Witam.
Posiadam ciągnik Ursusa C-330 , wczoraj został wymieniony filtr paliwa, powietrza oraz zalany nowym olejem ( 8 litrów weszlo)
Po odpaleniu wskaźnik ciśnienia powietrza wskoczył na czerwone pole . Co robić ? ( nie wiedziałem co to jest a posiadam książkę do traktora i wdłg książki to właśnie czerwone pole na którym jest wskaźnik ciśnienia powietrza to właśnie ciśnienie powietrza)
Jakieś rady ?
Wskaźnik ciśnienia Ursus C-330
RE: Wskaźnik ciśnienia Ursus C-330
W nawiązaniu do Twojego postu podejrzewam że nie dokładnie to opisałeś.
Myślę że wymieniłeś filtr oleju, wkłady filtra powietrza, wkłady filtra paliwa oraz zalałeś miskę filtra powietrza oraz miskę olejową silnika nowym olejem i nie zapomnij o pompie wtryskowej.
Jeżeli chodzi o wskażnik ciśnienia powietrza to on nic wspólnego nie ma z ciśnieniem oleju silnika, chyba że ktoś pod ten wskażnik połączył ciśnienie oleju silnika takie przypadki też widziałem ale mimo to wskazówka nie powinna wejść na czerwone pole.
W tym przypadku należy sprawdzić dokładnym manometrem ciśnienie oleju w silniku i wtedy Będzież wiedział czy silnik ma za wysokie ciśnienie oleju czy też wskażnik żle wskazuje.
Myślę że wymieniłeś filtr oleju, wkłady filtra powietrza, wkłady filtra paliwa oraz zalałeś miskę filtra powietrza oraz miskę olejową silnika nowym olejem i nie zapomnij o pompie wtryskowej.
Jeżeli chodzi o wskażnik ciśnienia powietrza to on nic wspólnego nie ma z ciśnieniem oleju silnika, chyba że ktoś pod ten wskażnik połączył ciśnienie oleju silnika takie przypadki też widziałem ale mimo to wskazówka nie powinna wejść na czerwone pole.
W tym przypadku należy sprawdzić dokładnym manometrem ciśnienie oleju w silniku i wtedy Będzież wiedział czy silnik ma za wysokie ciśnienie oleju czy też wskażnik żle wskazuje.
Jeżeli chodzi o wskaźnik ciśnienia powietrza na prawdę to zacząłbym od sprawdzenia regulatora ciśnienia instalacji pneumatycznej.
A nie zmieniałeś starego baczkowego filtra na przystawkę z wymiennymi filtrami oleju? i na pewno podłączone masz ciśnienie oleju do manometru od powietrza, zależnie od typu wskaźnika jaki masz starszy nowszy typ?. Najlepsze są te starsze dokładniejsze, zrób tak jak napisał kolega tajfun z pomiarami ciśnienia.