Gdzie jest filtr oleju hydraulicznego w Ursusie C-355.
- damian2004
Gdzie jest filtr oleju hydraulicznego w Ursusie C-355.
Witam was. Tak jak w temacie gdzie jest ten filtr oleju hydraulicznego nie ten magnetyczny tylko ten drugi bodajżę nazywa się on ssawny. Przeszukałem internet ale nic nie znalazłem chyba że coś przeoczyłem a instrukcji obsługi do niego nie posiadam.Czy dużo jest rozbierania i pracy przy tym?Pozdrawiam.
-
RE: Gdzie jest filtr oleju hydraulicznego w Ursusie C-355.
Witaj. Taki filtr jest przy samej pompie. Nie jest tak źle go wyjąć. spuszczasz cały olej, a potem odkręcasz taką okrągłą pokrywę pod obudową tylnego mostu. Do tej pokrywy przykręcona jest pompa i przy niej właśnie jest filtr.
- chrapek3011
Trzeba zdjąć dolną pokrywę tylnego mostu z pompą hydrauliczną.Trzeba spuścić przede wszystkim olej ze skrzyni biegów i tylnego mostu.Zaopatrzyć się w uszczelkę,oring filtra i czasami sam filtr...bo w większości przypadków dawno nikt tam nie zaglądał.Sam filtr jest mocowany dwoma nakrętkami na śrubach pompy hydraulicznej.
- damian2004
Serdecznie wam dziękuję. Teraz już wiem co i jak i zaraz biorę się do roboty a swoją drogą to tak jak pisał chrapek3011 z pewnością tam bardzo długo nikt nie zaglądał i pora to zmienić.Pozdrawiam*annoy*
Panowie a jeszcze takie małe pytanko odnośnie zwolnicy, w moim ursusie prawa zwolnica była prawdopodobnie wymieniana i tak się zastanawiam czy jak np. ktoś założył tylko jedną od c-360 do c-355 to czy to jakos ze sobą nie koliduje ponieważ czytałem troszeczkę na ten temat i jest podobno róznica między nimi w liczbie zębów na kołach zębatych.Czy da się to jakoś sprawdzić bez rozbierania i liczenia tych zębów? bo trochę mi to nie daje spokoju*dull*.Pozdro.
Panowie a jeszcze takie małe pytanko odnośnie zwolnicy, w moim ursusie prawa zwolnica była prawdopodobnie wymieniana i tak się zastanawiam czy jak np. ktoś założył tylko jedną od c-360 do c-355 to czy to jakos ze sobą nie koliduje ponieważ czytałem troszeczkę na ten temat i jest podobno róznica między nimi w liczbie zębów na kołach zębatych.Czy da się to jakoś sprawdzić bez rozbierania i liczenia tych zębów? bo trochę mi to nie daje spokoju*dull*.Pozdro.
- AndrzejD21
Jeżeli mają inną liczbę zębów, to jedno koło będzie wykonywać więcej obrotów od drugiego.
Wystarczy podnieść ciągnik, tak aby koła były podniesione, włączyć blokadę, zaznaczyć punkt na kole z którego ruszy, wrzucić luz i przekręcić któreś z kół.
Jeżeli zwolnice mają inne przełożenia to jedno koło zatrzyma się w innym punkcie co drugie.
Jeżeli głupoty gadam proszę mnie poprawić.
Mam 60 3p i robiłem zwolnicę, ale wymieniałem tylko korpus, bo oberwało mi śruby.
Wystarczy podnieść ciągnik, tak aby koła były podniesione, włączyć blokadę, zaznaczyć punkt na kole z którego ruszy, wrzucić luz i przekręcić któreś z kół.
Jeżeli zwolnice mają inne przełożenia to jedno koło zatrzyma się w innym punkcie co drugie.
Jeżeli głupoty gadam proszę mnie poprawić.
Mam 60 3p i robiłem zwolnicę, ale wymieniałem tylko korpus, bo oberwało mi śruby.
- damian2004
Ja zgadzam się z tobą tak będę musiał zrobić. Wczoraj na wieczór starałem się znaleźć dane na temat zwolnic i wychodzi na to że c355 i c360 maja takie same tylko c-4011 ma inne ze względu na inna liczbę ząbków. Pozdrawiam.
Ja zgadzam się z tobą tak będę musiał zrobić. Wczoraj na wieczór starałem się znaleźć dane na temat zwolnic i wychodzi na to że c355 i c360 maja takie same tylko c-4011 ma inne ze względu na inna liczbę ząbków. Pozdrawiam.
- AndrzejD21
W ciągnikach c 355, c 360, c360 3p, i chyba 4011 skrzynie biegów są takie same.
Co do zwolnic nie wiem, ale słyszałem że są różne.
Co do zwolnic nie wiem, ale słyszałem że są różne.