remont bociana od czego zacząć
remont bociana od czego zacząć
Witam ,jak się okazuje słaba siła ,kopcenie i małe ciśnienie na zegarze wszystko to prawdopodobnie wskazuje że silnik mojego bociana jest do remontu .Podpowiedzcie od czego mam zacząć nie ukrywam że sporo rzeczy jeżeli to możliwe chciałbym zrobić sam ze względów finansowych.Na co zwrócić uwage ,gdzie kupić potrzebne części
-
RE: remont bociana od czego zacząć
czesci szukaj w necie od milosnikow bocianaB)*pray**pray**pray**saycheese**saycheese**saycheese**saycheese*
- jarekstryszawa
- Kontakt:
Ile masz ciśnienia oleju?
na chłodnym silniku ok 1,5 na wolnych a 4 na wysokich, natomiast kicha jest na rozgrzanym na wolnych wskazówka prawie sie nie podnosi
- jarekstryszawa
- Kontakt:
A jak gazujesz na rozgrzanym dźwiga się? do ilu wtedy dochodzi?
Przy maksymalnych obrotach na gorącym silniku wskazówka dzwiga sie na 2,5
Nie ma tragedii kolego zmień olej polecam TURDUS 15W40 wyczyść filtry potem zalej je do połowy czystym olejem i zakręć.Dobrze żebyś też odkręcił dolną użebrowaną miskę olejową i umył razem ze smokiem bo napewno po tylu latach jest tam syf.i zobacz jak z ciśnieniem, jeżeli by dalej było takie niskie to podkręć zawór reg.ciśn. w prawo ten przy pompie olejowej pozostaje jeszcze zalać 2 motodoktory , bo takiemu staruszkowi potrzeba lepszego smarowania a motodoktor takim specyfikiem jest i myślę że bociek sporo jeszcze pojeżdzi:p
Olej niedawno wymieniłem ,zawór też wyregulowałem ,a z tym motodoktorem to serio? jak dokładnie sie nazywa ?czy to coś da?
przyznam, że nigdy nie słyszałem niczego dobrego o motodoktorach. Raczej same negatywne opinie i klątwy mechaników. Doradzam ostrożność.
Kolego nic nie dygaj te doktory nie są złe to są specyfiki które polepszają właściwości smarne w silnikach i zalecane są nawet do nowych silników tylko tak sie przyjęło że leje się je do zużytych silników i dlatego mylny pogląd co do tych preparatów:p Przede wszystkim ten środek podnosi trochę ciśnienie oleju i redukuje zużycie oleju a najważniejsze że lepiej smaruje tzn. jest lepszy slizg trących o siebie elementów w silniku takich jak tłok-tuleja czy czop wału-panewka uwierz na pewno Ci juz nie zaszkodzi A NAPEWNO POMORZE dostaniesz w każdym motoryzacyjnym koszt puszki 15-20zł lej i pal maszynę:p