remont bociana od czego zacząć

Forum ciągników naszych południowych sąsiadów
fifek

remont bociana od czego zacząć

Post autor: fifek »

Witam ,jak się okazuje słaba siła ,kopcenie i małe ciśnienie na zegarze wszystko to prawdopodobnie wskazuje że silnik mojego bociana jest do remontu .Podpowiedzcie od czego mam zacząć nie ukrywam że sporo rzeczy jeżeli to możliwe chciałbym zrobić sam ze względów finansowych.Na co zwrócić uwage ,gdzie kupić potrzebne części
Ursus C-360

RE: remont bociana od czego zacząć

Post autor: Ursus C-360 »

czesci szukaj w necie od milosnikow bocianaB)*pray**pray**pray**saycheese**saycheese**saycheese**saycheese*
Awatar użytkownika
jarekstryszawa
Kontakt:

Post autor: jarekstryszawa »

Ile masz ciśnienia oleju?
fifek

na chłodnym silniku ok 1,5 na wolnych a 4 na wysokich, natomiast kicha jest na rozgrzanym na wolnych wskazówka prawie sie nie podnosi
Awatar użytkownika
jarekstryszawa
Kontakt:

Post autor: jarekstryszawa »

A jak gazujesz na rozgrzanym dźwiga się? do ilu wtedy dochodzi?
fifek

Przy maksymalnych obrotach na gorącym silniku wskazówka dzwiga sie na 2,5
Awatar użytkownika
Przemo

Post autor: Przemo »

Nie ma tragedii kolego zmień olej polecam TURDUS 15W40 wyczyść filtry potem zalej je do połowy czystym olejem i zakręć.Dobrze żebyś też odkręcił dolną użebrowaną miskę olejową i umył razem ze smokiem bo napewno po tylu latach jest tam syf.i zobacz jak z ciśnieniem, jeżeli by dalej było takie niskie to podkręć zawór reg.ciśn. w prawo ten przy pompie olejowej pozostaje jeszcze zalać 2 motodoktory , bo takiemu staruszkowi potrzeba lepszego smarowania a motodoktor takim specyfikiem jest i myślę że bociek sporo jeszcze pojeżdzi:p
fifek

Olej niedawno wymieniłem ,zawór też wyregulowałem ,a z tym motodoktorem to serio? jak dokładnie sie nazywa ?czy to coś da?
Awatar użytkownika
Mars

Post autor: Mars »

przyznam, że nigdy nie słyszałem niczego dobrego o motodoktorach. Raczej same negatywne opinie i klątwy mechaników. Doradzam ostrożność.
Awatar użytkownika
Przemo

Post autor: Przemo »

Kolego nic nie dygaj te doktory nie są złe to są specyfiki które polepszają właściwości smarne w silnikach i zalecane są nawet do nowych silników tylko tak sie przyjęło że leje się je do zużytych silników i dlatego mylny pogląd co do tych preparatów:p Przede wszystkim ten środek podnosi trochę ciśnienie oleju i redukuje zużycie oleju a najważniejsze że lepiej smaruje tzn. jest lepszy slizg trących o siebie elementów w silniku takich jak tłok-tuleja czy czop wału-panewka uwierz na pewno Ci juz nie zaszkodzi A NAPEWNO POMORZE dostaniesz w każdym motoryzacyjnym koszt puszki 15-20zł lej i pal maszynę:p
ODPOWIEDZ