C 308
C 308
Witam wszystkich,
Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem C 308 z 1958 ? /59 roku .
Na tabliczce oryginalnej od niego widnieje 1958, ale piszą, że w tym roku go nie było ...
Poszukuję do niego lampy i osprzętu - glebogryzarka, pług obrotowy, brony i kultywator. Planuję go używać do prac w ogródku. Jakieś sugestie , rady będą mile widziane.
Pozdrawiam
Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem C 308 z 1958 ? /59 roku .
Na tabliczce oryginalnej od niego widnieje 1958, ale piszą, że w tym roku go nie było ...
Poszukuję do niego lampy i osprzętu - glebogryzarka, pług obrotowy, brony i kultywator. Planuję go używać do prac w ogródku. Jakieś sugestie , rady będą mile widziane.
Pozdrawiam
RE: C 308
A za ile ? 
Ten ze zdjęcia to Twój ?napisz na maila filemon321@interia.pl
Jak masz zdjęcia, to chętnie.P.S.
Jak załadować Avatara ? Bo nie mogę sobie poradzić. Piszę "dodaj plik" ale nic nie dodaje. Zdjęcie mam poniżej 30 Kb.

Ten ze zdjęcia to Twój ?napisz na maila filemon321@interia.pl
Jak masz zdjęcia, to chętnie.P.S.
Jak załadować Avatara ? Bo nie mogę sobie poradzić. Piszę "dodaj plik" ale nic nie dodaje. Zdjęcie mam poniżej 30 Kb.
Czy ktoś posiada wiarygodne informacje na temat tego ciągnika i chciałby się nimi podzielić ? 
Chodzi o przynajmniej szacunkową ilość wyprodukowanych modeli w 1959 roku, szczególnie z uwzględnieniem modeli z maską a'la "ciapek". Czy możliwe jest powstanie ciągnika w 1958 roku ?
Dziękuję za wszelkie informacje na ten temat.W swoim Dziku mam gaźnik BVF. Powiedzcie mi proszę co to jest ? Odpala od strzała co prawda, ale po przeczytaniu wątku "dzikowców" o gaxnikach, to mam wątpliwości.Kolejna sprawa, to maski do C 308. Zauważyłem, że jest kilka wzorów pokryw silnika w C 308. Od czego to zależy ? Czy było kilku dostawców, czy Ursus sam produkował te pokrywy ? W tym przypadku rocznik nie ma znaczenia - tak mi się wydaje, jeśli chodzi o C 308 do 1960 roku.Czy ktoś może pokazać jak ma wyglądać oryginalny kranik do C 308 i silnika S 261 C ?Czy tu ktoś w ogóle zagląda ?

Chodzi o przynajmniej szacunkową ilość wyprodukowanych modeli w 1959 roku, szczególnie z uwzględnieniem modeli z maską a'la "ciapek". Czy możliwe jest powstanie ciągnika w 1958 roku ?
Dziękuję za wszelkie informacje na ten temat.W swoim Dziku mam gaźnik BVF. Powiedzcie mi proszę co to jest ? Odpala od strzała co prawda, ale po przeczytaniu wątku "dzikowców" o gaxnikach, to mam wątpliwości.Kolejna sprawa, to maski do C 308. Zauważyłem, że jest kilka wzorów pokryw silnika w C 308. Od czego to zależy ? Czy było kilku dostawców, czy Ursus sam produkował te pokrywy ? W tym przypadku rocznik nie ma znaczenia - tak mi się wydaje, jeśli chodzi o C 308 do 1960 roku.Czy ktoś może pokazać jak ma wyglądać oryginalny kranik do C 308 i silnika S 261 C ?Czy tu ktoś w ogóle zagląda ?
- chrapek3011
Co do roku produkcji...jest to możliwe,że egzemplarz kolegi pochodzi z 1958 roku.Gdyż produkcję seryjną Ursus rozpoczął właśnie pod koniec 1958 roku.
- Jacek ze Skansena
Mars to byś miał najstarszego C 308 w Polsce. No no!
tego nie wiem, czy najstarszego w Polsce
, ale byłoby fajnie.
Chyba dam zrobić do niego papiery od rzeczoznawców. Będzie dowód
Wybrałem się nim dzisiaj na "wycieczkę" po wsi
kupiłem od sąsiada stół warsztatowy i Dzik przydał się. Z powrotem był tylko mały kłopot. Mianowicie, silnik zaczął nierówno pracować i nie chciał wchodzić na obroty. Tzn, przyspieszał i zwalniał ... nie wiem jaka była przyczyna takiego zachowania, ale dojechałem szczęśliwie 

Chyba dam zrobić do niego papiery od rzeczoznawców. Będzie dowód

Wybrałem się nim dzisiaj na "wycieczkę" po wsi

- chrapek3011
Skoro dało się odczytać rocznik to i nr seryjny pewnie da radę.Napisz,proszę który nr posiada Twój traktorek.
Z numerem mam istny kłopot ... otóż ... widnieją cyfry 0 1 3 0 8 ... jeśli to jest rok 1958 to numer jest za duży i nie możliwy. Ale
jeśli odczytać ten numer jako 01/308, to znacznie zmienia postać rzeczy
wówczas byłby to pierwszy egzemplarz . Co o tym myślicie ? Jutro oczyszczę dokładnie tabliczkę znamionową. Rok produkcji jest tu bardzo istotny, a mam wątpliwości, przy czym każdy kto oglądał tabliczkę mówi że to 1958.

- chrapek3011
Zrób zdjęcie tabliczki w bdb jakości i tu dodaj.
Co do rocznika jeśli takowy akurat widnieje to wątpliwości brak...ale nr bardzo dziwny i raczej poddaje wątpliwości jako pierwszy seryjny.
Mam pozwolenie czasowe Ursusa C-308 z roku produkcji 1959 i jego nr seryjny to 00561.
Numer powinien wyglądać tak: 0xxxx...czyli jakby był pierwszy to powinno być 00001.
Co do rocznika jeśli takowy akurat widnieje to wątpliwości brak...ale nr bardzo dziwny i raczej poddaje wątpliwości jako pierwszy seryjny.
Mam pozwolenie czasowe Ursusa C-308 z roku produkcji 1959 i jego nr seryjny to 00561.
Numer powinien wyglądać tak: 0xxxx...czyli jakby był pierwszy to powinno być 00001.
Teoretycznie masz rację, ale jak wiadomo początki zawsze są trudne i w trakcie produkcji zawsze dokonuje się zmian. Tabliczkę muszę oczyścić, bo trochę pochlapana jakąś farbą ... I pozostaje wątpliwość,jakim cudem numer seryjny 01308 z 1958 roku ?? Dlatego tłumaczę to właśnie takim odczytem 01/308. Nic innego mi do głowy nie przychodzi.No niestety ...
po dokładnym oczyszczeniu tabliczki znamionowej okazało się, że to rok 1959 i numer seryjny 01308. Przepraszam za zamieszanie.*no*

- Jacek ze Skansena
Ja mam takie pytanko. Czy numery są bite na odlewie tak jak ma "Dzik"?