olej w układzie chłodzienia
- Deleted_User
olej w układzie chłodzienia
Mam kłopot od jakiegoś czasu olej dostaje mi się do układu chłodzenia (np. chłodnica, blok). Mimo że wymieniałem uszczelki pod głowicą to i tak po pewnym czasie olej znów znajduje się w u kłądzie chłodzenia. Jakie mogą być przyczyny takie zdarzenia. Mój ciągnik to C 328. Piszcie wszystkie swoje pomysły. Pozdrawiam
- Deleted_User
RE: olej w układzie chłodzienia
Już wymieniałem głowice po planowaniu. I jedną tuleję która była napęknięta. Wymieniłem ją na nową i uszczelki tuleji założyłem na silikon (czerwony). Mimo to znów to samo. Czyżby druga tuleja. Myślę że to może być też zbyt nisko nisko siadła tuleja w bloku. Co wy na to? 
- Szczepan-1990
Mardens ma rację, słyszałem że przez te oringi prędzej będzie odwrotna sytuacja-woda w misce olejowej.
- Deleted_User
mardens wszystko było by ok lecz w jednym gnieździe tuleji gdzie są uszczelniacze czyli oringii w kabłubie powstały wrzery! jest to ciągnik z 1966 roku, dlatego musiałem użyć silikonu który według mnie spełnił swoją rolę, gdyż przy wyciąganiu tłoków tuleja została na swoim miejscu. A druga tuleja wyszła razem z tłokiem. I w miejscu uszczelnienia tuleji na oringach pozostał tłusty ślad. I myślę czy to czasem nie był powód tej usterki, lub przegrzanie uszczelniaczy, bo w przeszłości silnik bardzo się grzał. I musiałem założyć drugie skrzydło do wętylatora. Co Ty na to?
też jestem za tym że olej przez oringi tuleii nie wpłynie do wody woda ma większe ciśnienie w tym miejscu ale jeśli między blokiem a głowica jest ok to może gdzieś rdza przeżarła w głowicy albo bloku choć raczej niema tam takich cienkich ścianek
u mnie woda wlewała się do oleju przez te oringi to wsypałem środek do uszczelniania chłodnic taki w proszku firmy K2 podobno najlepszy ale nie wiem bo nie porównywałem
miałem wtedy zdjętą miskę wsypałem do obudowy termostatu i zalałem wrzącą wodą i zalepiło wyciek momentalnie założyłem miskę nalałem oleju i odpaliłem
może ty tez spróbuj z tym uszczelniaczem moze ci pomoże
ja raczej nie jestem zwolennikiem silikonu bo i tak po jakimś czasie sie odklei jak jest w oleju
a jak szykują na handel a cieknie na tulei to przez kranik spustowy wlewają z pół litra farby tez uszczelni tylko później sprzedawca nie martwi się jak wyjąc tuleje
u mnie woda wlewała się do oleju przez te oringi to wsypałem środek do uszczelniania chłodnic taki w proszku firmy K2 podobno najlepszy ale nie wiem bo nie porównywałem
miałem wtedy zdjętą miskę wsypałem do obudowy termostatu i zalałem wrzącą wodą i zalepiło wyciek momentalnie założyłem miskę nalałem oleju i odpaliłem
może ty tez spróbuj z tym uszczelniaczem moze ci pomoże
ja raczej nie jestem zwolennikiem silikonu bo i tak po jakimś czasie sie odklei jak jest w oleju
a jak szykują na handel a cieknie na tulei to przez kranik spustowy wlewają z pół litra farby tez uszczelni tylko później sprzedawca nie martwi się jak wyjąc tuleje