczyłem i "dostał nóg".

Ja wymieniałem na instalacje od C-360, ale jak kupiłem traktor to de facto nie było w nim instalacji. Wszystko robiłem od podstaw, a ponieważ założyłem z góry że tej puszki pod kierownicą nie będzie (bo mi się nie podoba) to przerobiłem od C-360. Przeróbka nie jest trudna, ale trzeba wiedzieć troszkę na temat elektryki.
Takie przystawki pod rozrusznik można kupić gotowe, są też rozruszniki od C-360 z fabrycznie zmodyfikowanym łbem.
Jak zależy Ci na paleniu z jednego akumulatora 12 V bez odprężnika to znaczy że nie zależy Ci na pieniądzach. *flower*
Tak używany akumulator szybciej się zużywa to samo tyczy się rozrusznika. Dla silnika też lepiej jak rozkręci się na luzie.
Takie przystawki pod rozrusznik można kupić gotowe, są też rozruszniki od C-360 z fabrycznie zmodyfikowanym łbem.
Jak zależy Ci na paleniu z jednego akumulatora 12 V bez odprężnika to znaczy że nie zależy Ci na pieniądzach. *flower*
Tak używany akumulator szybciej się zużywa to samo tyczy się rozrusznika. Dla silnika też lepiej jak rozkręci się na luzie.
No wolę więcej zapłacić niż później rozpoławiać i bawić się z wieńcem.
Nawet wolałbym poprzerabiać te włączniki bo z oryginałów został mi tylko ten od kierunków, reszta pourywana.
Możecie wstawić mi taki link do takiego gotowego rozrusznika z przystawką?
Wynalazłem takie coś i z tego co patrzę to wiele przerabiania tutaj nie będzie ale oczywiście pozory mogą mylić.
http://allegro.pl/instalacja-elektryczn ... 46753.html
W ogóle dzięki Panom za życzliwe odpowiedzi.
Na innym forum z tymi pomysłami mnie wyśmiano.
Nawet wolałbym poprzerabiać te włączniki bo z oryginałów został mi tylko ten od kierunków, reszta pourywana.
Możecie wstawić mi taki link do takiego gotowego rozrusznika z przystawką?
Wynalazłem takie coś i z tego co patrzę to wiele przerabiania tutaj nie będzie ale oczywiście pozory mogą mylić.
http://allegro.pl/instalacja-elektryczn ... 46753.html
W ogóle dzięki Panom za życzliwe odpowiedzi.
Na innym forum z tymi pomysłami mnie wyśmiano.
Nie wiem dlaczego twojemu sąsiadowi zjechał wieniec. Może miał już zjechane zęby a założył nowy rozrusznik a wieniec był wcześniej zjechany tylko ten nowy go dojechał. Ja mam taki i taki rozrusznik przy tym z przekładnią wystarcza mały akumulator z auta a przy tym z c-360 to ledwo na nim kręci. Zimą używam ten od c-360 także o tym z przekładnią za bardzo się nie orientuje jak zapala zimą. Nim podobno można tylko 20 sekund kręcić po tym przerwa 2 minuty.
Ja zapalam z odprężnikiem tylko pierwszy raz jak jest zimny ciągnik potem bez i nie czuć żadnych oporów lekko naciska się nawet nie słychać jak rozrusznik obruci a ciągnik już chodzi.
O instalacji Ci pisałem już, że jest prosta i póki co nie ma z nią problemów.
Ja zapalam z odprężnikiem tylko pierwszy raz jak jest zimny ciągnik potem bez i nie czuć żadnych oporów lekko naciska się nawet nie słychać jak rozrusznik obruci a ciągnik już chodzi.
O instalacji Ci pisałem już, że jest prosta i póki co nie ma z nią problemów.
Przewód nr 30 od alternatora do stacyjki wymienić na taki o przekroju 4 - 6 mm^2
Przewód który był do kontrolki ciśnienia po przedłużeniu pasuje do czujnika temperatury oleju.
Instalacja C-360 jest przystosowana do prądnicy, zależnie od tego jaki masz alternator musisz ją odpowiednio zmodyfikować.
Przerywacz przymocuj tak jak ja, do czegoś miękkiego co nie przenosi drgań (wąż od manometru ciśnienia oleju) inaczej nie nadążysz wymieniać.
Na stacyjkę wywierciłem otwór, ale możne też jakoś inaczej.
Listwa zaciskowa która jest u C-360 pod siedzeniem, u mnie jest pod tablicą rozdzielczą (widać ją za rurką manometru oleju). Gniazdo do przyczepy zasilone jest dwoma przewodami od prawej i lewej lampy.
Reflektor cofania zasilony z pozycji od tylnej lampy, załączany masą, łącznik po prawej tam gdzie włączało się światła.
