Wycinanka
- Deleted_User
Wycinanka
Witam, poszukuje gotowego modelu ciągnika, najlepiej ursus. Mamy projekt na technice o ursusie i pomyślałem, że miło było by dołączyć jakiś model.
Gotowy- wyciąć i posklejać.
kontakt:
gg: 3682927
email: wojtal9@wp.pl
Gotowy- wyciąć i posklejać.
kontakt:
gg: 3682927
email: wojtal9@wp.pl
RE: Wycinanka
o ile pamiętam to wydawnictwo Modelik oferuje Ursusa C-45, zaprojektowanego zresztą według pierwowzoru wykonanego przez naszego admina Ursusa.
- agrotechnik
Właśnie. Kup sobie model i sklej bo nikt ci nie da za darmo czegoś co się robi miesiąc.
- Deleted_User
już to sobie uświadomiłem. Przesiedziałem całą niedzielę na googlech, kartoonwork etc...
I Postanowiłem zrobić model samemu wzorując się na modelu Admina "URSUS". Przeczytałem obydwie relacje i wydaje mi się, że łatwiejszy będzie do wykoniania model Zetora 25.
W moim wypadku wskazane jest jednak żeby był to model Ursusa. Czy można zmieniając kilka nieznacznych elementów [kształt maski albo coś w tym stylu] w modelu Zetora, żeby można było go nazwać Ursusem?
może troche niezrozumiale napisałem ale myśle że zrobzumiecie. Poprostu czy jakiś Ursus był podobny do 25 z fabryki Zetora?
I Postanowiłem zrobić model samemu wzorując się na modelu Admina "URSUS". Przeczytałem obydwie relacje i wydaje mi się, że łatwiejszy będzie do wykoniania model Zetora 25.
W moim wypadku wskazane jest jednak żeby był to model Ursusa. Czy można zmieniając kilka nieznacznych elementów [kształt maski albo coś w tym stylu] w modelu Zetora, żeby można było go nazwać Ursusem?
może troche niezrozumiale napisałem ale myśle że zrobzumiecie. Poprostu czy jakiś Ursus był podobny do 25 z fabryki Zetora?
Łatwiejszy jest z pewnością Ursus 

Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
- Deleted_User
napisałem do ciebie na gg. mógłbyś odpowiedzieć na pytania?
p.s.
może wydaje się tak dlatego, że w wypadku zetora opisałeś cały proces, a w ursusie napisane jest troche mało.
i w Zetorze pooba mi sie rozwiązanie z kołami stalowymi. Z papieru było by dużo zabawy, a do tokarki nie mam dostępu żeby wytoczyć z drewna. A metalowe wyciąć z PCV i pół roboty z głowy.
Jeszcze raz... Proszę o zdjęcia z budowy ursusa
p.s.
może wydaje się tak dlatego, że w wypadku zetora opisałeś cały proces, a w ursusie napisane jest troche mało.
i w Zetorze pooba mi sie rozwiązanie z kołami stalowymi. Z papieru było by dużo zabawy, a do tokarki nie mam dostępu żeby wytoczyć z drewna. A metalowe wyciąć z PCV i pół roboty z głowy.
Jeszcze raz... Proszę o zdjęcia z budowy ursusa
Odpisałem Ci na gg. Więcej fotek z budowy Ursusa nie mam - nie miałem wtedy cyfrówki i fotki robiłem jak nawinał się ktoś z aparatem.
Oczywiście koła stalowe mozna zrobić także w Ursusie - nawet bardziej one tam pasują. Zetor co prawda miał na wyposażeniu dodatkowym takie koła, ale w Polsce nie wiem czy był w takiej opcji spotykany - stąd zdziwienie wielu ludzi. Natomiast Ursusy początkowo występowały tylko na kołach stalowych
Wydaje mi się, że najrozsądniejsze będzie zakupienie z Wydawnictwa Modelik --> KLIK
Możesz wtedy zrobić wersję bez kabiny i tylnych błotników - taką jak na okładce tego modelu - a zamiast kół z ogumieniem zrobić stalowe z ostrogami
Oczywiście koła stalowe mozna zrobić także w Ursusie - nawet bardziej one tam pasują. Zetor co prawda miał na wyposażeniu dodatkowym takie koła, ale w Polsce nie wiem czy był w takiej opcji spotykany - stąd zdziwienie wielu ludzi. Natomiast Ursusy początkowo występowały tylko na kołach stalowych

Wydaje mi się, że najrozsądniejsze będzie zakupienie z Wydawnictwa Modelik --> KLIK
Możesz wtedy zrobić wersję bez kabiny i tylnych błotników - taką jak na okładce tego modelu - a zamiast kół z ogumieniem zrobić stalowe z ostrogami

Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
- URSUS c 328
Ten z modelika jest bardzo fjny.
P.S Robie go.
I ładnie będzie się prezętował.
P.S Robie go.
I ładnie będzie się prezętował.
- agrotechnik
Ja tam polecam c45. Stosunkowo łatwo go zrobić bo silnik to jedna bryła i tylko głowica oraz te boczne obudowy wystają, nie trzeba kombinować z podnośnikiem, koła łatwo zrobić, a stanowisko operatora to kawałek drutu i kartonu oraz jak kto che sprężyna pod siedzenie i gotowe. Jeśli jesteś początkujący to najlepiej taki bo jest łatwy. Zetor 25 ma silnik goły bez obudowy boków więc byś musiał kombinować jak silnik zrobić. Zresztą zetor 25 to bardziej zaawansowana konstrukcja od c45 i bardziej skomplikowana.
- Deleted_User
http://www.gryfhobby.com/index.php Nie wiem czy są tam akurat Ursusy ale Kirovca znalazłem 

- Deleted_User
Nom, tylko instrukcja po chyba rusku, więc ciężko by było.
- agrotechnik
A mało ludzi zna Ruski?? Przecież tego w szkołach zamiast angielskiego uczyli.
Ale wiesz, teraz uczą tego tylko w nielicznych szkołach i dzisiejsza młodzież (ja też) ma problem z tym językiem 

- agrotechnik
Moja mama umie ruski, mam sąsiadów z Ukrainy to raczej nie mam problemów z językiem kraju o nazwie CCCP.
Taki kraj już nie istnieje to tak na marginesie
Ale kończymy już o językach bo odnośnie tego jest inny temat.

- agrotechnik
No. Odnośnie wycinanki to można by kupić model Lanz Buldoga i po małej kosmetyce powiedzieć że to c45.
- URSUS c 328
Ale po co.agrotechnik napisał/a:
No. Odnośnie wycinanki to można by kupić model Lanz Buldoga i po małej kosmetyce powiedzieć że to c45.
- Deleted_User
Jeżeli chodzi o prosta wycinanke to zawsze można rozrysowac i skleić. Ja tak robie.
- Deleted_User
Ale po co tak ten temat rozstrząsujemy??? To jego decyzja i już, nie zapominajmy że on nie jest modelarzem, bociek.