Ursus c355 kolorystyka
-
Ursus c355 kolorystyka
Witam.
Bardzo interesują mnie ciągniki średnie ursusa, a w szczególności dynastia C.
Jakiś czas temu czytałem tutaj temat z pewnym ursusem c355, ale nie znalazłem zadowalającej mnie odpowiedzi.
Mój wujek ma c355 z roku 1971.
Dziś ciągnik wygląda tak:
http://bankfotek.pl/image/1681947
Jak dziadek ją odkupił nie miała przedniego zaczepu, w masce był oryginalny grill, nie było jednak z tego co pamiętam podstawy napisu "URSUS" bo w tym miejscu była przykręcona tablica rejestracyjna. Na tylnych błotnikach były przykręcone pasy blachy przykrywające koła na całej szerokości. Ciągnik miał tablicę rozdzielczą taką jak w c4011. Filtry powietrza i oleju są nowego typu.
Interesuje mnie jak ta maszyna wglądała od nowości. Gdzieś na korpusie widziałem ciemny niebieski kolor, na skrzyni biegów widziałem kolor cytrynowy. Na starej masce widać było ślady zielonego koloru, na błotnikach widziałem siwoniebieską farbę (coś w stylu Warty 2). Na kabinie widać było kolor cytrynowy, orurowanie w niektórych miejscach można było dostrzec jasny niebieski.
Jaką kolorystykę ona mogła mieć?
Bardzo interesują mnie ciągniki średnie ursusa, a w szczególności dynastia C.
Jakiś czas temu czytałem tutaj temat z pewnym ursusem c355, ale nie znalazłem zadowalającej mnie odpowiedzi.
Mój wujek ma c355 z roku 1971.
Dziś ciągnik wygląda tak:
http://bankfotek.pl/image/1681947
Jak dziadek ją odkupił nie miała przedniego zaczepu, w masce był oryginalny grill, nie było jednak z tego co pamiętam podstawy napisu "URSUS" bo w tym miejscu była przykręcona tablica rejestracyjna. Na tylnych błotnikach były przykręcone pasy blachy przykrywające koła na całej szerokości. Ciągnik miał tablicę rozdzielczą taką jak w c4011. Filtry powietrza i oleju są nowego typu.
Interesuje mnie jak ta maszyna wglądała od nowości. Gdzieś na korpusie widziałem ciemny niebieski kolor, na skrzyni biegów widziałem kolor cytrynowy. Na starej masce widać było ślady zielonego koloru, na błotnikach widziałem siwoniebieską farbę (coś w stylu Warty 2). Na kabinie widać było kolor cytrynowy, orurowanie w niektórych miejscach można było dostrzec jasny niebieski.
Jaką kolorystykę ona mogła mieć?
- chrapek3011
RE: Ursus c355 kolorystyka
Na rocznik 1971 Ursus C-355 powinien być zielony blacharka i szary korpus.
-
Ciekawi mnie jeszcze bardzo ten żółty kolorek na skrzyni. To podkład?
Z tym szarym korpusem to chyba nie koniecznie bo zarówno na silniku jak i na tylnym moście widziałem ciemny niebieski. Co jeszcze dziwniejsze u drugiego mojego wujka na moście w c4011 widziałem ten sam odcień niebieskiego, most jak wszyscy twierdzą co go widzieli jest od 4011.
Z tym szarym korpusem to chyba nie koniecznie bo zarówno na silniku jak i na tylnym moście widziałem ciemny niebieski. Co jeszcze dziwniejsze u drugiego mojego wujka na moście w c4011 widziałem ten sam odcień niebieskiego, most jak wszyscy twierdzą co go widzieli jest od 4011.
- chrapek3011
Skąd ten traktor pochodzi?Popaństwowy?To wszystko by wyjaśniało,że mieszaniec.W roku 1971 tylko zielone z siwymi korpusami.Dopiero w 1973 roku niebieskie korpusy,a ciemnoniebieskie w 1975.Ciągniki po naprawach w POMach były mazane na niebiesko wszystko jak leciało.
