Jaki migomat kupić

Rozmowy nie na temat
rzeznik2555

Jaki migomat kupić

Post autor: rzeznik2555 »

Witam wszystkich mam pytanie chcę kupić migomat tylko mam problem z wyborem , jest tego bardzo dużo i tu moje pytanie do was jaki kupić jakiej firmy i co on jest wart . Mam zamiar na nim pracować w domowym warsztacie ale nie powiem że i usługowo też coś chcę dłubać po godzinach . Mam już starą lecz bardzo dobrą spawarkę transformatorową na 230/380 jak na moje oko to ma max jakieś 200-300A . Ale jakieś cienkie blachy i inne drobne elementy też bym chciał spawać myślę nad czymś takim http://allegro.pl/migomat-spawarka-pola ... 83335.html albo http://allegro.pl/spawarka-migomat-mig- ... 61871.html i może http://allegro.pl/migomat-polautomat-sp ... 37552.html Myślałem też nad urządzeniem TIG ale nie mam pojęcia o tej metodzie . Proszę mnie nakierować i lub dać opinie na temat tych maszyn lub dajcie jakieś swoje propozycję . Z góry dziękuję
marek k25

RE: Jaki migomat kupić

Post autor: marek k25 »

Ja mam migomat Bester 1500 już ponad 10 lat wy spawane około 20 rolek drutu, niestety trochę słaba tylko 115A, Teraz bym kupił 1801. 160A
Dla porównania brat kupił migomat 160-180A nie pamiętam firmy ale jeden z najtańszych i oddał go następnego dnia, radzę takiego nie kupować. był słabszy od mojego bestera
Radziłbym poszukać na innym forum o migomatach
Jeśli ja bym miał kupić to taki na drut 15 kg i min 160A np Bester 1801 lub nutool NTWM1600C , taki ma szwagier i całkiem niezły jak na razie.
A może spawarkę inwertorową kupić mają prąd regulacji od 10A do 200A i więcej
Tiga bym sobie odpuścił, butla z argonem jest zbyt droga.
Awatar użytkownika
chrapek3011

Post autor: chrapek3011 »

Polecam tego Bestera 1801.
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Post autor: damber »

Inwentorowa fajna sprawa - jedyny minus jest droższa od transformatorowej.
Podajnik jak już to tylko 4-rolkowy - takie jest moje zdanie.
Jak chcesz spawać długie odcinki pow. 1,5 m jednym ciągiem, to przewód tylko chłodzony płynem.
Możesz kupić MIG-MAG-a z możliwością rozbudowy na TIG-a, ale to już inna cena wtedy jest.
Facebook. old URSUS tractor
Awatar użytkownika
Przemo

Post autor: Przemo »

Siema co co mig-magów to można gadać i gadać*helpless*
Słuchaj musisz uważać na te wszystkie taniości na aledrogo bo piszą że ma 180 a w rzeczywistości ma 110A.kabel najczęściej 1,5m i co z tym robić nic tylko rzucić za psami bo smarka,klei,prychao_O
Co do bestera 1801 to oryginał z Bielawy ma mieć nazwę MidiMagster 1801, a jeżeli ma nazwę MagPower 1801 to jest Castoramówka z Chin.
Osobiście powiem że daje radę ale nie polecam, jest duży nie grzeszy mocą 10%- 160A, 60%- 60A,100%-60A*bye* *clap* Osobiście polecam Ci MidiMig 210/2 ma bardzo dobrą charakterystykę bo ma 200A przy 35%, 152 A/60%, 118 A/100%, a to jest bardzo ważne noi ma Binzelowski uchwyt 3m. na eurozłącze;)Robi go Firma Spaw z Krakowa.

