Zetor 25- spalanie i inne pytania
-
Zetor 25- spalanie i inne pytania
Ile spala zetor 25 w czasie jazdy bez obciążenia?
RE: Zetor 25- spalanie i inne pytania
Ciężko to przeliczyć na km/h, ale mi spala tak mniej więcej 2-3 litry/h. Mowa o 25K.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
-
Czy warto go kupić do koszenia 20a łąki i orania pola 10a?
Czasem przywieść trochę piachu?
Czasem przywieść trochę piachu?
Do takiej roboty zdecydowanie tak.
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
-
Czy zetor 25 często się psuje?
Kolego, to pytanie to temat rzeka
jak raz czy drugi się przejedziesz z przyczepą do lasu i raz w roku zaczepisz do pługa to na pewno będzie Ci się psuł rzadziej niż przy obrabianiu 10 hektarów.
Wiele zależy od stanu sprzęta - jak kupisz trupa to ciągle masz coś do zrobienia, ja na co dzień pracuję innym ciągnikiem (c 330) i wiem że przy konkretnej robocie cały czas mam co robić.

Wiele zależy od stanu sprzęta - jak kupisz trupa to ciągle masz coś do zrobienia, ja na co dzień pracuję innym ciągnikiem (c 330) i wiem że przy konkretnej robocie cały czas mam co robić.
-
A da się zamontować normalny pług czy trzeba kupywać specjalny do niego?
"zamontować"? Zetorek 25 k ma trójpunktowy układ zawieszania, czyli passuje większość maszyn, można pracować z nim zwykłym "grudziądzem" ale trzeba mu chyba podnieść słupek, a to bardzo prosta przeróbka. Mam nawet pomysł na przystawkę która umożliwia "szybki transfer" i podnoszenie słupka bez spawania i ingerencji w maszynę - to ważne, bo często zdarza się konieczność pożyczenia maszyny.
A co do usterek - pojęcia "zepsucia się" są zdecydowanie różne. mam tu nawet małą anegdotkę:
Kilka lat temu poszedłem do ojca z informacją: "traktor się zepsuł"
on na to "co się stało?"
"pompa wody leje"
"ii tam, co to jest, myślałem że Ci korbowód bokiem wylazł..."
Z tego wynika prosty morał - jak nie boisz się prostych napraw i drobnych usterek to warto kupić właśnie Zetorka, to bardzo wdzięczne maszyny. A awarie to efekt starości i inwencji twrczej poprzenich właścicieli.
A co do usterek - pojęcia "zepsucia się" są zdecydowanie różne. mam tu nawet małą anegdotkę:
Kilka lat temu poszedłem do ojca z informacją: "traktor się zepsuł"
on na to "co się stało?"
"pompa wody leje"
"ii tam, co to jest, myślałem że Ci korbowód bokiem wylazł..."
Z tego wynika prosty morał - jak nie boisz się prostych napraw i drobnych usterek to warto kupić właśnie Zetorka, to bardzo wdzięczne maszyny. A awarie to efekt starości i inwencji twrczej poprzenich właścicieli.
-
Dziękuję za odpowiedzi;). Teraz bardziej przekonałem się do tego traktora. Mam go zamiar kupić, ale zobaczę jak wyjdzie.*dull*
Najlepiej sprawę przedyskutuj z kimś kto ma Zetorka od dłuższego czasu i nim normalnie pracuje, wtedy będziesz mógł łatwiej zdecydować. Ja niestety nie znam wszystkich ciekawostek odśosnie takiego ciągnika, więc nie mogę sprawy rozstrzygnąć.
-
Czy może jakiś właściciel Zetora 25 się wypowiedzieć na temat
ja np posiadam zetorka juz 10 lat i niemam z nim zadnych problemów jedyne co przynim robilem to wtryskiwacze i zawoey a po zatym działa elegancko obrabia 2 ha
-
To sporo jak na niego!;)
Na pewno ma moc
Na pewno ma moc
Krystianzetor -jeżeli nie czujesz "sympatii" do zabytków to nie kupuj zetora25 bo ten areał (20 arów łąki i 10arów pola)skosisz kosą ręczną nawet nie spalinową a przekopiesz szpadlem i to w ciągu jednego dnia (pomijam aspekt finansowy i zdrowotny), a co do psucia się to dużo zależy od stanu wyjściowego,jakości napraw no późniejszej obsługi ciągnika.
-
Też byłby potrzebny przy równaniu i odśnieżaniu podwórka. Z trzy razy na rok coś przewieźć na przyczepce. Ale najbardziej przy koszeniu co 2 tygodnie. A poza tym zetor 25 bardzo mi się podoba. Po prostu kupić, wyremontować i cieszyć się.

Tak kolego zetorki to bardzo wdzięczne traktorki:p to jest taki sprzęt o którego mało kto dbał a on i tak chodził. jak mało który ciągnik zetor pomimo luzów, przedmuchów,będzie dalej pykał.
Njważniejsze w nim jest pilnowanie ukł.chłodzenia ponieważ konstrukcyjnie głowice nie wytrzymują i lubią pękać dlatego przy zakupie zwróć na to uwagę oraz na ciśnienie oleju bo ono świadczy jak zdrowy jest dół silnika czli wał-panewki oraz pompa olejowa.Ale jak zalejesz świeży olej ,zrobisz wtryski i świece żarowe żeby grzały i będziesz pilnował ukł.chłodzenia żeby go nie przegrzać będziesz długo się cieszył tą maszyną.:p
Njważniejsze w nim jest pilnowanie ukł.chłodzenia ponieważ konstrukcyjnie głowice nie wytrzymują i lubią pękać dlatego przy zakupie zwróć na to uwagę oraz na ciśnienie oleju bo ono świadczy jak zdrowy jest dół silnika czli wał-panewki oraz pompa olejowa.Ale jak zalejesz świeży olej ,zrobisz wtryski i świece żarowe żeby grzały i będziesz pilnował ukł.chłodzenia żeby go nie przegrzać będziesz długo się cieszył tą maszyną.:p
Jak się podoba to tylko kupować remontować i cieszyć się i chwalić na forum z zakupu.
- Pronar 82A
Witam
Pracowałem Zetorem ponad 20 lat z czego 15 lat był jedynym traktorem na gospodarstwie 15 ha później doszedł 4011 i w tym całym okresie czasu popsuł się dwa razy (za każdym razem regulator obrotów) i dwa razy były wymieniane tuleje tłoki i pierścienie,wał cały czas tan sam.
Pozdrawiam
Pracowałem Zetorem ponad 20 lat z czego 15 lat był jedynym traktorem na gospodarstwie 15 ha później doszedł 4011 i w tym całym okresie czasu popsuł się dwa razy (za każdym razem regulator obrotów) i dwa razy były wymieniane tuleje tłoki i pierścienie,wał cały czas tan sam.
Pozdrawiam
-
A czy dało by się zarejstrować zetora 25, który nie posiada papierów?
Co i jak zrobić?
Co i jak zrobić?
To już dyskusja do tematu PORADY PRAWNE
Da się na "żółte blachy" czyli jako zabytek.

Da się na "żółte blachy" czyli jako zabytek.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...