Niezwykły Heini ze Szwajcarii

Widziałeś jakąś starą nieużywaną maszynę lub traktor? Może jest na sprzedaż?? Pisz - może uda się ją uratować
gringo

Niezwykły Heini ze Szwajcarii

Post autor: gringo »

Uwaga! Do Polski wjechał niezwykły człowiek niezwykłym sprzętem. Zmierza w kierunku Poznania i dalej na Litwę aż na sam północny kraniec Norwegii, a wyjechał ze Szwajcarii !!!. Jego sprzęt to traktorek STEYR 15 z 1955 roku. Ciągnie za sobą domek na kółkach. Dzisiaj mijałem go na drodze w kierunku Zielonej Góry. Niewiele mogłem z nim pogadać, bo ni w ząb po niemiecku nie potrafię. Może ktoś z kolegów znających niemiecki spotka tego gościa, to jakieś ciekawe informacje zdobędzie. Zapisałem adres jego strony internetowej (przyklejony z tyłu budki). Zachęcam do obejrzenia i poczytania, niestety nie po polsku.
Link do strony:
http://heinistraktorabenteuer.com

Niesamowite, ponad 2500 km w jedną stronę, z powrotem też traktorkiem.
Może ktoś ma kontakt z TVN Turbo, nakręcą program z takim globtroterem.
Awatar użytkownika
pawelll48

RE: Niezwykły Heini ze Szwajcarii

Post autor: pawelll48 »

Całkiem ciekawa sprawa ;) Szkoda tylko, że z dala ode mnie...
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Poszło info do Agromachiny i TVN Turbo do Patryka :)
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Ursus c-325

Post autor: Ursus c-325 »

Jedzie na Poznań, potem kolejno Toruń, Ełk i Suwałki.
A tu cała trasa:
http://www.youtube.com/watch?v=8NSoxiP9huo#!
gringo

Na stronie internetowej Heiniego jest dość dużo tekstu. Może komuś udało się doczytać, co go "nakręciło" na taką niecodzienną eskapadę? Do rodziny się wybrał, czy Koło Podbiegunowe traktorem zdobyć?
vauxhall

Post autor: vauxhall »

Na Zachodzie jest to taki rodzaj,moda zrealizowania sie w ,,trzecim wieku,,
gdy: dom postawiony,syn splodzony,dab zasadzony...
Do tego dochodzi odpowiednia miazszosc portfela (nie za sprawa wynalazkow typu OFE ),zdrowie i chec doznania mocnych wrazen.
Nie tak dawno goscil w Polsce Belg,ktory przyjechal Lanzem,bylo tez kilku Holendrow.Pomysl jest dosc powszechny.
Mialem okazje uczestniczyc w podobnym wypadzie z Holandii(Almelo) do Graz w Austrii,jazda 2 Lanzami plus Scania Vabis 76 z zapleczem socjalnym.
Wieczorem przetlumacze tekst ze strony Heineigo.
Awatar użytkownika
whar

Post autor: whar »

Relacja z przejazdu Heinis'a przez Polskę Drezno-Suwałki.

http://heinistraktorabenteuer.com/

Dla nieznających niemieckiego; pisze o kłopotach ze znalezieniem kampingu, o gościnności Polaków, którzy go zapraszaja na nocleg, o złych drogach, ale też pięknych widokach. Na koniec płacze nad przejechanym (nie przez niego) kotem.
gringo

Dobrze, że Heini wyjeżdża z Polski cały i zdrowy. Najbardziej obawiałem się, że okradną go na jakimś noclegu. Coś mi się wydaje, że Polska nie przypadła mu do gustu. Sensacji upatrywał w swojskim widoku pijących jabole pod płotem, fotki chciał im pstryknąć. Skomentował ich zachowanie chyba nieelegancko: "Schwein gehabt! ".
Awatar użytkownika
whar

Post autor: whar »

Heini poprzez Litwę Łotwe i Estonie dotarł juz do Finlandii. Opisuje jak przez przypadek wjechał na autostrade i został zatrzymany przez policję. Policjanci okazali sie jednak sympatyczni, pomogli wyplątac sie drogowo, a nawet podarowali mu rękawice i odblaski. Od tej pory nie będzie już nazywał ich 'bykami" (Bulle).

Link do dziennika podróży

http://heinistraktorabenteuer.com/
ODPOWIEDZ