TV 521 Demontaż zawiasu

Wszystkie małe ciągniczki takie jak Ursus C-308, Dzik, Mrówka
Awatar użytkownika
flinstone

TV 521 Demontaż zawiasu

Post autor: flinstone »

Witam!
Proszę o możliwie szybką poradę-jak samemu zdemontować zawias w TV 521, tak aby dostać się do wieloklinu napędzającego wałek kardana. Zmieliło go gdzieś przy skrzyni biegów, bo tam słychać gruchotanie i nie mam tylnego napędu. PS-tył sprawdzony-obie ośki i mechanizm różnicowy całe
pozdrawiam
Dominik vel Flinstone
lis

RE: TV 521 Demontaż zawiasu

Post autor: lis »

Kiedyś rozpadł mi się dolny przegub i wymieniałem a kosztował ok.500zł.Zdjąłem mechanizm kierowniczy, wybiłem tuleje rozprężne na górnym i dolnym wale (dolny przez otwór) odkręciłem 4 śruby mocujące korpus i rozłączyłem i chyba tyle.
Awatar użytkownika
flinstone

Dzięki za pomoc. Udało mi się to rozkręcić tak jak pisałeś poza jednym-nie wiem jak zdemontować tuleję frezowaną, która nachodzi na wałek od napędu wychodzący ze skrzyni biegów. Nie wiem, czy musze cały górny wałek wyjąć z zawiasu? Jeśli tak to jak? Możesz mi to opisać jak dla laika?
Z góry dzięki
pozdrawiam
lis

Ta tuleja frezowana to chyba przegub krzyżakowy czy inaczej Cardana podwójny . Musisz cały przegub wyjąć, ja wyjmowałem ten dolny, proste to nie było, trzeba mieć te zdolności manualne, wydaje mi się, że górny przegub łatwiej wyjąć, kombinuj.
Awatar użytkownika
flinstone

Poradziłem sobie-tuleja wymieniona i znowu śmiga jak szalony;)
Gdyby ktoś potrzebował informacji co gdzie się trzyma to piszcie śmiało. Dla mnie największą trudnością było rozszyfrowanie, co ma jakieś zabezpieczenie, a co po prostu należy zbić. Teraz z nową wiedzą wymieniłbym to w max 4h;)
Pozdrawiam i dzięki za pomoc!
lis

No fajnie, jest ta satysfakcja jak się samemu naprawi i jak się już po wielu trudach uda to coś by się jeszcze poprawiło. Mówisz tuleja wymieniona, to znaczy co? cały przegub, jego część? ile kosztuje? opisz dokładniej bo ja się domyślam, że obrobiły się rowki na przednim przegubie tym który nachodzi na wałek idący do skrzyni biegów.
Awatar użytkownika
flinstone

Tak-satysfakcja jest tym bardziej, że naprawa polegająca na rozpołowieniu ciągniczka miała miejsce w blaszaku, na pochyłym terenie;). Normalny garaż to temat na przyszły rok.
Ale co do samej naprawy. Przyczyną wszystkiego okazały się rozpadnięte łożyska wału. Nie trzymały go w osi i obrobiły się rowki na tulei łączącej wałek w przegubie z wałkiem wystającym ze skrzyni biegów. Najtrudniejszym elementem było wydobycie wałka z zawiasu. Ciężko było obczaić gdzie są jakie zabezpieczenia. Podpowiem z doświadczenia dla tych których taka wymiana czeka,że podczas rozpoławiania ciągniczka elementem do rozpięcia jest układ kierowniczy. U mnie gałki po odkręceniu nie chciały dać się wybić, więc ominąłem ten problem odkręcając ramię z wieloklinu pod samą kolumną kier. A co do wyjmowania wałka, to kolejność jest taka:
kiedy ciągnik jest w dwóch kawałkach i widzimy naszą zmieloną tulelę wystającą z zawiasu, to musimy:
1-wybić tulejkę rozprężną z wałka przy samym kardanie
2-w pobliżu w/w miejsca, ale bliżej przodu, jest słabo widoczny seger-zdejmujemy go
3-wybijamy, ale delikatnie z uwagi na łożyska , wałek do przodu
4-mamy w ręce wałek z nałożoną tuleją z wielowypustem, które są połączone tulejką rozprężną
5-po wybiciu tulejki rozprężnej mamy w ręce już sam zepsuty elemnt*sarcasm*

Co do kosztów części to w przybliżeniu:
dwa łożyska ok 10pln/szt
tuleja ok 45
nowy seger i tulejki rozpężne to jakieś grosze.
Części kupowane wysyłkowo ze Skierniewic. Polecam ich-mają wszystko do tych traktorków

Dzięki jeszcze raz sa podpowiedź jak się w ogóle za to zabrać*hilarious*
ODPOWIEDZ