Bawiłem się z wymianą dwa dni, warto zrobić to porządnie.
https://picasaweb.google.com/116718836 ... 8777158498
https://picasaweb.google.com/1167188366 ... 0473119810
Mam rozrusznik z przekładnią planetarną i akumulatory 6 lat - zawsze palę z odprężnikiem.
Jak paliłem bez odprężnika to po roku bendix padł.
Przewód który był do kontrolki ciśnienia po przedłużeniu pasuje do czujnika temperatury oleju.
Instalacja C-360 jest przystosowana do prądnicy, zależnie od tego jaki masz alternator musisz ją odpowiednio zmodyfikować.
Przerywacz przymocuj tak jak ja, do czegoś miękkiego co nie przenosi drgań (wąż od manometru ciśnienia oleju) inaczej nie nadążysz wymieniać.
Na stacyjkę wywierciłem otwór, ale możne też jakoś inaczej.
Listwa zaciskowa która jest u C-360 pod siedzeniem, u mnie jest pod tablicą rozdzielczą (widać ją za rurką manometru oleju). Gniazdo do przyczepy zasilone jest dwoma przewodami od prawej i lewej lampy.
Reflektor cofania zasilony z pozycji od tylnej lampy, załączany masą, łącznik po prawej tam gdzie włączało się światła.
Bawiłem się z wymianą dwa dni, warto zrobić to porządnie.
https://picasaweb.google.com/116718836 ... 8777158498
https://picasaweb.google.com/1167188366 ... 0473119810
Mam rozrusznik z przekładnią planetarną i akumulatory 6 lat - zawsze palę z odprężnikiem.
Jak paliłem bez odprężnika to po roku bendix padł.
Witam i pozdrawiam wszystkich !*tup*
Właśnie wczoraj sprawiłem sobie prezent na mikołaja w postaci T 25
- rocznik 1980.
Mam pytanie - czy ktoś z Was może wie gdzie w Kielcach lub najbliższej okolicy można zaopatrzyć się w części zamienne do tego ciągnika.
Właśnie wczoraj sprawiłem sobie prezent na mikołaja w postaci T 25
- rocznik 1980.
Mam pytanie - czy ktoś z Was może wie gdzie w Kielcach lub najbliższej okolicy można zaopatrzyć się w części zamienne do tego ciągnika.
Trakrol - ul. Stolarska
Agroma - Krakowska ileś tam koło magazynów Vivy
Kisiel - Górno przy drodze na Skarżysko
Dziękuję serdecznie !Bolszewik napisał/a:
Trakrol - ul. Stolarska
Pozdrawiam
Chyba rozrusznik zostawię oryginalny i kupie 2x6v.
W tej instalacji co podałem jak rozwiązać funkcje grzania świecy?
W tej instalacji co podałem jak rozwiązać funkcje grzania świecy?
Dodatkowy przekaźnik + przycisk, ewentualnie super mocny przycisk (nie zapomnij o jakimś bezpieczniku).
A u siebie jak masz rozwiązane?
Chyba dałoby radę podłączyć to co jest w oryginale pod przycisk i bezpiecznik.
Niestety bez świecy nie mogę się obejść.
Z tyloma zmianami kokpit mojego władka będzie wyglądał jak wyjęty z samolotu, hehe
Chyba dałoby radę podłączyć to co jest w oryginale pod przycisk i bezpiecznik.
Niestety bez świecy nie mogę się obejść.
Z tyloma zmianami kokpit mojego władka będzie wyglądał jak wyjęty z samolotu, hehe
rozrusznik można kupić polski taki jak do c 330 z oryginalną flanszą. tak samo jest z pompą wtryskową można założyć od c330
Tylko po co ???artur napisał/a:
rozrusznik można kupić polski taki jak do c 330 z oryginalną flanszą. tak samo jest z pompą wtryskową można założyć od c330
Ja nie mam podłączonej świecy żarowej - nie była mi dotąd potrzebna.
Wykonanie takiego dodatku jest banalnie proste.
Radzę iść po bandzie i najpierw wyrwać w 100 % cała istniejącą instalację, a potem zakładać nową od podstaw.
Raz dałem się namówić na "naprawę - łatanie" instalacji w ciągniku - głupi pomysł !!!
Strata czasu nerwów i pieniędzy.
Mam t25 składanego w Polsce i nie wiem czy rozrusznik nie jest od nowości od c330 i mogę powiedzieć, że dużo słabiej kręci niż inne ruski w okolicy na oryginalnych ruskich rozrusznikach.
Dzięki ^Bolszewik tak zrobię, wsadzę od nowa całą instalację.
Dzięki ^Bolszewik tak zrobię, wsadzę od nowa całą instalację.
Ile może kosztować wymiana instalacji na nową w ursusie c360 3p ?
Chodzi mi o koszt robocizny, bo ceny części znam.
Chodzi mi o koszt robocizny, bo ceny części znam.
- chrapek3011