-
Ciągnik zakupiony był z prywatnego gospodarstwa. Gdyby to był składak to bym zrozumiał, ale składak z mostem i silnikiem o tym samym kolorze? No i ta żółta skrzynia? Od koparki czy co? Dziwne.
A te z żółtymi maskami od którego roku weszły? Dziadek ma z 1973 i tam już jest korpus jasny niebieski i małe koła z przodu.
Trochę pogmatwane te ciągniki...
A te z żółtymi maskami od którego roku weszły? Dziadek ma z 1973 i tam już jest korpus jasny niebieski i małe koła z przodu.
Trochę pogmatwane te ciągniki...
- chrapek3011
Czytaj co powyżej napisałem.Korpus jasnoniebieski od 1973 roku i oczywiście od razu wyklucza zielone blachy,chyba oczywiste że z żółtymi.Pierwsze egzemplarze żółtych z jasnoniebieskimi korpusami posiadały jeszcze koła osiemnastki,ale prawie natychmiast nastąpiła zmiana na koła szesnastki,celem unifikacji z Ursusem C-330.
Co do pochodzenia...czy przed tym prywatnym gospodarstwem też był jakiś jeszcze inny właściciel...i w którym roku Twój dziadek odkupił ten traktor?
Kiedyś tak nie było jak teraz,że remontuje się po garażach i stodołach.Oddawało się całe ciągniki do remontu do POMów,do przykółkowych baz pomoskich...
Co do pochodzenia...czy przed tym prywatnym gospodarstwem też był jakiś jeszcze inny właściciel...i w którym roku Twój dziadek odkupił ten traktor?
Kiedyś tak nie było jak teraz,że remontuje się po garażach i stodołach.Oddawało się całe ciągniki do remontu do POMów,do przykółkowych baz pomoskich...
Z kołami 18 też bywał różnie, wujek ma C-355 rocznik 1975 i jeszcze posiada koła 18. Pewno było tak, jak w każdej motoryzacji w okresie przejściowym co mieli to wsadzili.
- chrapek3011
Nie był to okres przejściowy.Co do tego nie ma wątpliwości.Koła osiemnastki były na życzenie za dopłatą.Standardem w 1973 roku od odpowiedniego nr-u ciągnika były koła szesnastocalowe.Temat był już poruszany i z kolorami i z kołami i wyposażeniem na dany rocznik.Proszę poszukać.Tam podawałem nr-y ciągnika od którego co było.
Ja mam akurat C-355 od nowosci z 1974 roku, i przednie felgi 16, blachy zółte z niebieskim napisem , a korpus szary, to dopiero jaja *eek*
Temu ciągnikowi, ze zdjęcia to 1971 roku wiele brakuje, i całkiem inaczej wyglądem opuszczał fabrykę niż teraz wygląda
Temu ciągnikowi, ze zdjęcia to 1971 roku wiele brakuje, i całkiem inaczej wyglądem opuszczał fabrykę niż teraz wygląda

-
Czyli że jak np klient oddawał do POMu ciągnik do remontu to istnieje taka możliwość że zamiast reperować daną cześć ciągnika po prostu wkładali inną/ nową?
Na bloku jest logo ursusa odlane a pod nim znak przypominający literę L. Czy na samych korpusach są jakieś charakterystyczne cechy dla konkretnych modeli.
Ten ciągnik jak został kupiony przez dziadka w latach osiemdziesiątych to wyglądał jak rudera, z tego co opowiadali mi wujkowie i tato. Silnik miał raczej mocny, bo choć miał dziurę w tłoku nie ustępował innym 360. Podobno im starsze silniki tym lepsze. Czy to prawda?
Sławku jakbyś mógł podać link do strony gdzie pisałeś od jakiego numeru ciągnika była dana kolorystyka to byłbym wdzięczny.
Na bloku jest logo ursusa odlane a pod nim znak przypominający literę L. Czy na samych korpusach są jakieś charakterystyczne cechy dla konkretnych modeli.
