Bocian - chyba mnie pokręciło już całkiem

Forum ciągników naszych południowych sąsiadów
Awatar użytkownika
drandrzej

Bocian - chyba mnie pokręciło już całkiem

Post autor: drandrzej »

Witajcie
zapożczam się i jutro jadę po oryginał kompletny (prócz zegarów - jakiś polski wstawiony - ale bedę chciał odtworzyć

znalazłem u człowieka pod wiatą , i trudno - najwyżej kiedys zostawię dzieciom jako spadek

niebieski , półokrągłe błotniki ,tyle widziałem

podobno jakiś problem z pompą - bo silnik "skacze góra-dół
czy to możliwe że sekcja w pompie ??
da się to dostać/kupić/naprawić ??
ew inne przyczyny ?

żegnam już dziś (zjechałem dziś w poszukiwaniu silnika i gratów 600 km), bo rano jadę z lawetą
fotki umieszczę w piatek jak wrocę z delegacji
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

RE: Bocian - chyba mnie pokręciło już całkiem

Post autor: Ursus »

To się nazywa choroba :) Traktorus retroholicus :lol: Brawo - trzymam kciuki :) Czekamy na fotki
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Szczepan-1990

Post autor: Szczepan-1990 »

Zetorus Bocianux Erectus :DCo do pompy to trudno powiedzieć, ściągnij go do domu i wtedy będziemy myśleli dalej. Szczęśliwej drogi życzę :)
Awatar użytkownika
drandrzej

juz jestem
piekny - jedynie chłodnica nieoryginalna , rozrusznik wyjęty , dostałem do niego nowe tłoki , pierścienie , i tuleje(po szlifie - wszystko w smarze czekało bo chcieli remontować) !!!!
, na nowych tylnych oponach , dostałem też wał , stare tłoki z korbowodami , i ta częśći pompy wtryskowej trapezową do niej chyba dochodzą rurki do wtrysków, klawiaturę , 2 bak i korbę

i oczywiście jest dokument - wydany w r 76 wpis do ewidencji pojazdów (+ umowa od właściciela podpisana jednostronnie :-)))) )- mam nadzieje że da się na podstawie tego zarejestrować normalnie ??

i razem z nim jest oryginalny pług 2 skibowy ale bez koła i lemieszy

braki w instalacji - są wszystkie lampy oryginał , prądnica , alwe nei widze możliwości włącznia kierunków - nie ma pstryczka , stacyjka chyba jak w ciapku i włącznik do zapalania chyba tez - obfotografuje

zegar do prądu polski - gdyby ktoś miał takie brakujące drobiazgi - chetnie kupie lae w grudniu (gdy troche oddychne w sensie $ )
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Post autor: Jacek ze Skansena »

Drandrzej gratuluję za nabytek i cieszę się, że mamy nowego kumpla z Zetorkiem. Mam nadzieje, że nie kosztował za wiele. Co najważniejsze, że jest oryginalny. Chętnie zobaczę fotki. I mam pytanie na początek. Jaki kolor bedzie cacko miało. Niebieski czy raczej jakiś oryginalny tylko twój. Pozdrawiam. Muszisz do Klubu sie zapisać i na nowy rok szykuj sie do Wilkowic. Niewiem gdzie dokładnie mieszkasz ale na Minikowo tez mógłbyś sie wybrać.
Ale ja... Przecież do mnie masz kroków kilka. Podak na PW adres to przyjade go zobaczyć jesli to nie przeszkoda.
Awatar użytkownika
drandrzej

zapłaciłem uwazam godziwie - dużo mądrzej niż wcześniej za tamte graty licząc to co przywiozłem

kolor własciwie chciałem taki jak ma - niebieskawy + pomarańczowate koła

drugiego (gdy złożę w oryginale ) chyba inaczej , ale to jeszcze długa droga

posłałem PW , ale nie wiem czy doszło - w razie czego moj mail
podałem w danych rejestracyjnych
Awatar użytkownika
rafal

Post autor: rafal »

no gratuluję , przybył nam kolejny Zetorek. Jak czytałem Twoje posty to czuło się te duże emocje:).Miło nam bedzie jesli zawitasz tym Zetorkiem do Wilkowic. Bardzo dobrze , ze trafiłeś ciągnik z czesciami, naprawde zaosczedzi Ci to sporo czasu na poszukiwania i mnóstwo dodatkowych wydatków.
Te falowanie silnika w Zetorku to napewno regulator obrotów a dokładniej sfatygowane sprezyny. Są raczej do wymiany. W moim Boćku jest to samo na początku do póki nie zagrzeje się silnik a sprezyny regulatora zrobią się bardziej elastyczne. Trzeba cały czas kontorować dźwignia gazu.
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Post autor: Jacek ze Skansena »

No chyba, że masz starego typu regulator.
Awatar użytkownika
drandrzej

regulator rozmontowałem , przy okazji urwałem(albo już było na wymarciu ) 1 oskę ze spręzynami -musze zmajstrować
pompa+wtryski pojechały własnie do Tucholi - tam mają jeszcze trochę gratów do tego typu , pobliski zakład produkuje nawet sekcje tłoczki ,zaworki ,....

rozrusznik już w BEDIXie na toruńskiej , mam nadzieję ze kolega dopilnuje żeby był jak z fabryki

wówczas dopiero zabiorę sie za montaż i pierwsze próby odpalenia

czy ktoś z grona ma porcelankę na świecę żarową i te okrągłe śrubki ??

może to detaliki, ale chciałbym żeby było jak należy
ODPOWIEDZ