RE: SIMAR- mikrociągnik.

Wszystkie małe ciągniczki takie jak Ursus C-308, Dzik, Mrówka
Awatar użytkownika
piotr31

Post autor: piotr31 »

Koleina zagadkaB)
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

A ja przypadkowo wpadłem na necie na takie coś:

http://xoomer.alice.it/rfbzu/simar11-061403.jpg
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Post autor: Jacek ze Skansena »

Ciekawa jednostka. Zabieraj się z tym na festiwal.
Awatar użytkownika
rafal

Post autor: rafal »

Miro czy mógłbyć wkleić fotki tych tabliczek znamionowych ( przednia i bocza) ? Może coś wspólnymi siłami odcyfrujemy.
Na pewno ciągniczek jest ciekawy i bez niego na festiwalu nie masz co się pokazywac ;):D
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Hehe zaproszę Mirka jak będzie cieplej troszkę na piwko przy Zetorze to mu wytłumacze, że bez niego ma nie jechać :yes:
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Ale typ to może być 40C - jest taki podany tutaj:

http://rototiller4.homestead.com/simar.html
Awatar użytkownika
agrotechnik

Post autor: agrotechnik »

Fajna książka. Mi się spodobał ten Simar na 4 kołach.
Awatar użytkownika
przemekprzemek2

Post autor: przemekprzemek2 »

przy holderze mam tako samo pazurowo glebogryzarke
Awatar użytkownika
zmenczony

Post autor: zmenczony »

Nareszcie odkopałem Simara i wyprowadziłem na światło dzienne. Nawet fajnie wygląda. Teraz trochę odkurzania, mycia i można będzie zabrać się za jakąś renowację, może spróbuję odpalić.Pokazał bym parę fotek ale nie wiem jak się je tutaj wkleja.
Awatar użytkownika
rafal

na razie wyslij do admina Ursusa on też poda Ci jak się wkleja fotki. No to jestem ciekaw tej maszynki:)
Awatar użytkownika
zmenczony

Spróbuję dać jakąś fotkę zobaczymy co z tego wyjdzie.
Obrazek
Trochę odkurzonyi umyty.
Obrazek
Widok na wałek napędu glebogryzarki.
Obrazek
Dźwignia zmiany biegów (3 Biegi), dźwignia z linką do sprzęgła, i hamulca (?).Lekkie naciśnięcie powoduje wysprzęglenie, a mocne (do końca) zatrzymywało ciągnik.
Obrazek
A tutaj ciekawostka, dwa aparaty zapłonowe. Silnik może pracować w obie strony. Tym bardziej ciekawe że z drugiej strony jest dźwignia oznaczona AV-0-AR, przód, luz , i tył. Muszę sprawdzić czy AV i AR nie różnią się wielkością przełożeń, wtedy lewe i prawe obroty były by zrozumiałe. A może ktoś ma inne wyjaśnienie?No i udało się.Godzina nie została zmarnowana. Teraz muszę rozgryść te uśmieszki (internet mam od 3 tygodni).
Awatar użytkownika
rafal

czyli jest to tak zwany silnik symetryczny a lewe obrotu nie czynia mu krzywdy.Niezwykle ciekawy ciągniczek. A w tych 3 biegach jest wsteczny czy właśnie rewers jest realizowany przez odwrócenie obrotów? Próbowałes moze na tym silniku jestem ciekaw jak to by się odbywało?
Awatar użytkownika
zmenczony

To są po prostu trzy różne przełożenia. Po drugiej stronie jest inna dźwignia (AV-0-AR) którą wybieram tył lub przód.Byłbym zapomniał. Miro dziękuję Ci za instrukcję dla idiotów, bez Ciebie nie poradziłbym sobie z tymi zdjęciami. Stary już jestem, zmęczony..
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Niezłe maleństwo :) Ja przepraszam, że nie odpisałem w sprawie instrukcji zamieszczania fot, ale przez kilka dni nie zaglądałem do neta :uhoh:
Awatar użytkownika
zmenczony

