Kupię Orkan
Kupię Orkan
Kupię Orkan / sieczkarnię do zielonek.Proszę pisać na PW
RE: Kupię Orkan
Cześć Kolego,
Co zamierzasz robić tym orkanem? Z jakim ciągnikiem ma pracować?
Miałem Orkan przez jakiś tydzień, więc chciałbym żebyś mojego błędu nie popełnił.
Jak zamierzasz nim kosić działkę albo rozdrabniać jakieś uprawy to tylko na dużej działce, albo tam gdzie nie ma płotu bo nie jest wcale taki zwrotny.
Ciągnik minimum do tego to c 360.
Co zamierzasz robić tym orkanem? Z jakim ciągnikiem ma pracować?
Miałem Orkan przez jakiś tydzień, więc chciałbym żebyś mojego błędu nie popełnił.
Jak zamierzasz nim kosić działkę albo rozdrabniać jakieś uprawy to tylko na dużej działce, albo tam gdzie nie ma płotu bo nie jest wcale taki zwrotny.
Ciągnik minimum do tego to c 360.
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
Cześć Wicher,
Mam 360 - tkę i 5 ha łąki do skoszenia.
Mam 360 - tkę i 5 ha łąki do skoszenia.
A to elegancko, tylko szukaj egzemplarza bez luzów (bardzo trudno o taki) i będzie grać.
Jeśli ta łąka to nieużytek to pomyśl może o kosiarce sadowniczej?
Jeśli ta łąka to nieużytek to pomyśl może o kosiarce sadowniczej?
No własnie nieużytek. Kosiarka sadownicza ?Ta kosiarka sadownicza, to świetna sprawa, tyle że ja muszę te resztki pozbierać. W tej sytuacji Orkan + przyczepa wywrotka i powinno być dobrze 

Tak jest, ale już widziałem takie kosiarki sadownicze które mają kosze xd Drogie są, ale są.
A jak już kupisz Orkan to koniecznie daj do kompletu wałek ze sprzęgłem przeciążeniowym, żeby uderzenia z niego na ciągnik nie szły.
A jak już kupisz Orkan to koniecznie daj do kompletu wałek ze sprzęgłem przeciążeniowym, żeby uderzenia z niego na ciągnik nie szły.
Dzięki za radę
Nadal szukam ;)Wicher, jak będę kupował orkan, to na co konkretnie muszę zwrócić uwagę ? Ile można dać za orkan ?

Witam
Posiadam orkan na sprzedaż. Praktycznie jest mi zbędny ,próbowałem nim kosić kukurydzę ale za duże straty. Cena to 2500 lub zamiana na coś innego lub jakąś paszę dla zwierząt. Jestem z Milicza można najpierw obejrzeć . mój tel 506696753
Posiadam orkan na sprzedaż. Praktycznie jest mi zbędny ,próbowałem nim kosić kukurydzę ale za duże straty. Cena to 2500 lub zamiana na coś innego lub jakąś paszę dla zwierząt. Jestem z Milicza można najpierw obejrzeć . mój tel 506696753
Zadzwoń do kolegi Colta, z takich ogłoszeń najlepsze maszyny 
Ja swój sprzedałem za 1500 (nie straciłem bo wziąłem go za długi) ale za dobry, ładny egzemplarz to i 4-5 tysięcy potrafią wołać. Jak masz dobry wałek w komplecie to już jesteś kilka stówek do przodu.
Zwróć uwagę na regulację wysokości pracy, hałaśliwość przekładni (Orkan to bardzo głośna maszyna, ale jak jest na biegu luzem to nic nie może stukać w przekładni ani charczeć) bardzo istotne dla bezpieczeństwa są zamocowania noży do bębna. Osłony też są ważne, szczególnie osłona przednia która nagina trawę (łatwa do dorobienia) ten tylny kominek tez się przyda (jak testowałem swój bez to zarzygał mnie zielonką zmieszana z kretowiskiem)
Po zakupie obowiązkowe smarowanie, z uwzględnieniem oleju w przekładni i łożysk wału bębna.

Ja swój sprzedałem za 1500 (nie straciłem bo wziąłem go za długi) ale za dobry, ładny egzemplarz to i 4-5 tysięcy potrafią wołać. Jak masz dobry wałek w komplecie to już jesteś kilka stówek do przodu.
Zwróć uwagę na regulację wysokości pracy, hałaśliwość przekładni (Orkan to bardzo głośna maszyna, ale jak jest na biegu luzem to nic nie może stukać w przekładni ani charczeć) bardzo istotne dla bezpieczeństwa są zamocowania noży do bębna. Osłony też są ważne, szczególnie osłona przednia która nagina trawę (łatwa do dorobienia) ten tylny kominek tez się przyda (jak testowałem swój bez to zarzygał mnie zielonką zmieszana z kretowiskiem)
Po zakupie obowiązkowe smarowanie, z uwzględnieniem oleju w przekładni i łożysk wału bębna.
Już dzwoniłem. Jesteśmy w kontakcie
Dzięki za rady

Dzięki za rady

Nie ma za co, polecam się na przyszłość 

Szkoda, że nie zrobili Ci zdjęcia
musiało być komicznie 

Bez przesady, nie było tak źle...
Ale Orkan to dobra rzecz, kretowiska wyrówna, samosiewki drzewek zlikwiduje...
Ale Orkan to dobra rzecz, kretowiska wyrówna, samosiewki drzewek zlikwiduje...
No i właśnie o to chodzi
A przy okazji likwidacji, nie wiesz czym zlikwidować nawłoć ? Bez użycia środków chemicznych .

Najlepiej agrotechnicznie, czyli przez uprawę ziemi 
Żadne chwasty nie znoszą przycinania, jeśli jest to pole uprawne wykoś, przyoraj, następnie do oporu bronuj wschodzące rośliny, na wiosnę zaoraj lub spoulchnij kultywatorem i zasiej jakiś zielony nawóz,
Jeśli to użytek zielony to tylko regularne koszenie i nawożenie dobrane do porostu traw na łące, też powinno pomóc.

Żadne chwasty nie znoszą przycinania, jeśli jest to pole uprawne wykoś, przyoraj, następnie do oporu bronuj wschodzące rośliny, na wiosnę zaoraj lub spoulchnij kultywatorem i zasiej jakiś zielony nawóz,
Jeśli to użytek zielony to tylko regularne koszenie i nawożenie dobrane do porostu traw na łące, też powinno pomóc.
To ekologiczna łąka, którą mogę kosić tylko we wrześniu...
Łąka dopłatowa?
Jeśli chodzi o odchwaszczenie to bardzo dobrze na rozrost traw robi właśnie częste koszenie i nawożenie odpowiednimi nawozami, ale to się trzeba jakiegoś łąkarza doradzić.
Jeśli chodzi o odchwaszczenie to bardzo dobrze na rozrost traw robi właśnie częste koszenie i nawożenie odpowiednimi nawozami, ale to się trzeba jakiegoś łąkarza doradzić.
Dopłatowa i tylko we wrześniu koszenie. Myślałem o posianiu facelii lub gryki ...
Można, można też wsiać koniczynę jak będziesz mieć orkan nie ma problemów z przyoraniem
no właśnie orać mi nie wolno ... mogę tylko siać i to, jak nikt nie widzi ...