regeneracja podnośnika Zetor 3011

Forum ciągników naszych południowych sąsiadów
Pitekb

regeneracja podnośnika Zetor 3011

Post autor: Pitekb »

Witam wszystkich. Mam Majorka 1963 roku. Na ten moment jedyne jego nie domaganie to opadający podnośnik. Rozkrecilem go. wszystkie możliwe oringi wyminilem musze wymienić jeszcze dwa najważniejsze elementy cylinder i tlok ze wszystkimi uszczelnieniami. I tu moje pytanie gdzie mogę kupić nowe te elementy ewentualnie może od innych ciągników cos pasuje. Proszę o podpowiedzi. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
JJ 82

RE: regeneracja pod nośnika Zetor 3011

Post autor: JJ 82 »

Kiedyś czytałem na Agrofoto że do większych Zetorów serii UR 1 (modele 67XX i 69XX) pasują te elementy z C 360, choć podnośnik jest wtedy słabszy. Może do 3011 też podejdzie, choć obudowa podnośnika jest tam inna niż w sześćdziesiątce. Możliwe też że te podejdą części od nowszych modeli 3 cylindrowych Zetorów UR 1, np. od 3511 albo od 4712.
Pitekb

Witaj dziekuje za odpowiedz. Chciałbym uzyskać konkretną odpowiedz. Z majorkiem to jest tak coś pasuje od c360 coś od c330 coś wogóle od niczego nie pasuje. Narazie w kwestii podnośnika udało mi się ustalić że zawór bezpieczeństwa pasuje od c360. W internecie są do kupienia cylindry fi 80mm z roztawem wejść 120mm ale nie mam pewności ze bedzie to pasowac (kąt nachylenia, wymiary zewnętrzne itp). Tłok od c360 jezeli chodzi o wysokość i średnice to niby podobne do majorkowego ale gniazdo tłoczyska ma zdecydowanie płytsze. W zwiazku ztym mam wątpliwości czy mogę go zastosować. Miałem nadziej ze ktoś przerabiał ten temat wcześniej i coś doradzi. Pozdrawiam
Pitekb

Panowie ja potrzebuje konkretów. Bo to że podobny to w sumie każdy ciągnik jest do siebie podobny :). Konkretne części z konkretnego model najlepiej. Bo jak nie da rady to będę zmuszony szlifować cylinder i kombinować coć z tłokiem.
Pitekb

RE: regeneracja podnośnika Zetor 3011

Dzięki za te linki.
Ciekawe że w czeskim sklepie w opisach przedmiotów figuruje ze te częsci są m.in. do zetora 3011. W polskich sklepach tez są dostepne te cześci o tych samych nr katologowych i nie ma wzmianki do czego one pasują. Pozostaje pytanie czy ryzykować i kupić a jak nie bedzie pasować to coś kombinować.
parafianin

Post autor: parafianin »

Witam
W moim Majorku równiez mam problem z podnośnikiem, czasami nie podnosi lub nie opuszcza (z obcążeniem) nie reaguje na ruchy dzwigni rozdzielacza. W tym czasie słychać głośną pracę zaworu przelewowego. Po rozłączeniu i załączeniu pompy wszystko działa z powrotem poprawnie, zdarzyło mnie się to juz trzy razy w tym roku. Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym przypadkiem i wie jak temu można zaradzić? Dodam że podnośnik jak działa normalnie to podnosi bez problemu dużą kosiarke rotacyjną i trzyma ją w górze,nie opada.
Awatar użytkownika
chrapek3011

Post autor: chrapek3011 »

Tłok z pierścieniami pasuje od C-360.Cylinder do podnośnika Majorka jest dostępny w sklepie internetowym Agro-Bis.

Zawory pompy i cylindra pasują od C-360.Rozdzielacz niestety do starego typu nie ma szans nowego,chyba że sprawny używany albo po regeneracji.Rozdzielacza nowego typu w rękach nie miałem i nie mogę powiedzieć czy podejdzie od młodszych modeli z regulacjami typu pozycyjna,siłowa,mieszana i szybkością reakcji.
Pitekb napisał/a:
Dzięki za te linki.
Ciekawe że w czeskim sklepie w opisach przedmiotów figuruje ze te częsci są m.in. do zetora 3011. W polskich sklepach tez są dostepne te cześci o tych samych nr katologowych i nie ma wzmianki do czego one pasują. Pozostaje pytanie czy ryzykować i kupić a jak nie bedzie pasować to coś kombinować.
Bo niestety trzeba mieć trochę doświadczenia,żeby na oko stwierdzić czy dana część będzie pasowała akurat do tego modelu.Nikt w żadnym sklepie z młodych sprzedawców nawet o Majorku nie słyszał,a jak się powie że do np.C-360 to inaczej.A żeby niektóre rzeczy popodmieniać to niestety niezbędne są dwa katalogi części pod ręką,jeden od Majorka a drugi od C-360 i wtedy porównując numery mamy czysty obraz tego co pasuje i tego co nie pasuje.
ODPOWIEDZ