Ten ciągnik jak został kupiony przez dziadka w latach osiemdziesiątych to wyglądał jak rudera, z tego co opowiadali mi wujkowie i tato. Silnik miał raczej mocny, bo choć miał dziurę w tłoku nie ustępował innym 360. Podobno im starsze silniki tym lepsze. Czy to prawda?
Sławku jakbyś mógł podać link do strony gdzie pisałeś od jakiego numeru ciągnika była dana kolorystyka to byłbym wdzięczny.
Na RT przydał by się jakiś artykuł opisujący kolory ze względu na rok, typ. No i podobny kolo RAL. Coś podobnego do tego http://www.rezerwa126p.pl/kolory-lakierow/fl
-
Popieram przedmówcę. Jeśli kolega Sławek ma chęć, to proszę tutaj umieścić kolorystykę RAL średnich ursusów.
-
Ja mam ursusa C 355M z 1975r, orginalnie miał silni ciemnoniebieski, maska jasno żółta z niebieskimi napisami i koła 16-stki, obecnie blachy są w kolorze autorenolak F-208 który jest dość orginalny a silnik w kolorze siwym ale planuje przemalowanie na niebiesko farba dobierana własnoręcznie bo nie moge znależć odpowiednika.
- chrapek3011
eresik1996p napisał/a:
Ja mam ursusa C 355M z 1975r, orginalnie miał silni ciemnoniebieski, maska jasno żółta z niebieskimi napisami i koła 16-stki, obecnie blachy są w kolorze autorenolak F-208 który jest dość orginalny a silnik w kolorze siwym ale planuje przemalowanie na niebiesko farba dobierana własnoręcznie bo nie moge znależć odpowiednika.
Tu wszystko się zgadza,ale tylko to ,,M,, nie pasuje.<br><br><br><br>
Nie będzie to za pięć minut ale postaram się wszystko dokładnie opisać.Proszę Was o przypomnienie za jakiś czas,choć będę tu zaglądał.<br><br><br><br>tomasinho09 napisał/a:
Popieram przedmówcę. Jeśli kolega Sławek ma chęć, to proszę tutaj umieścić kolorystykę RAL średnich ursusów.
No to jak kupił w latach osiemdziesiątych to był po prostu już klonem.Od roku produkcji przeszedł nie jedno i malowany był.tomasinho09 napisał/a:
Czyli że jak np klient oddawał do POMu ciągnik do remontu to istnieje taka możliwość że zamiast reperować daną cześć ciągnika po prostu wkładali inną/ nową?
Dwa pozornie takie same silniki,wyremontowane na takich samych częściach nie będą miały i tak takiej samej charakterystyki.Składa się na to wiele czynników.ale to nie temat o tuningu.
-
Sławku dzięki za zaangażowanie. Teraz tylko czekamy na adnotację na temat kolorystyki.
Jeśli można wiedzieć to powiedz proszę skąd to wszystko wiesz, z jakich źródeł?
Jeśli można wiedzieć to powiedz proszę skąd to wszystko wiesz, z jakich źródeł?
- chrapek3011
Powiem tak:
Co do kolorów RAL...mam oryginalne,niemalowane elementy z danych ciągników w danych kolorach,co w dzisiejszych czasach nie jest problemem dorobić odpowiedni odcień.
Kolorystyka na przełomie lat produkcji C-355 była następująca;
Początek produkcji 1971 rok kolor korpusów siwy,blachy zielone z białymi napisami,koła standardowo brudny biały,kremowy.I tak do początku roku 1973 kiedy to z taśmy zjeżdżają ostatnie sztuki C-355 w wymienionych powyżej kolorach.
Wraz z wprowadzeniem kół przednich "16 zaczyna się era korpusów jasno niebieskich,blach żółtych z napisami w kolorze korpusów jasno niebieskich i felgami jak wyżej.
Rok 1975 otrzymuje korpusy ciemnoniebieskie,reszta jak wyżej.I tak do rozpoczęcia produkcji C-355M w bardzo krótkiej serii około 1000 sztuk gdzie krajowe były korpusy szare i blachy żółte z czarnymi napisami bądź naklejkami i eksportowe szare korpusy z czerwonymi blachami i czarnymi napisami,bądź naklejkami.Ale te naklejki nie miały nic wspólnego z tymi naklejkami ze współczesnej produkcji.