JAK COŚ TO PYTAJ*tup*
PzdrPrzemo*yes*
bossmann

Post autor: bossmann »

Po niemieckich zŁomach bastery leżą po kontach. kemppi to spawarki,najlepiej z chlodzana rączką wtedy możesz statki spawać no i Twoi potomkowie nie będą mieli tego problemu co Ty jaka spawarkę kupić.
Awatar użytkownika
Przemo

Post autor: Przemo »

Tak Bossmann, KEMPPI to bardzo dobra firma tak samo jak LINCOLN, BESTER,ESAB,OZAS,MIGATRONIC,AIR LIQUIDE, tylko po co komu do domu spawarka 400-500A Zabezpieczeniem 40A jak na pionie ma 25*dull* i uchwytem z chłodzeniem i dyszą binzel 500:?
W gospodartwie a niekiedy do drobnej działalności typu garaże, bramy, w zupełności wystarczy 200A-35%:p
Spawałem Przez 6lat na ciężkiej produkcji konstrukcje drutem proszkowym 1,2; 1,6 oraz litym 1,0; 1,2 podnośniki portowe dla firmy KALMAR i SMV.
Prąd rzedu 250-480A *eek*piony się robiło 180-240A Możesz sobie to wyobrazić ,jak fazy zalewałem czołowe to z uchwytu lało się jak surówka z pieca martenowskiego:p oczywiście spawarki Esab,Lincoln*clap*
A w domu Mam właśnie jaką w temacie polecam i żebyś Ty wiedział jakie rzeczy już nią spawałem nawet drutem 1,0 dała radę dlatego polecam;)

PZDR.PRZEMO*yes*
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Dobrze piszesz Przemo. Spawarki 400-500A w domowych warunkach, to lekka przesada, a już o zabezpieczeniu nie wspomnę, no chyba, że ktoś ma blisko domu transformator :D
Jeśli chodzi o uchwyt, to chłodzony wodą nie zaszkodzi i jak już wcześniej wspominałem, to podajnik 4-rolkowy, bo 2-rolkowy to na 5 metrowym przewodzie źle podaje drut, a jak jest jeszcze pozawijany to totalna porażka *no*
Dobrze jak spawarka ma tzw. miękki rozruch.
Funkcja "puls" też się czasami przydaje.
Jak jest dobra spawarka to nie tylko grube blachy dobrze spawie, ale z cienkimi też się poradzi.
Awatar użytkownika
chrapek3011

Post autor: chrapek3011 »

Chłopaki.Do hobbystycznego majstrowania nie potrzeba ,,beczki,, za 5 tysi...Ja mam takiego Bestera 1801.On ma około 160A...Wystarcza w zupełności...Pługów dla Unii nikt tym nie będzie spawał,a do blach i lżejszych konstrukcji poradzi.

A do profeski i produkcji to Linkolny.
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Mam Bestera 190 i jestem z niego bardzo zadowolony. Poprzednio miałem Rockwortcha (kupiony w Castoramie). Rockwotch był teoretycznie mocniejszy od Bestera, ale miał uzwojenie działające na prądzie międzyfazowym, uzwojenie było z aluminium i nie raz go zagotowałem. Teoretycznie słabszy Bester jest nie tylko nie do zagotowania ale spawa znacznie grubsze blachy z przetopem.

Jak kupowałem to moje wymagania były następujące:

1. transformator z miedzi,
2. Uzwojenie trójfazowe nie miedzyfazowe - mniejszy współczynnik tętnień, większa efektywna moc,
3. sensowna cena, dostęp do serwisu,
4. możliwość założenia dużej lub małej szpuli,

Podajnik 4 rolkowy jest potrzebny gdy chcesz mieć do dyspozycji przewód o dł. 3m. Mnie i pewnie większości wystarczy przewód o dł 1,5m - więc to zbędny wydatek.

Ważny jest dobry reduktor, dodatkowo warto zainwestować w podgrzewacz gazu.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Ja mam przewód BINZEL 5 metrów i krótszego bym raczej nie założył, ale to dlatego, że nie mam przenośnego podajnika przy spawarce. Długość przewodu to już każdy według swoich potrzeb kupuje. Do małych elementów krótki wystarczy, ale do większych konstrukcji to dłuższy lepszy - większa swoboda ruchu.
Do mieszanki(AR+CO2+O2) nie trzeba podgrzewacza, no chyba, że ktoś woli tylko w osłonie dwutlenku węgla spawać.
Awatar użytkownika
Bolszewik

Nie bardzo wiem co ty spawasz że potrzebujesz aż 5 metrów. Garaż mam 7 x 10 więc jak bym postawił maszynę na środku to starczyło by "parzydła" niemal na całą powierzchnię *rofl*
Nie sądzę by przeciętnemu użytkownikowi potrzeba było więcej niż ok. 2 metry.
Fakt czasem brakuje kawałek przewodu, ale spawarka jest na kółkach i można nią wygodnie dojechać gdzie trzeba. Niewielki problem pojawia się gdy trzeba spawać coś wysoko, ale to zdarza mi się niezmiernie rzadko.

