Ciśnienie oleju Ursus C-355.
- damian2004
Ciśnienie oleju Ursus C-355.
Witam.Stałem się niedawno posiadaczem Ursusa C-355 z 1973r i dzisiaj dostrzegłem problem a mianowicie gdy rozgrzałem silnik zaczeła mi sie świecić lampka od cisnienia oleju a w miarę podnoszenia gazu lampka gaśnie i już się nie świeci a gdy spowrotem zmniejszę obroty silnika to lampka znowu zaczyna świecić.Gdy go kupowałem to tego nie zauwarzyłem bo okazało się że nie było termostatu a ja postanowiłem go spowrotem zamontować i teraz silniczek łapie temperaturę a przy najmniej tak mi się zdaje bo silnik jest wyraznie ciepły ale pewności nie mam bo jak to bywa oczywiście czujnik również nie działa jak i zagary też nie działają.Działają tylko kontrolki.I teraz moja prośba do was.Co może być tego przyczyną.
RE: Ciśnienie oleju Ursus C-355.
Na sam początek, to gratuluję nabytku 
Praktycznie sam odpowiedziałeś sobie na swoje pytanie. Zamontowałeś termostat (i bardzo dobrze) i teraz silnik jest cieplejszy, a co za tym idzie... olej silnikowy robi się rzadszy i łatwiej przepływa przez wszystkie punkty smarujące w silniku, to też i ciśnienie spada w dół i kontrolka zaczyna świecić. Taki objaw świadczy, że silnik jest już trochę wyrobiony, bo nie powinno się tak dziać. W większości przypadków ludzie zmieniają olej na gęstszy, ale taka praktyka, to tylko poprawa smarowania na jakiś czas, bo i tak prędzej czy później silnik będzie wymagał remontu.

Praktycznie sam odpowiedziałeś sobie na swoje pytanie. Zamontowałeś termostat (i bardzo dobrze) i teraz silnik jest cieplejszy, a co za tym idzie... olej silnikowy robi się rzadszy i łatwiej przepływa przez wszystkie punkty smarujące w silniku, to też i ciśnienie spada w dół i kontrolka zaczyna świecić. Taki objaw świadczy, że silnik jest już trochę wyrobiony, bo nie powinno się tak dziać. W większości przypadków ludzie zmieniają olej na gęstszy, ale taka praktyka, to tylko poprawa smarowania na jakiś czas, bo i tak prędzej czy później silnik będzie wymagał remontu.
Facebook. old URSUS tractor
A sprawdz czy czasami niemasz skurzanych podkladek na panewkach podlozonych tak ludzie potrafia zrobic. A moze pompa sie konczy
A sprawdz czy czasami niemasz skurzanych podkladek na panewkach podlozonych tak ludzie potrafia zrobic. A moze pompa sie konczy
-
Moja rada taka, żebyś założył licznik ciśnienia oleju. Te czujniki są o tyłek potłuc, raz działają, raz nie. Ja mam pozakładane zegary w c 330 i c 360 i miód malina, wiem dokładnie jak się zmienia ciśnie w zależności od obrotów. (wiesz jakie ciśnienie daje pompa czy to jest 1,5 czy 6 a jak masz tylko kontrolkę to w obu przypadkach nie będzie się tylko świeciła) Koszt niewielki a kontrola silnika dużo większa.
PS. Nie zapomnij o zegarze z temperaturą wody:)
PS. Nie zapomnij o zegarze z temperaturą wody:)
- damian2004
Czyli muszę zamontować manometr i będę wiedział dokładnie co i jak a jak będzie słabe ciśnienie to pewnie czeka mnie szlif wału korbowego.A z czego masz pozakładane te zegary bo te fabryczne to podobno szybko siadają myslałem zamontować te z 4011 ale niewiem czy będą normalnie pasować?
A jakie powinno być ciśnienie min i max i przy jakim zapala się ta kontrolka?
A jakie powinno być ciśnienie min i max i przy jakim zapala się ta kontrolka?
- chrapek3011
W 4011 tak samo ciśnienie oleju jest na kontrolkę.Najodpowiedniejszym zegarem do ciśnienia oleju i przede wszystkim niezniszczalnym jest zegar od starych C-385/Zetor 8011.
- damian2004
Bo słyszałem że podobno coś na pompie się podkręca czy coś podobne.
- chrapek3011
Ciśnienie przy najniższych obrotach dla C-355 1,2 Atm,przy najwyższej 3,5 +1Atm na filtrze oleju odśrodkowym.
Na filtrze oleju wymiennym te wartości ulegają zmianie i odpowiednio wynoszą 1,5Atm i 4,0-5,5Atm.Zacząłbym od wymiany oleju i filtra i wkręcił zamiast czujnika zegar.
Na filtrze oleju wymiennym te wartości ulegają zmianie i odpowiednio wynoszą 1,5Atm i 4,0-5,5Atm.Zacząłbym od wymiany oleju i filtra i wkręcił zamiast czujnika zegar.
- damian2004
Olej z filtrem na 100% będzie wymieniany ale odnosnie tego wskaznika to co sądzicie o zegarze z ruskiego bo na allegro są takie dostepne z przewodem trójnikiem i czujnikiem.Ogladałem te od c385 tylko nie wiem czy na pewno jest to do mierzenia cisnienia oleju a nie do cisnienia powietrza bo za blacie zegara jest narysowana taka niby butla i przy tym manometr.Przpraszam za taką dokładność ale już tak mam musze wiedzieć na 100%*annoy*
- chrapek3011
Do powietrza to prawda.Ale ten też wytrzyma i olej.Dlatego je w tych zestawach sprzedają.Choć ja upierałbym się przy takim z szeroką niklowaną ramką ze starych C-385.Nawet używany jest niezawodny.
