Jaki koszt podłączenia instalacji elektrycznej?
Jaki koszt podłączenia instalacji elektrycznej?
Witam. Chciał bym sie dowiedzieć ile mniej więcej biorą za naprawę instalacji elktrycznej w Zetorze ? mam problemy z masą i cała instalacja jest do poprawek. Jak to liczyć ?
RE: Jaki koszt podłączenia instalacji elektrycznej?
Jak mówisz że cała instalacja do poprawek, może być tak że elektryk będzie wolał robić ją od podstaw. Ale ile to może kosztować nie mam pojęcia. U siebie robiłem sam 

Zetor 25K - 1953; Dolpima PS290 - 1988 (chyba); Dezamet ... - 1988; Żuk A06 - 1980; MF70 - 1980 i 1989; HakoTrac T6 - 1963; Dzik 2 - 1969; Ursus C-355 - 1972; Hakotrac T8 - 1965;
- chrapek3011
Za założenie nowej instalacji 330/360 koszt robocizny 150zł...instalacja z lampami około 200zł...
Instalacja robiona od podstaw czyli zakup odpowiednich materiałów i robocizna około 500zł.
Instalacja robiona od podstaw czyli zakup odpowiednich materiałów i robocizna około 500zł.
czyli muszę liczyć około 200zł ;p Bo ktoś pokopał tak instalacje że raz się coś pali a raz nie ;p
A może samemu?, doświadczenia przybędzie i z kieszenia mniej ubędzie:D, jak coś pisz.
Lutek skąd jesteś? Instalacja elektryczna w tych traktorach (jak i w C-330 itp.) jest dość prosta. Nie ma nawet najzwyklejszego przekaźnika (chyba, że ktoś sobie dorobił
)

jutro sie zabieram za to ;p tylko pobrałem schemat ogólny jakis do modeli 6211, 7211, 6245. 7245. a ja mam model 7211. będzie on dobry ?
- chrapek3011
Podstawowy schemat instalacji do tych modeli jest taki sam.W zależności od wyposażenia się tylko różnią.
W takich modelach Zetora instalacja jest droższa i bardzie skomplikowana niż np. w serii ciężkiej.Dla mnie to są proste sprawy ale jak ktoś nigdy nie miał z tym styczności polecam dobrego,powtórzę,dobrego fachowca.
W takich modelach Zetora instalacja jest droższa i bardzie skomplikowana niż np. w serii ciężkiej.Dla mnie to są proste sprawy ale jak ktoś nigdy nie miał z tym styczności polecam dobrego,powtórzę,dobrego fachowca.
Łee tam żadna trudność, konektory zarabiać i najlepiej zlutować z koszulką termo, wpinając w odpowiednie piny we wtyczkach\gniazdach.
Witam.
Przeglądając powyższe posty radzę zaadaptować kompletną instalację od C 330 lub C 360
Są to kompletne, proste i tanie instalacje które nie będą wymagały większych przeróbek.
Schemat połaczenia możesz znależć w necie.
Nie radzę samemu wykonywać instalacji od podstaw, takie zaginanie i lutowanie konektorów jak opisano wcześniej to nie jest żadna profesjonalna robota chyba że Posiadasz dobrej klasy szczypce do zaciskania konektorów oraz dobrej jakości konektory które się nadają do tych szczypiec a z kupnem takich są problemy.
Przerobienie takiej profesjonalnie wykonanej fabrycznej instalacji nie pochłonie Ci aż tak dużo czasu ale będziesz miał to czego chcesz.
Przeglądając powyższe posty radzę zaadaptować kompletną instalację od C 330 lub C 360
Są to kompletne, proste i tanie instalacje które nie będą wymagały większych przeróbek.
Schemat połaczenia możesz znależć w necie.