Tak samo można datować kolory C-330.Bo te ciągniki były produkowane równolegle i zmiany dotyczyły kilku modeli,łącznie z C-385.Tylko nie było modeli C-385 z niebieskimi korpusami.
Modele eksportowe i niektóre wersje wystawowe przeważnie były w kolorach bordowych i czerwonych.
Żadne źródła nie podają od którego numeru ciągnika był dany kolor,za to zmiany konstrukcyjne w danych modelach co do nr-u ciągnika mogę podać z dokładnością do miesiąca danego roku.
Co do kolorów RAL...mam oryginalne,niemalowane elementy z danych ciągników w danych kolorach,co w dzisiejszych czasach nie jest problemem dorobić odpowiedni odcień.
Kolorystyka na przełomie lat produkcji C-355 była następująca;
Początek produkcji 1971 rok kolor korpusów siwy,blachy zielone z białymi napisami,koła standardowo brudny biały,kremowy.I tak do początku roku 1973 kiedy to z taśmy zjeżdżają ostatnie sztuki C-355 w wymienionych powyżej kolorach.
Wraz z wprowadzeniem kół przednich "16 zaczyna się era korpusów jasno niebieskich,blach żółtych z napisami w kolorze korpusów jasno niebieskich i felgami jak wyżej.
Rok 1975 otrzymuje korpusy ciemnoniebieskie,reszta jak wyżej.I tak do rozpoczęcia produkcji C-355M w bardzo krótkiej serii około 1000 sztuk gdzie krajowe były korpusy szare i blachy żółte z czarnymi napisami bądź naklejkami i eksportowe szare korpusy z czerwonymi blachami i czarnymi napisami,bądź naklejkami.Ale te naklejki nie miały nic wspólnego z tymi naklejkami ze współczesnej produkcji.
Tak samo można datować kolory C-330.Bo te ciągniki były produkowane równolegle i zmiany dotyczyły kilku modeli,łącznie z C-385.Tylko nie było modeli C-385 z niebieskimi korpusami.
Modele eksportowe i niektóre wersje wystawowe przeważnie były w kolorach bordowych i czerwonych.
Żadne źródła nie podają od którego numeru ciągnika był dany kolor,za to zmiany konstrukcyjne w danych modelach co do nr-u ciągnika mogę podać z dokładnością do miesiąca danego roku.
-
Sławku jakbyś mógł to pokaż nam fotki tych elementów. Jesli można to powiedz skąd posiadasz tak rozległą wiedzę w tym temacie.
- chrapek3011
Wiedza w większości ze swojego doświadczenia,obserwacji,ogromnej ilości literatury i odpowiednich wiadomości z pewnych źródeł,czasami nawet w 100% fabrycznych.
Co to da,że porobię fotki tych kolorów jak zdjęcie i tak nie odda realu.
Co to da,że porobię fotki tych kolorów jak zdjęcie i tak nie odda realu.
- chrapek3011
Usuń ten post i załóż nowy temat.Jak o kolorach miało być to niech tak zostanie.
-
znalazłem ciekawe fotografie, z których można inspirować się malując swoje ciągniki
http://foto.karta.org.pl/fotokarta/ok_0 ... 12.jpg.php
http://foto.karta.org.pl/fotokarta/ok_0 ... 11.jpg.php
No i dosyć dla mnie zaskakujące zestawienie kolorów w ursusie serii ciężkiej
http://foto.karta.org.pl/fotokarta/ok_0 ... 15.jpg.php
http://foto.karta.org.pl/fotokarta/ok_0 ... 12.jpg.php
http://foto.karta.org.pl/fotokarta/ok_0 ... 11.jpg.php
No i dosyć dla mnie zaskakujące zestawienie kolorów w ursusie serii ciężkiej
http://foto.karta.org.pl/fotokarta/ok_0 ... 15.jpg.php