Wczoraj siedziałem sobie przy Simarku i dwie godziny kręciłem korbą.:sleep:
Rzeczywiście przełożenia na AV są zdecydowanie inne od tych na AR.Na 3 biegu AR ma 18 obrotów wału na jeden obrót koła a AV aż 81. Na 2 biegu odpowiednio 65 i 91. Na jedynce doszedłem do 245 i dałem sobie spokój, i tak widać różnicę.:sourgrapes: Wyjaśniło się, po co są lewe i prawe obroty silnika. Przy lewych obroach jadąc do przodu mamy biegi "polowe", a przy prawych "szosowe".Trochę to skomplikowane nie:yes:
Dzisiaj zaczęła mnie martwić inna sprawa, nie podoba mi się cewka zapłonowa i kondensator.
Czy może ktoś wie, gdzie we Wrocławiu ,lub okolicy przewijają cewki?:confused:

Ps. Znalazłem fajny słownik WWW.Ling.pl .
Np. glebogryzarka samojezdna po niemiecku to selbstfahrende.
Awatar użytkownika
zmenczony

Na razie pokryłem żywicą , wzmocniłem tą blaszkę dratwą, a teraz schnie. Ale co jakiś czas sprawdzałem miernikiem czy jest przejście, jak by sama się miała zepsuć:no:. Jutro ją montuję, spuszczam paliwo z ukochanej WSK 175 i zobaczymy. Jak będzie dobrze, to ze szczęścia założę wrotki i niech mnie ciąga po szosie.No i odpalił!
Z radości objeździłem całe podwórko, wrotek nie zakładałem bo prędkość za duża. Nie było tak pięknie, nakręcić musiałem się zdrowo zanim wypluł cały olej z konserwacji. Sprawdziłem też glebogryzarkę, gdyby nie to że brakuje jej pięciu z 12u pazurów pracowała by wspaniale
Awatar użytkownika
zmenczony

Szukam pokazanych na fotce pazurów ,może ktoś wie cokolwiek, gdzie kupić lub czy były używane gdzieś podobne.
miro napisał Zamontowana glebogryzarka z opatentowanymi zębami przez Simar.

Obrazek
<br><br><br><br>W sobotę była generalna próba glebogryzarki z Simarem.
Wypadło świetnie, mimo braku prawie połowy pazurów. Zgrupowałem je symetrycznie jak najbliżej osi symetrii, żeby uzyskać węższy, ale dobrze obrobiony pas ziemi. Niestety zupełnie zapomniałem zrobić zdjęcia, przed i po. Teraz poczekam na Miro to nakręcimy jakiś filmik.
Awatar użytkownika
zmenczony

Dzięki za linki, na niektórych zdjęciach rozpoznaję identyczne części jak w moim. Dużo różnych typów musiało mieć te same np. wentylatory, dźwignie hamulca, czy obudowę skrzyni pośredniej. Na stronie Simara niestety nie znalazłem typu 40c, choć wizualnie było kilka podobnych. Intensywnie szukam roku produkcji. Na podstawie kilku detali (kształt tłoka, konstrukcja i wykonanie cylindra, gaźnik i inne) doszliśmy do wniosku że projekt był raczej przedwojenny, ale mógł zostać złożony z części równie dobrze nawet kilkanaście lat po wojnie.Bywało że firmy produkowały z zapasów nawet kilka lat.<br><br><br><br>Właśnie Miro nakręcił filmiki Simara przy pracy. Obiecał że linki będą w piątek wieczorem lub w sobotę. Zaczynam klecić jakiś wózek bo nie mogę za nim ciągle biegać (za Simarem).
Awatar użytkownika
Deleted_User

Post autor: Deleted_User »

No bo co to za jazda? Biegać za ciągnikiem?:lol: Przynajmniej se mięśnia doćwiczysz.:lol:
Awatar użytkownika
zmenczony

Mięśnie to ja sobie ćwiczyłem 35 lat temu, a teraz to stary jestem, zmęczony:sleep:
Mam już ogólną koncepcję i tylne koła (niestety nowe). Osie będę toczył jutro, a spawanie w tygodniu B). Chciałbym żebym mógł zawiesić pomiędzy, np. pług do odśnieżania, albo bronę.
Może ktoś ma jakieś ciekawe zdjęcie, to chętnie zmienię plany, jeżeli będą bardziej uniwersalne.
ODPOWIEDZ