zetor 25 z roku 1949 czy to możliwe
- Deleted_User
zetor 25 z roku 1949 czy to możliwe
witam czy zetor 25 wychodziły w 1949 i miały rozrusznik bo mam jednego na oku i on nie ma podnośnika czy to bedzie orginał i po czym można rozróżnic ZETORA 25 od ( K25 i 25A) bu sie nie nadziac przy kupnie pierwszej 25 bo napotkałem sie na stronie ze ZETORY 25 wychodziły do 1948 więc drodzy koledzy prosze o pomoc.
RE: zetor 25 z roku 1949 czy to możliwe
Witam,
oprócz tych głównych wariantów zetora , było niestety dośc dużo odmian pośrednich. Taki zetor bez podnośnika mógł się trafić w 1949 i w latach następnych i mogła być np to tak zwana wersja T - transportowa. Mógł być też zdjęty podnosnik ale to raczej rzadki przypadek. Jesli jest to oryginalny zetor bez podnosnika to zwróć uwage czy ma na wałku WOM przystawkę koła pasowego. Powinien mieć. Dalej najlepszy sposób , żeby sprawdzić ciągnik to numery bite na kołnierzu łaczącym skrzynię i sprzęgło patrząc od góry. Czyli pod kolumna kierownicy. Czasem te numery zdarzały się z boku kołnierza. teraz gdy najpierw przed głównym numerem bedzie wybite 125 to to jest wersja A np 125-8099 a gdy bedzie 225 to to jest K. natomiast dla wersji transportowej nie ma wyszczególnienia i mogła byc to odmiana ciągnika zarówno ze skrzynią A25 jak i K25. U mnie na tabliczce znamionowej jast taki opis T 25K czyli transportowo rolniczy.
Reasumując najlepszym pewnikiem bedzie ta przystawka pasowa z tyłu ciagnika , jesli jest to masz oryginał.
oprócz tych głównych wariantów zetora , było niestety dośc dużo odmian pośrednich. Taki zetor bez podnośnika mógł się trafić w 1949 i w latach następnych i mogła być np to tak zwana wersja T - transportowa. Mógł być też zdjęty podnosnik ale to raczej rzadki przypadek. Jesli jest to oryginalny zetor bez podnosnika to zwróć uwage czy ma na wałku WOM przystawkę koła pasowego. Powinien mieć. Dalej najlepszy sposób , żeby sprawdzić ciągnik to numery bite na kołnierzu łaczącym skrzynię i sprzęgło patrząc od góry. Czyli pod kolumna kierownicy. Czasem te numery zdarzały się z boku kołnierza. teraz gdy najpierw przed głównym numerem bedzie wybite 125 to to jest wersja A np 125-8099 a gdy bedzie 225 to to jest K. natomiast dla wersji transportowej nie ma wyszczególnienia i mogła byc to odmiana ciągnika zarówno ze skrzynią A25 jak i K25. U mnie na tabliczce znamionowej jast taki opis T 25K czyli transportowo rolniczy.
Reasumując najlepszym pewnikiem bedzie ta przystawka pasowa z tyłu ciagnika , jesli jest to masz oryginał.
- Jacek ze Skansena
No to i ja kilka rad może przekażę. Zetor z tego roku powinien posiadać siedzenie pierwszej wersji tzn na ryrze. Dalej tak jak powiedział Rafał przystawka pasowa do napędu młocarni i nie tylko. Zawieszenie z przodu głębokie. Silnik może a raczej powinien mieć miskę olejową płytka., filtr powietrza w kształcie grzybka(bez szkiełka) Na krawędzi powinien być bity nr z lewej strona(od wyjscia ukł kier) bez nr-ów 125 lub 225) Podaj nr to sprawdzimy który to rok. Belka z tyłu powinna mieć miejsce na akumulator i powinna zachodzić na koła z tyłu. itd itd. Lampy duże dwa zegary. Tylko ręczny gaz, Dzwignia ręcznego prosta, pedały hamulców odlewy itd itd.
kurcze skad Wy to wszystko wiecie :-O
jak jest gdzieś słowo pisane - dajcie i mnie troche zaczerpnąć
PS
poszukuje instrukcji napraw - chocby do pożyczenia ze zobowiązaniem poskanowania i udostepnienia za zgodą właściciela dla ogółu
jak jest gdzieś słowo pisane - dajcie i mnie troche zaczerpnąć
PS
poszukuje instrukcji napraw - chocby do pożyczenia ze zobowiązaniem poskanowania i udostepnienia za zgodą właściciela dla ogółu
- Deleted_User
witam dziekuje za wasze wypowiedzi i prosze o więcej i jeszcze jedno może się ojetujecie czy można zarejestrowąc taki ciągnik bez dokumetaci jako zabytek czy coś w tym stylu bardzo się zakochałem w starych ciagnikach ma już K25 z 1951 wydaje mi sie ze dobrze zaczynam ,