S 320 Andoria stuki

Ciągniki wykonane własnoręcznie, ale na głównych podzespołach mających ponad 25 lat. Forum na okres próbny - proszę zapoznać się z Regulaminem.
scur

S 320 Andoria stuki

Post autor: scur »

Witam mam problem w postaci głośnego stuku pochodzącego ze środka silnika .Rozebrałem go i sprawdziłem ;zawory czy nie uderzają w tłok
luzy na panewkach są bardzo małe
luz osiowy ok. 2 mm
wymieniony sworzeń
To mam już srawdzone a stuki przy sprężaniu jak były tak są.Byłem u kolegi który ma taki sam model , luzy wszędzie i co cicho pracuje aż miło.Szukam pomocy kogoś kto miał taki przypadek .proszę o pomoc.
rzeznik2555

RE: S 320 Andoria stuki

Post autor: rzeznik2555 »

A może to luz na tulei korbowodu w główce lub jeszcze regulator rozkręcony
scur

Luzy są ok . Silnik ten pracował całe lato i było dobrze postawiłem go na tydzień a gdy chciałem odpalić zaczął pukać jak młotkiem w kowadło.Regulator ma luz na odważnikach ,wymieniłem łożyska na nim . Zciągąłem pokrywę rozrządu związałem je i kręciłem korbą po zamknięciu zaworów gdy tłok podszedł do góry słychać było ten stuk . Tłok ma luzy może to on wali o ścianki tuleji.
rzeznik2555

Post autor: rzeznik2555 »

Jeszcze przypomniało mi się a może to wtryskiwacz źle ustawiony masz i daje taki odgłos po udeżeniu paliwa o tłok zdejm go i daj do ustawienia , możne też dać nową końcówkę od c330
Awatar użytkownika
baro

Post autor: baro »

U mnie też nie było czuć luzu był stuk zrobiłem sworzeń i tulejkę w korboweodzie a za miesiąc wał wyjechał bokiem do abrahama;/ Nie lekceważ stuku!!! szukaj a znajdziesz może komora spalania jest zbyt niska!!!
scur

Szukam jeszcze wymienię tuleje i tłok bo lużny i znów zakręcę na sucho .Wymontowałem pompę żeby nic nie myliło. Zobaczymy.
Awatar użytkownika
chrapek3011

Post autor: chrapek3011 »

baro napisał/a:
U mnie tez nie było czuć luzu był stuk zrobiłem sworzeń i tulejke w korboweodzie a za miesiać wał wyjechał bokiem do abrahama;/ Nie lekceważ stuku!!! szukaj a znajdziesz mozę komora spalania jest zbyt niska!!!
W 320-stce komora spalania?Tu się nic nie ustawia jak w 301...
Awatar użytkownika
baro

Post autor: baro »

Przepraszam nie wiedziałem wybacz...
scur

Wymiana tulei ,tłoka ,sworznia,pierścieni ,tulejka w główce korbowodu głowica planowana, gniazda dotarte ,dokręciłem wał nakrętką i jest cisza nic nie puka.Teraz cierpliwie dotrzeć .Dziękuje wszystkim za pomoc.*tup*
ODPOWIEDZ