kosiarka bijakowa na łańcuchy
kosiarka bijakowa na łańcuchy
czy zamiast bijaków można zastosować łańcuchy-nie robiły by takiego obciążenia w dużej trawie
RE: kosiarka bijakowa na łańcuchy
Szanowny Kolego,
Łańcuchy nadają się do łęcin i badyla a nie do trawy...
Na początku swojego rozważania musimy rozróżnić dwie rzeczy-kosiarka bijakowa to kosiarka mająca bęben wkoło którego są lużno osadzone noże a kosiarka sadownicza to kosiarka mającas stalowy poziomy nóż.
Jak powszechnie wiadomo kosiarka bijakowa wymaga bardzo dużo mocy i nie wynika to z zastosowanych elementów tnących ale jej konstrukcji, w której aby przełamać chwilowe opory cięcia przy wale tnącym jest zamontowane potężne koło zamachowe na któego rozpędzenie ciągnik zużywa większość mocy.
Kiedy miałem Orkana podpiąłem go na próbę do trzydziestki (!). Jak nie zdusiłem silnika rozpędzając to urządzenie to nawet dawało się nim kosić, ale mimo wszystko stawiało to ogromne opory ciągnikowi.
Po odchudzeniu koła zamachowego Orkan byłby w stanie współpracować z C 330, zresztą taką kosiarkę bijakową o małej szerkości można żmiało wykonać z pewnej bardzo poczciwej maszyny...
Łańcuchy nadają się do łęcin i badyla a nie do trawy...
Na początku swojego rozważania musimy rozróżnić dwie rzeczy-kosiarka bijakowa to kosiarka mająca bęben wkoło którego są lużno osadzone noże a kosiarka sadownicza to kosiarka mającas stalowy poziomy nóż.
Jak powszechnie wiadomo kosiarka bijakowa wymaga bardzo dużo mocy i nie wynika to z zastosowanych elementów tnących ale jej konstrukcji, w której aby przełamać chwilowe opory cięcia przy wale tnącym jest zamontowane potężne koło zamachowe na któego rozpędzenie ciągnik zużywa większość mocy.
Kiedy miałem Orkana podpiąłem go na próbę do trzydziestki (!). Jak nie zdusiłem silnika rozpędzając to urządzenie to nawet dawało się nim kosić, ale mimo wszystko stawiało to ogromne opory ciągnikowi.
Po odchudzeniu koła zamachowego Orkan byłby w stanie współpracować z C 330, zresztą taką kosiarkę bijakową o małej szerkości można żmiało wykonać z pewnej bardzo poczciwej maszyny...
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
a czy kosiarka z nożem poziomym stawia mniejszy opór:?
Kolega Wicher odpowiedział na Twoje pytanie chyba w 100%. Zależy jaki chcesz osiągnąć efekt. Ja przymierzam się do budowy kosiarki sadowniczej z 3-ma poziomymi wirnikami, bo chcę osiągnąć w miarę estetyczny wygląd koszonej powierzchni. Na pewno poziomy nóż ma mniejsze zapotrzebowanie na moc niż najmniejsza kosiarka bijakowa.
Facebook. old URSUS tractor
Dużo mniejsze zapotrzebowanie mocy ma kosiarka sadownicza, jednak nadaje się ona bardziej do koszenia utrzymanych w kulturze powierzchni-równych, bez krzewów, gałęzi. Kosiarka bijakowa nawet i kretowiska rozrówna, Orkan sprzedałem kolesiowi który zamierzał nim ścinać porzeczki, on też powiedział mi że zwykła kosiarka sadownicza się do tego nie nadaje ze względu na nagminne uszkodzenia noża
Wicher masz rację z tymi kosiarkami, ale jest na rynku wyjątek. Ścinacz Famarol Słupsk. I on jako jedyny ma kapitalnie rozwiązane noże i 330 chodzi z nim nawet w górach bez katowania. Cały myk polega na tym aby były jak najkrótsze wykorbienia przy długich wahliwych nożach i można karczować drzewa do 8cm grubości, a kamieni też się nie boi. Uwaga panowie bo większość producentów stosuje z oszczędności wielkie wirniki zakończone krótkimi nożykami i to są te nieszczęsne bublowate ścinacze które nie mogą dorównać kosiarką bijakowym(mulczerom). A spalanie potrafi zadziwić przy pracy z Famarolem. 3ha wysokiej trawy na wiadrze ropy. Do utrzymania trawników Famarol robi 3wirnikową kosiarkę pielęgnacyjną która jest też świetnie zaprojektowana i może posłużyć za przykład Damberowi. Znając jego zdolności pewnie to jeszcze udoskonali.
A jak robicie sami to siekiery kupcie lepiej ori, wiem są drogie ale tak utwardzone że szczerba zrobiłem dopiero na granicie. Obroty na wirniku mają być 900-1000 dla ścinacza. A dla kosiarki pow. 2000.
A jak robicie sami to siekiery kupcie lepiej ori, wiem są drogie ale tak utwardzone że szczerba zrobiłem dopiero na granicie. Obroty na wirniku mają być 900-1000 dla ścinacza. A dla kosiarki pow. 2000.
Ja chcę zrobić kosiarkę podobną do tej:
http://youtu.be/aq1sDibmaGY
Szczególnie chodzi mi o ten odchylający się bęben z nożem, abym mógł swobodnie przy drzewkach kosić i przy ogrodzeniu, a do tego cała kosiarka ma być wychylana na boki, aby można było pobocze przy drodze wykosić, a po zmianie noży na łańcuchy ma służyć jako rozdrabniacz łęcin. Ten projekt pochłonie sporo czasu, ale na sam początek trzeba dobrze przemyśleć konstrukcję...
http://youtu.be/aq1sDibmaGY
Szczególnie chodzi mi o ten odchylający się bęben z nożem, abym mógł swobodnie przy drzewkach kosić i przy ogrodzeniu, a do tego cała kosiarka ma być wychylana na boki, aby można było pobocze przy drodze wykosić, a po zmianie noży na łańcuchy ma służyć jako rozdrabniacz łęcin. Ten projekt pochłonie sporo czasu, ale na sam początek trzeba dobrze przemyśleć konstrukcję...
Facebook. old URSUS tractor
Odchylany bęben, prosta sprawa...
Sam zbierałem graty na taką kosiarkę, najgorszy grat mam już-przekładnia kątowa z możlwiością pracy w każdej pozycji. Można na dole pobrać moc ico najważniejsze na górze też-w ten sposó mamy piękne wyjście na odchylany nóż. Ale u mnie robotę zrobi mocna kosa spalinowa, więc projekt zarzucam.
Damber, jakbyś chciał jakieś szczegóły odnośnie tej przekładni to @PW
Sam zbierałem graty na taką kosiarkę, najgorszy grat mam już-przekładnia kątowa z możlwiością pracy w każdej pozycji. Można na dole pobrać moc ico najważniejsze na górze też-w ten sposó mamy piękne wyjście na odchylany nóż. Ale u mnie robotę zrobi mocna kosa spalinowa, więc projekt zarzucam.
Damber, jakbyś chciał jakieś szczegóły odnośnie tej przekładni to @PW