Hamulec Ręczny

Ciągniki wykonane własnoręcznie, ale na głównych podzespołach mających ponad 25 lat. Forum na okres próbny - proszę zapoznać się z Regulaminem.
fezozd

Hamulec Ręczny

Post autor: fezozd »

Witam. W moim SAM'ie hamulec ręczny jest od żuka na wale. Nic w tym złego ale Taśma, która obejmuje ten bęben jest na nim krzywo. Bęben w pionie a taśma nie przez co gdy dokręcę mocniej to hamuje ale nawet przy spuszczonym. Popuszczę to nie hamuje zaciągnięty i tak w kółko... Nie znam się na mechanice dlatego zwracam się do was z pytaniem jak zrobić hamulec ręczny ?
Awatar użytkownika
marek

RE: Hamulec Ręczny

Post autor: marek »

Może wrzuć jakąś fotkę , bo nie za bardzo rozumiem jak jest możliwe to co opisujesz.Jeżeli mocowanie przy skrzyni jest oryginalne to taśma nie może się skręcić.Może masz za krótkie cięgło i stąd zbyt mały luz między hamulcem zaciągniętym a opuszczonym.Hamulec taśmowy jest bardzo skuteczny.
fezozd

RE: Hamulec Ręczny

Post autor: fezozd »

chciałem się dowiedzieć czy jest możliwość zainstalowania innego hamulca ręcznego ;] myślę, że głównym problemem jest ta śruba, która jest odpowiedzialna za ściąganie taśm. Chodzi mi o to http://telto.nazwa.pl/sklep/popup_image ... d=ryqtuaqe ma ktoś gdzieś namiary gdzie takie coś kupić?
ODPOWIEDZ