Gratuluje zakupu:p
Przy wymianie oleju sprawdź też czy nie ma on zawartości diesla,ropy co powoduje rozrzedzenie. Miało by to duży wpływ na zapalanie kontrolki na niskich obrotach*annoy*
Przy wymianie oleju sprawdź też czy nie ma on zawartości diesla,ropy co powoduje rozrzedzenie. Miało by to duży wpływ na zapalanie kontrolki na niskich obrotach*annoy*
- damian2004
Sprawdzałem dzisiaj tylko zapach oleju w silniku i nie czuć obecności oleju napędowego w oleju silnikowym.
-
Sorrki, że dopiero teraz pisze.
Jeśli chodzi o te zegary to są od 385, tak jak Chrapek pisze. Ojciec przyniósł je z zakładu 30 lat temu (używki, które szły do kasacji) i do dzisiejszego dnia pracują i nic złego się z nimi nie dzieje, nie pocą się, nie ciekną są nie do zdarcia.
Przy czujniku ciśnienia oleju, mam założona rurkę, która doprowadza olej do zegara i dalej jest założony czujnik ciśnienia. A wszystko to dzięki takiej "magicznej" śrubie z kanałem. PS Na allegro znajdziesz całe zestawy. Dzięki temu masz kontrolkę i licznik:)
Jeśli chodzi o te zegary to są od 385, tak jak Chrapek pisze. Ojciec przyniósł je z zakładu 30 lat temu (używki, które szły do kasacji) i do dzisiejszego dnia pracują i nic złego się z nimi nie dzieje, nie pocą się, nie ciekną są nie do zdarcia.
Przy czujniku ciśnienia oleju, mam założona rurkę, która doprowadza olej do zegara i dalej jest założony czujnik ciśnienia. A wszystko to dzięki takiej "magicznej" śrubie z kanałem. PS Na allegro znajdziesz całe zestawy. Dzięki temu masz kontrolkę i licznik:)
- damian2004
Witam panowie przepraszam że dopiero teraz piszę ale miałem inne problemy.Odnośnie ursusa to czy wiecie gdzie mogę zrobić szlif wału jestem ze Świętokrzyskiego dokłądnie miasto Staszów.Kupiłem go za nie duże pieniądze z myslą o odrestaurowaniu i wiedziałem że trzeba będzie go wyremontować ale nie będę go używał do prac polowych tylko czasami przywiezć coś czy tam wywiezć lub w zimie coś odśnieżyć a tak to będzie miał prawie cały czas wakacje ale i tak musi pracować i prezentować się godnie*annoy*
No panowie problem rozwiązany został wymieniony olej z filtrem na nowy i zamontowałem nowy czujnik ciśnienia oleju i teraz kontorolka ciśnienia już się nie zapala ani na zimnym ani na gorącym dopiero zapala się jak silnik stoi w miejscu czyli prawidłowo.Jutro wymieniam olej w zwolnicach w filtrze powietrza i w pompie wtryskowej.I takie jeszcze małe pytanie ile powinieniem nalać oleju do pompy wtryskowej? bo czytałem na forach że 1 litr tak jak pisze w instrukcji to za dużo. P.S widok nie zapalającej się lampki cisnienia bezcenny*annoy*
No panowie problem rozwiązany został wymieniony olej z filtrem na nowy i zamontowałem nowy czujnik ciśnienia oleju i teraz kontorolka ciśnienia już się nie zapala ani na zimnym ani na gorącym dopiero zapala się jak silnik stoi w miejscu czyli prawidłowo.Jutro wymieniam olej w zwolnicach w filtrze powietrza i w pompie wtryskowej.I takie jeszcze małe pytanie ile powinieniem nalać oleju do pompy wtryskowej? bo czytałem na forach że 1 litr tak jak pisze w instrukcji to za dużo. P.S widok nie zapalającej się lampki cisnienia bezcenny*annoy*
Moze warto byloby wymienic filtr odsrodkowy na pelnoprzeplywowy.Taki,,baczek,,to tez strata cisnienia oleju na niesczelnosci wirnika,a przede wszystkim na napedzie wirnika-dyszach.
Sam sie zadziwilem gdy przy kombajnie Forschritt (silnik IFA 4-cyl.)zamiast odsrodkowego zabudowalem 2 rownolegle filtry oleju ,pelnego przeplywu od TAM-DEUTZ,przyrost cisnienia byl o ponad 1 atm.
Sam sie zadziwilem gdy przy kombajnie Forschritt (silnik IFA 4-cyl.)zamiast odsrodkowego zabudowalem 2 rownolegle filtry oleju ,pelnego przeplywu od TAM-DEUTZ,przyrost cisnienia byl o ponad 1 atm.
- damian2004
U mnie nie ma tego bączka jest normalny filtr jednorazowy.W dowodzie rejestracyjnym napisane że to model c355 ale silnik prawdopodobnie od c360 chociaż pewności nie mam niby tabliczka na silniku jest ale poprzedni własciciel nieudolnie wymalował cały silnik ze skrzynią itd na szaro ale wiem że fabrycznie był pomalowany na niebiesko bo prześwituje na otarciach i przez to nie widać co tam jest wybite.