Witam,
Jestem urodzonym Warszawiakiem, ale sytuacja życiowa trochę mnie zmusiła do pracy w sadzie.
Prawie 10ha i tylko ja, babcia i 36 letni Wladimirec.
Babci opowiada że jest to pierwszy ciągnik na wsi *comfort*
Ogólnie z różnych powodów ciągnik został zaniedbany, a ja bardzo chciałbym to zmienić i dalej używać do tych lekkich prac sadowniczych.
Oprócz tego że na szybo udało mi się wymienić olej silnikowy to podejrzewam że od paru lat nic nie było robione.
Znalazłem już jak wyczyścić wszystkie filtry http://www.retrotraktor.pl/forum/viewth ... ad_id=2715
W najbliższym czasie wymienię wszystkie kalamitki żeby podolewać smaru/oleju.
Czy mogę prosić o jakieś zdjęcie albo dokładną informacje gdzie sprawdzić poziom oleju w skrzyni i jak go wymienić?
Jak tylko ruszam ciągnikiem to przez cały czas jest słyszalne bardzo głośne wycie. Myślicie że w skrzyni?
Ciągnik wygląda dużo gorzej niż jeździ.
Pali od strzału. Przez pierwsze 30 sek kopci trochę na czarno.
Mogę prosić was o podrzucenie mi do tego tematu najpotrzebniejszych informacji. Co powinienem zrobić w pierwszej kolejności?
Mam też serdeczną prośbę. Może jest ktoś z okolic Grójca, a może Rawy Mazowieckiej kto chciałby mi pokazać, pomóc, wytłumaczyć, zrobić test drive.
Oczywiście ja transport mam więc przyjadę i odwiozę później. 6ciopak czy innego rodzaju czasoumilacze też mam:p
Pozdrawiam*tup*
szukam pomocy w naprawie T25A1
-
RE: szukam pomocy w naprawie T25A1
Kolego jest tu na forum dział z instrukcjami do Władka, na pewno ci się przyda jest tam wiele przydatnych informacji o punktach smarowania jak i olejach, w skrzyni jest hipol 15 i lepiej go wymień wchodzi 10l.
Wymień wszystkie oleje (pamiętałeś mam nadzieje o wyczyszczeniu filtrów).
Wyje, ale gdzie ?
Sprawdź czy jest olej w zwolnicach i skrzyni. Czy wyskakują biegi ? Jeśli tak to pewnie problem w skrzyni.
Wyje, ale gdzie ?
Sprawdź czy jest olej w zwolnicach i skrzyni. Czy wyskakują biegi ? Jeśli tak to pewnie problem w skrzyni.
-
To chyba wyją zwolnice w tylnych kołach. Podczas jazdy przyłożyłem ucho do błotnika i wszystko stało się jasne. W sobotę wleje do zwolnic Hipol. Czy z przednimi kołami jeszcze coś wypada zrobić oprócz wpuszczeniu smaru w kalamitki?
Odkręcić zabezpieczające od góry nakrętki na końcówkach drążków, wydłubać plastikowe "kamienie" włożyć nowe nie zapominając o tawocie.
Dolać oleju do piast przednich.
Dolać oleju do piast przednich.
-
Czy olej do skrzyni to dokładnie Hipol 15F ?
Przekładniowy Hipol - symbolu nie pamiętam.