CO2 jest najtańsze, a do zwykłej stali w zupełności wystarczy.

Podgrzewacz kosztuje około 100 zł, to niewiele.
T-25
Awatar użytkownika
MAMMOET

Post autor: MAMMOET »

Witam, chciałbym się wprosić do tematu, w następnym tygodniu rozpoczynam kurs spawania TIG i MAG i jaki by Panowie polecili tani i dobry sprzęt do okazjonalnego pospawania czegoś tam czy do gospodarstwa domowego?
Już mnie postraszyli cenami rzędu 1000-1500 zł ;/
Widziałem też samoróbkę z akumulatorów od ciężarówki, elektrody miedzianej otulonej i kabli z krokodylkami *rolleyes*
dawid25

Post autor: dawid25 »

Witam ja w tamtym roku rozglądałem się za migomatem i cięzko było coś wybrać. Ale pogadałem z sąsiadem a on ma Migomat firmy Bester 1800 bodajże jest starszy od 1801. Pojeździłem po hipermarketach i znalazłem za nie całe 1800 zł Migomat Bester 1801 do tego reduktor na butlę Harrisa + maska ale taka o tylko :) i 5 kg drutu. I jestem z niego bardzo zadowolony sprawuje sie znakomicie. Zdecydowałem sie na niego bo niema problemu z serwisami w całej polsce jest prawie 70 punktów serisowych a i z częciami nie ma problemu. I napewno posłuzy mi wiele lat. Ja bym ci polecił właśnie ten Migomat Bester 1801 będziesz z niego zadowolony. Ale wybór należy do ciebie.
Awatar użytkownika
Bolszewik

Tylko że 1801 pracuje na miedzyfazowym naprawdę warto kupić taką z uzwojeniem trójfazowym.

Niestety są znacznie droższe.
T-25
Awatar użytkownika
Grzegorz02

Post autor: Grzegorz02 »

Ja polecam migomat Bester bo ma transformator z miedzi.Uzwojenie z aluminium jak jest to-bardzo szybko się grzeje i zabezpieczenie termiczne wyłacza migomat.Porobisz troche i się wyłączy.Więc tylko z uzwojeniem z miedzi pracuje się normalnie.Nie sugeruj się tak ceno.Ja dałem ze 4 lata temu za bestera w markecie budowlanym 2 tyś.zł a za 3.500 zł były niemieckie z uzwojeniem z aluminium.
dawid25

Post autor: dawid25 »

W 1801 można spawać na 230 i na 400 są dwie w tyki. Jeśli cię dobrze zrozumiałem. Tylko czy warto płacić więcej skoro będzie używany od czasu do czasu i przy jakiejś większej pracy. To i wystarczy taki.
Awatar użytkownika
Bolszewik

Miałem w sumie trzy migomaty:

- Einchela na 230 V,
- wspomnianego wyżej Rockwortcha na napięcie międzyfazowe z Al uzwojeniem,
- obecnie mam Bestera 190, uzwojenie trójfazowe z Cu.

Żaden ze mnie spawacz, ale jakieś porównanie mam.
Jak chcesz się bawić jak ja i po kilku latach sprzedać żeby kupić trochę lepszy po czym znów stwierdzić że mozna by zmienić .... *flower*
T-25
rzeznik2555

Post autor: rzeznik2555 »

Witam dziś byłem u znajomego który przywozi tzw. wystawki z Niemiec mówił mi że widział tam dosyć duże migomat -y mówi że te starsze warzą nawet i 130 kg ma mi dowiedzieć się jaka marka i zrobi jakieś fotki tegoż sprzętu . Mam do niego zaufanie bo znamy się od lat i jak u niego coś kupię ton dział ale z reguły są z lat jeszcze 80-90 więc nie są to Chińskie podróbki , a to że używane mi nie przeszkadza . Posłucham tylko kol bolszewika i karze sobie przywiezć takiego 3fazowego pozdrawiam ciepło Łukasz
bossmann

Post autor: bossmann »

wszyskie z niemiec z tych lat spelniaja opis bolszewika
ODPOWIEDZ