Robi-151 jaka świeca?
Robi-151 jaka świeca?
Witam!
Dostałem w "spadku" taką właśnie maszynę jaką jest robi-151 chciałbym to uruchomić ale problem pojawił się już na początku bo brakuję świecy zapłonowej i nie mam pojęcia jaka tam powinna być. Czy ktoś z obecnych tu osób ma może taką maszynę i wie jaką świeca powinna tam siedzieć?
Dostałem w "spadku" taką właśnie maszynę jaką jest robi-151 chciałbym to uruchomić ale problem pojawił się już na początku bo brakuję świecy zapłonowej i nie mam pojęcia jaka tam powinna być. Czy ktoś z obecnych tu osób ma może taką maszynę i wie jaką świeca powinna tam siedzieć?
RE: Robi-151 jaka świeca?
Jeśli masz silnik z Dezametu możesz wkręcić np Iskra F95PS - mam właśnie taką i silniczek chodzi na niej elegancko 

Zetor 25K - 1953; Dolpima PS290 - 1988 (chyba); Dezamet ... - 1988; Żuk A06 - 1980; MF70 - 1980 i 1989; HakoTrac T6 - 1963; Dzik 2 - 1969; Ursus C-355 - 1972; Hakotrac T8 - 1965;
A gdzie mogę znaleźć z czego mam silnik?
Patrz za tabliczką, ew odlewem jak nie masz... Dla ułatwienia w tym filmiku masz kosiarkę z silnikiem Dezamet http://www.youtube.com/watch?v=41OQsMqXYmo
Były też wersje pionowe tego silnika.
Były też wersje pionowe tego silnika.
Zetor 25K - 1953; Dolpima PS290 - 1988 (chyba); Dezamet ... - 1988; Żuk A06 - 1980; MF70 - 1980 i 1989; HakoTrac T6 - 1963; Dzik 2 - 1969; Ursus C-355 - 1972; Hakotrac T8 - 1965;
Mój wygląda dokładnie tak:

Nie widzę tam nic typu Dezamet

Bo to jest chyba taka maszyna w której moduł silnikowy podłącza się do różnych narzędzi , ale nie jestem pewien *dull*
Właśnie muszę do swojej kosiarki zrobić nową obudowę bo stara przerdzewiała. I chciałem wycinać taki kształt jak był w oryginale. A tu wystarczy tylko zrobić okrągłą obudowę noża a koła zamocować do niby ramy. I dobra regulacja wysokości.Dzięki za zdjęcie.Tadziu napisał/a:
Mój wygląda dokładnie tak:
Dokładnie takihc 64 napisał:
Bo to jest chyba taka maszyna w której moduł silnikowy podłącza się do różnych narzędzi , ale nie jestem pewien *dull*

Masz może sprzęgło odśrodkowe na wale, czy wszystko jest podłączone na sztywno?
Marek Jak kosiłem kosiarką o podobnej konstrukcji lawety, miałem problem z nadmiernym obklejaniem się i zapychanie, pomimo że trawa nie była zawilgnięta, więc nie wiem czy nie będziesz miała podobnego problemu.
Gdyby, ktoś szukał modułu zapłonowego do Robiego -151 , to mają nowe w tej firmie www.agroparts.pl. Można też pytać o inne części do węgierskich Robi i czeskich Terra oraz MF-70
SEBRIGHT Dzięki za zwrócenie uwagi na ten problem. Myślę że ,,luźniejsza" obudowa i duży otwór wylotowy powinny zapobiec problemowi.Ale to dopiero po sezonie.
Tak, do tego mam jeszcze glebogryzarkę, przyczepkę, pług no i kosiarka. Ale problem ze świecą pozostaję ten samihc 64 napisał/a:

Nic tylko pogratulować zestawu
Kółka do glebogryzarki też masz?
A jaką świecę masz teraz zamontowaną? Zawsze możesz iść na łatwiznę, wykręcić świecę i pofatygować się z nią do pobliskiego motoryzacyjnego prosząc o taką samą lub jak najbardziej podobną
Marku jak będziesz dorabiał lawetę zwróć też uwagę na kształt otworu którym będzie wylatywać trawa - żeby nie miał żadnych ostrych krawędzi, najlepiej zaokrąglone. A zwłaszcza nic klinowatego - w Dezametce mam jeden klin i od razu łapie trawę, a po kilkunastu metrach lubi zrobić się 'kicha' która zapycha cały wylot. Jak będę miał czas zrobię fotkę i zaznaczę co konkretnie miałem na myśli *tup*

A jaką świecę masz teraz zamontowaną? Zawsze możesz iść na łatwiznę, wykręcić świecę i pofatygować się z nią do pobliskiego motoryzacyjnego prosząc o taką samą lub jak najbardziej podobną

Marku jak będziesz dorabiał lawetę zwróć też uwagę na kształt otworu którym będzie wylatywać trawa - żeby nie miał żadnych ostrych krawędzi, najlepiej zaokrąglone. A zwłaszcza nic klinowatego - w Dezametce mam jeden klin i od razu łapie trawę, a po kilkunastu metrach lubi zrobić się 'kicha' która zapycha cały wylot. Jak będę miał czas zrobię fotkę i zaznaczę co konkretnie miałem na myśli *tup*
-
Koledzy,w tych oryginalnych kosiarkach (Terra,Robi) nic nie ma prawa się zapychać,chyba że wjedziemy w mokrą,gęstą trawę,ale to już inna bajka.Marku nie wiem jaką Masz tą kosiarkę,ale dorób coś jak najbardziej zbliżonego do oryginału.Tadziu tam będzie chyba taka sama świeca jak w Terrce,czyli F95,tak myślę.
No i się udało *sarcasm* jeśli by ktoś potrzebował to świeca L86C champion. Maszyna stała jakieś 2x lat wkręciłem świece przeczyściłem zbiornik i gaźnik zalałem paliwko i za pierwszym pociągnięciem sznurka odpalił *eek*. Co prawda po chwili zabawy padł moduł zapłonu ale w garażu znalazł się też zapasowy i maszyna hula bez problemu. Dzięki wszystkim za pomoc