Lanz Bulldog, czy Ursus C45 ?

Ciągniki wykonane własnoręcznie, ale na głównych podzespołach mających ponad 25 lat. Forum na okres próbny - proszę zapoznać się z Regulaminem.
Awatar użytkownika
Mars

Lanz Bulldog, czy Ursus C45 ?

Post autor: Mars »

Witam Panowie, mój nowy nabytek. Wiecie może co to jest ? ;)
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

RE: Lanz Bulldog, czy Ursus C45 ?

Post autor: Jacek ze Skansena »

No ciekawe? Będę strzelał Zetor 25.
Awatar użytkownika
Mars

hehehe ;) Paweł ma już zdjęcia, tylko czekam, aż je wstawi ;) Potem zapraszam do wyrażania swoich opinii.Na pewno to jest bombaj ;)
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Oto fotki od Marsa

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Przemo

Post autor: Przemo »

Siema Mars nie wiem kolego ile dałeś za to coś i nie mogę za bardzo się wypowiadać ale jestem szczery chłop i powiem Ci że z lanzem nie wiele ma to wspólnego no ale Sprzęt jak sprzęt i wierzę ze uda Ci się go doprowadzić do oryginału kiedyś:p

P.S. Weż najpierw doprowadz zetorka to stanu świetności a potem następny i następny aby ta pasja ci przynosiła radość bo jak zawalisz się złomem dookoła to cieńko to widzę:D Pozdrawiam Przemo:p
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

No po tych zdjęciach ciężko mi na 100% stwierdzić pochodzenie części. Oś przednia zdaje się Ursus, ale tak naprawdę tylko jej fragmenty.

Strasznie poprzerabiane to wszystko.

Dorób zdjęcia ogólne ciągnika z każdej strony.

Drandrzej się pewnie wypowie dokładnie na temat części składowych.

Koła zamachowego oryginalnego tu nie ma, wbrew temu co Ci właściciel mówił.

Koła przednie mają rozmiar 18 cali? To są najprawdopodobniej przerobione od C4011 felgi.

Po raz kolejny to Mars Ci powtórzę :) Może najpierw zasięgnij opinii, a dopiero potem laweta i ogień po towar? :)
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
drandrzej

Post autor: drandrzej »

prace nad zetorkiem kontynuować trzeba ale części do C45 zbierać ile się da bo tego coraz mniej jest

tył - c45
oś - LB powojenny
reszta - na złom

jakieś graty do tego się u mnie znaajdą ;)

ściana grodziowa bo chyba jest pokrojona , siedzenie ,zb paliwa , czoło z napisem ursus , felgi , ....

może zanim zaczniesz działać dalej to zajedź do mnie - mam takie sprzety w różnym stadium - od kupki gratów poprzez stan w trakcie montażu aż do całeo sprawnego egzemplarza -popatrzysz , zdjęcia porobisz , posłuchasz wykładu i wówczas zaczniesz kupować bardziej świadomie .jak nie jesteś pewien - kom da się wysłać mms z obrazkiem .

taka moja drobna rada .

tym niemniej - zaczynałem od czegoś podobnego - i da się
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Andrzej, a oś przednia LB nie miała przypadkiem wieszaków resora wahliwych obu? A tutaj jest jak w C45, że lewy wieszak jest na stałe, na dwóch śrubach
Awatar użytkownika
Mars

Tak myślałem ;), ale co jak co, ciągnik działa i jeździ ;) na razie jako pomocnik będzie w gospodarstwie, a z czasem jak zbiorę manele, to zabiorę się za remont. Obecnie pracuję nad Zetorkiem i najpierw go skończę jak mówi drandrzej, a potem Ursus C 45 ;)
drandrzej chętnie przyjadę, tylko gdzie ? ;)Silnik ma S18 ale nie wiem , z którego roku ?
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Nawet w całości schludnie to jak na samoróbkę wygląda. Bo C-45 to to nie jest jeszcze, za dużo mu brakuje.

Nie mniej jednak da się i z takiego zrobić cały traktor. Chociaż na pewno to nie wyjdzie taniej jak kupno całego.

Remont jak remont, ja bym to nazwał odbudową, gdyż tu trzeba gromadzić części i odbudowywać - bo remontować nie ma co na chwilę obecną:)

I moja rada taka jak Andrzeja, gromadzić graty owszem, ale rozgrzebywać już nie. Bo potem robisz wszystko czyli nic ;)
Najlepiej byłoby się zająć porządnie Zetorkiem, bo to będzie skarbonka, a w między czasie węszyć za częściami do C-45.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na chwilę obecną przenoszę temat do działu SAMy
Awatar użytkownika
Mars

Dzięki Paweł,jak się uda, to chętnie bym Cię w tym tygodniu odwiedził. ;)Co do Zetorka, to rozkręcam go na razie. Jeszcze jedno koło tylne i dobieram się do skrzyni i silnika. Czekam też na części i muszę pojechać po te obudowy skrzyni biegów i sprzęgła, co u gościa zostały. Obawiam się tylko, aby nie były uszkodzone. Ten - można powiedzieć - Ursus posłuży w całości do póki nie zbiorę kompletu części. Zastanawiam się też nad sprzedażą jego na części. Silnik igła. Pali od korby ;)
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Podeślij mi więcej fotek silnika i opony lewej tylnej na email :) I spisz dokładny jej rozmiar.
Awatar użytkownika
drandrzej

Ursus napisał/a:
Andrzej, a oś przednia LB nie miała przypadkiem wieszaków resora wahliwych obu? A tutaj jest jak w C45, że lewy wieszak jest na stałe, na dwóch śrubach
"okołowojenna" miała tak jak tutaj

mam taką oś z numerami LB i takim samym układem - nawet gdzieś zdjęcia wrzucałem na forum

faktycznie starsze miękkie miały po obu stronach "płaskowniki"

jest jeszcze możliwość że odlewano z oryginału LB - odcisk - ale to dałoby się sprawdzić - jak zobaczę gdzie na mojej był numer - może ten fragment został niewycięty - bo nie pamietam .
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Nie wiem poco dyskutujecie o tej osi jak jej faktycznie nie ma. Do wykorzystania piasty.

