czyszczenie tulej silnika
-
czyszczenie tulej silnika
mam pytanie , posiadam nowe tuleje do nośnika narzędzi RS-09, jedna mi zardzewniała, i nie wiem czym ją wyczyścić, papierem ściernym boje się aby jej nie poprzecierać, czy ma ktoś jakiś pomysł?
RE: czyszczenie tulej silnika
z kad masz nowe tuleje? jak ma wzery to kiszka ale jak tylko powierzchownu nalot to posmaruj olejem i czysc
-
tuleje przeleżały X lat i są zardzewniałe ale wżerów nie maja.
ja o takie zeczy dbam mam 3 wały korbowe i wszystkie zasmarowane smarem tuleje pompy olejowe wszystko zasmarowane coby nie rdzewiało
-
ja też swoje co znalazłem to zasmarowałem, no ale dziadek nie był do tego taki prędki
a ja teraz muszę kombinować.
a ja teraz muszę kombinować.
Tak jak już napisał GMalec skorodowana tuleja to kicha.
Czyszczenie papierem ściernym nie jest wskazane, nie zachowa się geometrii cylindra a jeszcze jest coś takiego jak selekcja.
Wskazane by było wyczyszczenie tulei na honownicy i wtedy szlifierz będzie wiedział o ile setek powiększył średnicę, będzie to mniejszym złem jak szlifowanie domowym sposobem
A najlepszym wyjściem jest przeszlifowanie na wymiar naprawczy
Po wyczyszczeniu korozji sposobem domowym mimo że to będzie w miarę gładko to powierzchnia nie jest dokładna co przekłada się na przyspieszone zużycie kompletu cylinder tłok pierścienie.
Czyszczenie papierem ściernym nie jest wskazane, nie zachowa się geometrii cylindra a jeszcze jest coś takiego jak selekcja.
Wskazane by było wyczyszczenie tulei na honownicy i wtedy szlifierz będzie wiedział o ile setek powiększył średnicę, będzie to mniejszym złem jak szlifowanie domowym sposobem
A najlepszym wyjściem jest przeszlifowanie na wymiar naprawczy
Po wyczyszczeniu korozji sposobem domowym mimo że to będzie w miarę gładko to powierzchnia nie jest dokładna co przekłada się na przyspieszone zużycie kompletu cylinder tłok pierścienie.