Przeczytałem dziś artykuł na Onecie:
http://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i ... ania/dlc0p
Kodeks wykroczeń raczej jest mi obcy *flower*
Okazuje się jednak że wato go znać wybierając się do lasu również ciągnikiem. Wielu z nas posiada lasy i często ręce opadają poniżej pięt gdy zobaczy się co potrafią zrobić przybysze.
Rozdział XIX K. wykroczeń:
http://dokumenty.e-prawnik.pl/kodeksy/k ... odowe.html
Art. 157, 161, 162 szczególnie dotyczą pojazdów niechcianych ....
Brońmy swego (bo prawo własności jest święte) nie czyńmy innym szkody *saycheese*
Szczypta praw leśnych ....
RE: Szczypta praw leśnych ....
Można by napisać kilka doktoratów na temat nieistniejącego w Polsce prawa własności i obrony tejże własności.Z uwzględnieniem kar które otrzymał naruszający cudzą własność, a jej broniący.Osobny doktorat to bezprawne pozbawianie własności w majestacie prawa. Polecam ludziom o zdrowych nerwach program ,,Państwo w Państwie".
Co do zbierania grzybów to zawsze najładniejsze prawdziwki czy maślaki lub borowiki piaskowe zbierałem w młodnikach a do dnia dzisiejszego nie miałem zielonego pojęcia że tam zbierać nie wolno.Radzę zwrócić uwagę na ostatnie zdanie artykułu że to nie grzybiarze a turyści bardziej zaśmiecają lasy.A bezkonkurencyjni są okoliczni mieszkańcy do których niejednokrotnie okoliczne lasy należą, oczywiście nie wywożą śmieci do swojego lasu lecz do lasu sąsiada. Bo trudno podejrzewać turystę czy grzybiarza o przywiezienie z domu do lasu opon ciągnikowych , starych mebli czy stosu butelek, starych ubrań itp.
Dookoła mnie jest sporo lasów lecz muszę przyznać że są czyste.
Co do zbierania grzybów to zawsze najładniejsze prawdziwki czy maślaki lub borowiki piaskowe zbierałem w młodnikach a do dnia dzisiejszego nie miałem zielonego pojęcia że tam zbierać nie wolno.Radzę zwrócić uwagę na ostatnie zdanie artykułu że to nie grzybiarze a turyści bardziej zaśmiecają lasy.A bezkonkurencyjni są okoliczni mieszkańcy do których niejednokrotnie okoliczne lasy należą, oczywiście nie wywożą śmieci do swojego lasu lecz do lasu sąsiada. Bo trudno podejrzewać turystę czy grzybiarza o przywiezienie z domu do lasu opon ciągnikowych , starych mebli czy stosu butelek, starych ubrań itp.
Dookoła mnie jest sporo lasów lecz muszę przyznać że są czyste.
RE: Szczypta praw leśnych ....
Oczywiście, zbieranie grzybów w Państwowym Lesie nie powinno być karane a tym bardziej zabronione jeśli nie jest to Park czy Rezerwat Przyroda a osoba ta nie wyrządza większych szkód, co innego zbierać runo itd p. są to kary wg. taryfikatora +-ok.1tyś zł i Straż Leśna powinna tak karać np. za niszczenie muchomorów, które są pokarmem dla wielu zwierząt czy mało pospolitych chronionych grzybów lub zaśmiecanie lasu np.jedną butelką od której może wybuchnąć pożar latem. Ale mamy niestety Prawo takie jakie mamy i taniej jest ukarać za absurd niż na wiosnę np.odnowić i nanieść nowe pasy Przeciwpożarowe dla mniejszych strat, których chyba w europie jest ciągle mało a ilość spalonej masy jest wtedy nie współmierna z tym przedsięwzięciem;)