Po za tym początek kolega zrobił i to mu się chwali. Pamiętam jak Andrzej zwoził zwłoki a teraz zobaczcie co się z niego porobiło. Fachowiec całą gębą. I mnie to cieszy.
Awatar użytkownika
drandrzej

Dziękuję, Impuls pochodził z Łochowic :-)))

co do osi - wiem że każdego cieszy choćby drobny fragment Lanza , nawet nieprzydatny :p

mam taką tabliczkę LB - rozpiskę biegów , częściowo uszkodzoną - aale jest !

właściwie jest jeszcze płyta pod cylinder na której wisi zawieszenie - może cała ?
Awatar użytkownika
Mars

A i owszem - cieszy :) , ale powiedzcie mi proszę, bo odnoszę wrażenie, że każdy woli Lanza od Ursusa C45. Czy to prawda i dlaczego ? ;)
Awatar użytkownika
drandrzej

LANZ tworzył firmę od 19 wieku produkującą narzędzia rolnicze , miał za sobą długą historię . po przeglądzie modeli widać rozwój , sposób myślenia , innowacyjność , przejście od manufaktury do seryjnej produkcji , ...

autorem tego kształtu jest firma LANZ - Ursus jest powojenna kopią tych rozwiązań - wykonaną moim zdaniem lepiej - z porządniejszych materiałów , ale jednak nie autorską .

co wcale nie czyni go gorszym . i tu i tu był sprawcą największego postępu w rolnictwie - więc popchnął historię rolnictwa na nowe tory jako pierwszy ciężki ciągnik - w wielu krajach które było stać na ten sprzet .

z tym "każdy woli" bym nie przesadzał - czasem ilość lanza w lanzu wynosi 0% i jest to jedynie podbudowanie swojego EGO fałszywką na niewiedzy ludzi - lepszy zawsze jest oryginał .
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Tak jak pisze Andrzej. Złożyć Lanza to tak jak by dwa a nie jednokrotnie trzy Ursusy C 45, więc nie każdy się sili na takie wydatki. W obecnym czasie złozyć Lanza jak to zrobił Andrzej jest nie możliwością. Andrzej udowodnił, że się da ale ile to go kosztowało nie licząc kasy to już chyba on sam nie zliczy. Ja Gratuluję tego traktora i oczywiście C 45 bo moim zdaniem oba te traktory warte są siebie. Ja w chwili obecnej będę budował Lanza na bazie Ursusa z zastrzeżeniem, że to Lanz na bazie C 45. Zawsze tak robiłem bo jak kolega Andrzej lubię nazywać rzecz po imieniu.
vauxhall

Post autor: vauxhall »

Pytanie-czy kazdy woli Lanza od Ursusa?
Mozna na to spojrzec na kilka sposobow:
Gdybym patrzyl przez pryzmat handlu-wolalbym Lanza,
mozna miec wieksze oczekiwania finansowe,
ale mam Ursusa ktory od 1963 roku (z dwuletnia przerwa 1996-1998)
jest w posiadaniu rodzinnym,byl ten traktor czescia mojego dziecinstwa,czesto pory roku jawily sie raczej rodzajem wykonywanych prac tym ciagnikiem,anizeli kalendarzem...
Gdy podroslem zastapilem Ojca na tym traktorze.Dlatego darze tego Ursusa jakims szczegolnym sentymentem i nawet gdyby byla taka propozycja (wiem ze nie bedzie)-zamiana na Lanza przynajmniej z tego powodu nie zamienilbym sie.
Lanz to jednak legenda,chociaz za zachodnia granica docenia sie Ursusa,Pampe jako te ktore owa legende na swoj sposob podtrzymaly,niejednokrotnie rozebrane na czesci daly drugie zycie zdelelowanemu Lanzowi,czy wrecz zostajac do roli Lanza przebudowanymi.
Chwala koledze Mars za to ze uczynil pierwszy krok w tym kierunku,mam nadzieje ze wytrwa w postanowieniu i ciagnik skompletuje,moze mniej wazne,jak juz wspomniano -ile( procent cukru w cukrze) Lanza w Ursusie lub odwrotnie...
Chcialbym tez podbudowac psychicznie (co juz przedmowcy uczynili)
przykladem,ktory mnie zainspirowal do napisania tego posta-Wczoraj bylem na wystawie ciagnikow Bukh-bralo udzial 100 tych traktorow w orce,najstarszy uczestnik mial 79 lat.Przy okazji wystawy na stoisku z czesciami udalo mi sie zakupic cewke Delco-oryginalna do Ford Ferguson 9n ktorej szukalem moze juz z 15 lat...
Awatar użytkownika
Mars

Rozumiem. Jako że stałem się właścicielem bardziej U C45 niż LB, zatem poskładam Ursusa. A na LB przyjdzie kolej ;)
Powiedzcie mi Panowie, co z prądnicą? Bo wydaje mi się,że w moim C45 ;) jest oryginalna prądnica.
ODPOWIEDZ