Nie radzę samemu wykonywać instalacji od podstaw, takie zaginanie i lutowanie konektorów jak opisano wcześniej to nie jest żadna profesjonalna robota chyba że Posiadasz dobrej klasy szczypce do zaciskania konektorów oraz dobrej jakości konektory które się nadają do tych szczypiec a z kupnem takich są problemy.
Przerobienie takiej profesjonalnie wykonanej fabrycznej instalacji nie pochłonie Ci aż tak dużo czasu ale będziesz miał to czego chcesz.
Tajfun nie wiem czy montowałeś instalację od 30-tki czy nie, ale proponuję nie radź innym trudnych rozwiązań. C330 ma całkiem inną budowę i układ elementów elektrycznych i instalacja ta nie pasuje.
- chrapek3011
Panowie chyba nie doczytali,że kolega nie ma Zetora 25 tylko Zetora 7211...i kto tu gada o profesce i adoptowaniu instalacji z C-330 albo C-360 do takiej klasy ciągnika.Instalacje do tych ciągników są dostępne i to oryginalne ale też mają swoje ceny.
Czegoś tu nie kumam zarabianie i dodatkowo wpuszczenie lutu pod uszy konektora, to nie jest pod profesjonalke, przecież to jest jeszcze sztywniejsze i trwalsze bo patyna się nie rzuca *shop*takie zaginanie i lutowanie konektorów jak opisano wcześniej to nie jest żadna profesjonalna robota chyba że Posiadasz dobrej klasy szczypce do zaciskania konektorów oraz dobrej jakości konektory
I właśnie temat dotyczy 7211 a nie jakichś adaptacja instalacji z ćiapka czy sześcdzieśiony*rolleyes*
Połączenia lutowane na pewno nie są wykonywane profesjonalnie (chyba, że nie ma innej możliwości). Z czasem luty się utleniają, śniedzieją i tracą na przewodności.
W budowie/przeróbce instalacji typu do traktora dobra prasa do konektorów to podstawa.
W budowie/przeróbce instalacji typu do traktora dobra prasa do konektorów to podstawa.
Mowa tylko praską!!! dodatkowo wpuszczając lut, a nie np. kombinerkami.zarabianie i dodatkowo wpuszczenie lutu pod uszy konektora
Jak to rozumieć?, być może zimne luty, ale to zależnie?.tracą na przewodności
W instalacjach elektrycznych należy dążyć do możliwie jak najmniejszej ilości połączeń wtykowych, skręcanych itp. Każde połączenie zwiększa rezystancję układu połączeń punktu A z punktem B.
Nowo zalutowane konektory już mają jakąś rezystancję, a po jakimś czasie spoiwo ulega wpływowi czasu i traci na wartości, przez co połączenie staje się gorsze.
Dodatkowo śniedzieje i się odbarwia.
Nowo zalutowane konektory już mają jakąś rezystancję, a po jakimś czasie spoiwo ulega wpływowi czasu i traci na wartości, przez co połączenie staje się gorsze.
Dodatkowo śniedzieje i się odbarwia.
Nic nie traci(chyba że wystąpi zimny lut przez słabe topniki), u cb mam zarobione praską, dodatkowo lut, koszulka termo i wszystko od xx lat łączy. Na rzeczy bardziej jest grubość kabla, niż połączenie lutowane.
Oczywiście że dokładnie nie przeczytałem i miałem na myśli Zetora 25 tak jak dopatrzył się Chrapek 3011.
W związku z powyższym moja rada byłaby zupełnie inna.
A uwagę Majo uważam za zasadną
Nie będę już się rozpisywał w tym temacie bo dla mnie to jest sprawa dosyć prosta i wszystko co bym chciał teraz napisać to zostało już napisane przez moich kolegów wyżej.
W związku z powyższym moja rada byłaby zupełnie inna.
A uwagę Majo uważam za zasadną
Nie będę już się rozpisywał w tym temacie bo dla mnie to jest sprawa dosyć prosta i wszystko co bym chciał teraz napisać to zostało już napisane przez moich kolegów wyżej.