Może ktoś wie jak wyregulować gażnik w pile motorowej TAJGA E produkcji radzieckiej?
Jest tam dwa pokrętla "Y" i "D", jedno od strony silnika a drugie od strony filtru powietrza ; co one oznaczają? Które pokretlo do regulacji powietrza a które do wolnych obrotów? A może w zupełności do czego innego. Piła pracuje bardzo pięknie razem z prowadnicą i łańcuchem "OREGON", jest bardzo mocna 4,5KM Tylko problem właśnie z obrotami i przy obciążeniu ją "muli" Szkoda jej jeszcze przeznaczać do lamusa.
Piła motorowa
RE: doradcie
skręc oba na maksa i powoli odkręcaj po pół obrotu
- przemekprzemek2
bez obrazy, ale czy tan temat pasuje do tej strony,Wiesiek napisał/a:
Może ktoś wie jak wyregulować gażnik w pile motorowej TAJGA E produkcji radzieckiej?
Jest tam dwa pokrętla "Y" i "D", jedno od strony silnika a drugie od strony filtru powietrza ; co one oznaczają? Które pokretlo do regulacji powietrza a które do wolnych obrotów? A może w zupełności do czego innego. Piła pracuje bardzo pięknie razem z prowadnicą i łańcuchem "OREGON", jest bardzo mocna 4,5KM Tylko problem właśnie z obrotami i przy obciążeniu ją "muli" Szkoda jej jeszcze przeznaczać do lamusa.
łańcuchy "OREGON" są przecież nadal robione w zakładach.
Przemek a czy ty musisz sie wszystkiego czepiac??? kurde wez jak cos ci nie pasuje to nie odpisuje jest temat "doradzcie" to i Wiesiek w nim poprosił o pomoc a piła tajga do najnowszych raczej nie nalerzy więc odpusc
Te kwestie pozostawcie administratorom i moderatorom 

Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
RE: Piła tajga
Myślę , że ten temat będzie bardziej pasował do "retro"
Może ktoś ma do odsprzedania na części piłę motorową typu Stihl 08s.
Model jest wyprodukowany w roku 1963. Został przeze mnie wyremontowany, pracuje pięknie. Brakuje mi tylko części obudowy tej - czerwonej z rączką. Zdecydowałem się na jej remont, ze względu na to, że cylinder, tłok i pierścienie były w idealnym stanie. Ktoś , kto wie co dawniej znaczył napis: Made in West Germany" nie będzie się temu dziwił. Ja wymieniłem tylko łożyska na wale i simmeringi. Uszczelki wyciąłem sam i po robocie.
Dla ułątwienia fotki jak wygląda ten model:

Uploaded with ImageShack.us
Nie jest to moja piła, ale jak zrobię fotki to Wam pokażę
Może ktoś ma do odsprzedania na części piłę motorową typu Stihl 08s.
Model jest wyprodukowany w roku 1963. Został przeze mnie wyremontowany, pracuje pięknie. Brakuje mi tylko części obudowy tej - czerwonej z rączką. Zdecydowałem się na jej remont, ze względu na to, że cylinder, tłok i pierścienie były w idealnym stanie. Ktoś , kto wie co dawniej znaczył napis: Made in West Germany" nie będzie się temu dziwił. Ja wymieniłem tylko łożyska na wale i simmeringi. Uszczelki wyciąłem sam i po robocie.
Dla ułątwienia fotki jak wygląda ten model:

Nie jest to moja piła, ale jak zrobię fotki to Wam pokażę
RE: Piła motorowa
Popytaj na forach kosiarkowo pilarkowych;) np: http://www.fis.com.pl/
RE: Piła motorowa
Dzięki Roman za wskazówki.Tyle tylko. że tam jeden powiedział mi, że "stare to jest dobre wino i skrzypce" He he he.....
Podnoszę jeszcze ten temat. Może się trochę dłużej utrzyma. bardzo mi zalezy na skompletowaniu tego urzadzenia.
takiej obudowy mi brakuje:

Uploaded with ImageShack.usW sumie sprzet bardzo nowoczesny jak na lata 60-te

Podnoszę jeszcze ten temat. Może się trochę dłużej utrzyma. bardzo mi zalezy na skompletowaniu tego urzadzenia.
takiej obudowy mi brakuje:

Uploaded with ImageShack.usW sumie sprzet bardzo nowoczesny jak na lata 60-te