regeneracja podnośnika Zetor 3011
regeneracja podnośnika Zetor 3011
Witam wszystkich. Mam Majorka 1963 roku. Na ten moment jedyne jego nie domaganie to opadający podnośnik. Rozkrecilem go. wszystkie możliwe oringi wyminilem musze wymienić jeszcze dwa najważniejsze elementy cylinder i tlok ze wszystkimi uszczelnieniami. I tu moje pytanie gdzie mogę kupić nowe te elementy ewentualnie może od innych ciągników cos pasuje. Proszę o podpowiedzi. Pozdrawiam
RE: regeneracja pod nośnika Zetor 3011
Kiedyś czytałem na Agrofoto że do większych Zetorów serii UR 1 (modele 67XX i 69XX) pasują te elementy z C 360, choć podnośnik jest wtedy słabszy. Może do 3011 też podejdzie, choć obudowa podnośnika jest tam inna niż w sześćdziesiątce. Możliwe też że te podejdą części od nowszych modeli 3 cylindrowych Zetorów UR 1, np. od 3511 albo od 4712.
Witaj dziekuje za odpowiedz. Chciałbym uzyskać konkretną odpowiedz. Z majorkiem to jest tak coś pasuje od c360 coś od c330 coś wogóle od niczego nie pasuje. Narazie w kwestii podnośnika udało mi się ustalić że zawór bezpieczeństwa pasuje od c360. W internecie są do kupienia cylindry fi 80mm z roztawem wejść 120mm ale nie mam pewności ze bedzie to pasowac (kąt nachylenia, wymiary zewnętrzne itp). Tłok od c360 jezeli chodzi o wysokość i średnice to niby podobne do majorkowego ale gniazdo tłoczyska ma zdecydowanie płytsze. W zwiazku ztym mam wątpliwości czy mogę go zastosować. Miałem nadziej ze ktoś przerabiał ten temat wcześniej i coś doradzi. Pozdrawiam
Panowie ja potrzebuje konkretów. Bo to że podobny to w sumie każdy ciągnik jest do siebie podobny
. Konkretne części z konkretnego model najlepiej. Bo jak nie da rady to będę zmuszony szlifować cylinder i kombinować coć z tłokiem.

RE: regeneracja podnośnika Zetor 3011
Dzięki za te linki.
Ciekawe że w czeskim sklepie w opisach przedmiotów figuruje ze te częsci są m.in. do zetora 3011. W polskich sklepach tez są dostepne te cześci o tych samych nr katologowych i nie ma wzmianki do czego one pasują. Pozostaje pytanie czy ryzykować i kupić a jak nie bedzie pasować to coś kombinować.
Ciekawe że w czeskim sklepie w opisach przedmiotów figuruje ze te częsci są m.in. do zetora 3011. W polskich sklepach tez są dostepne te cześci o tych samych nr katologowych i nie ma wzmianki do czego one pasują. Pozostaje pytanie czy ryzykować i kupić a jak nie bedzie pasować to coś kombinować.
-
Witam
W moim Majorku równiez mam problem z podnośnikiem, czasami nie podnosi lub nie opuszcza (z obcążeniem) nie reaguje na ruchy dzwigni rozdzielacza. W tym czasie słychać głośną pracę zaworu przelewowego. Po rozłączeniu i załączeniu pompy wszystko działa z powrotem poprawnie, zdarzyło mnie się to juz trzy razy w tym roku. Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym przypadkiem i wie jak temu można zaradzić? Dodam że podnośnik jak działa normalnie to podnosi bez problemu dużą kosiarke rotacyjną i trzyma ją w górze,nie opada.
W moim Majorku równiez mam problem z podnośnikiem, czasami nie podnosi lub nie opuszcza (z obcążeniem) nie reaguje na ruchy dzwigni rozdzielacza. W tym czasie słychać głośną pracę zaworu przelewowego. Po rozłączeniu i załączeniu pompy wszystko działa z powrotem poprawnie, zdarzyło mnie się to juz trzy razy w tym roku. Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym przypadkiem i wie jak temu można zaradzić? Dodam że podnośnik jak działa normalnie to podnosi bez problemu dużą kosiarke rotacyjną i trzyma ją w górze,nie opada.
- chrapek3011
Tłok z pierścieniami pasuje od C-360.Cylinder do podnośnika Majorka jest dostępny w sklepie internetowym Agro-Bis.
Zawory pompy i cylindra pasują od C-360.Rozdzielacz niestety do starego typu nie ma szans nowego,chyba że sprawny używany albo po regeneracji.Rozdzielacza nowego typu w rękach nie miałem i nie mogę powiedzieć czy podejdzie od młodszych modeli z regulacjami typu pozycyjna,siłowa,mieszana i szybkością reakcji.
Zawory pompy i cylindra pasują od C-360.Rozdzielacz niestety do starego typu nie ma szans nowego,chyba że sprawny używany albo po regeneracji.Rozdzielacza nowego typu w rękach nie miałem i nie mogę powiedzieć czy podejdzie od młodszych modeli z regulacjami typu pozycyjna,siłowa,mieszana i szybkością reakcji.
Bo niestety trzeba mieć trochę doświadczenia,żeby na oko stwierdzić czy dana część będzie pasowała akurat do tego modelu.Nikt w żadnym sklepie z młodych sprzedawców nawet o Majorku nie słyszał,a jak się powie że do np.C-360 to inaczej.A żeby niektóre rzeczy popodmieniać to niestety niezbędne są dwa katalogi części pod ręką,jeden od Majorka a drugi od C-360 i wtedy porównując numery mamy czysty obraz tego co pasuje i tego co nie pasuje.Pitekb napisał/a:
Dzięki za te linki.