Nowy filtr do c-328 szumi
Nowy filtr do c-328 szumi
panowie na tym nowym filtrze strasznie coś szumi w nim pytałem jednego mechanika to powiedział że może mieć za duże ciśnienie i że trzeba ustawić inaczej zawór:?
RE: Nowy filtr do c-328 szumi
Chodzi pewnie o filtr oleju, masz bąka czy wkład wymienny?
Czy sytuacja zmienia się kiedy silnik się zagrzeje?
Czy sytuacja zmienia się kiedy silnik się zagrzeje?
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
wymieniłem na filtr wymienny i wtedy się zaczęło
- chrapek3011
Ciśnienie za duże i zawór brzęczy.
który zawór:?Jak to wyregulować:?
- chrapek3011
Żmudna operacja.Za każdym razem trzeba ściągać miskę olejową.
A teraz, back to reality*tongue*
https://lh3.googleusercontent.com/ep2eI ... 51-h645-no*pray*
Michy nie ma co odkręcać, przy pompie, też nie ma co szukać.
Może są takie przystawki wymiennego filtra z regulacją?, jak nie to kombinować coś w pompie lub przystawce, coś w stylu ala "dławika".
Michy nie ma co odkręcać, przy pompie, też nie ma co szukać.
Może są takie przystawki wymiennego filtra z regulacją?, jak nie to kombinować coś w pompie lub przystawce, coś w stylu ala "dławika".
tak się zastanawiam że lepiej może by było uszczelnić stary filtr bączek i przynajmniej bym zaoszczędził czasu na regulację
- Pawelc-328-
Ziomas, ekspercie i znawco od wszystkiego!ziomas1233 napisał:
A teraz, back to reality:
Michy nie ma co odkręcać, przy pompie nie ma co szukać.
Nie ma zaworu regulującego w przystawce filtra wymiennego...
Link, który zamieściłeś dotyczy ,,Bąka"
Oczywiście, że przy pompie nie ma co szukać regulacji...
Żeby cokolwiek regulować to najpierw trzeba by mieć jakiś zegar (manometr)!
PS. Który to już temat z kolei dotyczący w kółko tego samego?
No tak... to bardzo proste i fachowe podejście do problemu... - udawajmy, że nic się nie stało i problem z głowy!Esiok napisał:
tak się zastanawiam że lepiej może by było uszczelnić stary filtr bączek i przynajmniej bym zaoszczędził czasu na regulację
a czy panowie może być zegar z pompki samochodowej bo taki mam pisze na nim Mpa:?
Może być taki, jak będzie powyżej 0,4 Mpa przy full obrotach nawet na rozgrzanym, to za duże, spróbuj zrobić porting(powiększenie otworów w przystawce), jeżeli zamierzasz coś z tym jeszcze kombinować, w ten sposób zmniejszysz opory przepływu oleju, zwiększając układ objętościowy smarowania i co za tym zmniejszając ciśnienie.
Też sprawę ułatwiło by założenie większego filtra oleju, tylko czy dałoby rade dobrać???
A teraz druga sprawa:
Lepiej usuń te kopiowania, jak poprzednio co ci pocisnąłem, po czym kontakt do "Admina" o usunięcie konta "pawelc-328-" z ręsztą pozostawionych śmieci na forum i na końcu, kontakt do dostawcy od neta, by zablokował w\w na strone "www.retrotraktor.pl" i wtedy będzie GIT*comfort*
Też sprawę ułatwiło by założenie większego filtra oleju, tylko czy dałoby rade dobrać???
A teraz druga sprawa:
Po co ty w ogóle tu się udzielasz i to jeszcze w moim oczywistym kontekście, już zapomniało sie, miałes pisane że "lepiej sie z tb gada jak sie nie odzywasz"Pawelc-328- napisał:ziomas1233 napisał:
A teraz, back to reality:
https://lh3.googleusercontent.com/ep2eI ... 645-nopray
Michy nie ma co odkręcać, przy pompie nie ma co szukać.
Ziomas, ekspercie i znawco od wszystkiego!
Nie ma zaworu regulującego w przystawce filtra wymiennego...
Link, który zamieściłeś dotyczy ,,Bąka"
Oczywiście, że przy pompie nie ma co szukać regulacji...
Żeby cokolwiek regulować to najpierw trzeba by mieć jakiś zegar (manometr)!
PS. Który to już temat z kolei dotyczący w kółko tego samego?
Esiok napisał:
No tak... to bardzo proste i fachowe podejście do problemu... - udawajmy, że nic się nie stało i problem z głowy!
Lepiej usuń te kopiowania, jak poprzednio co ci pocisnąłem, po czym kontakt do "Admina" o usunięcie konta "pawelc-328-" z ręsztą pozostawionych śmieci na forum i na końcu, kontakt do dostawcy od neta, by zablokował w\w na strone "www.retrotraktor.pl" i wtedy będzie GIT*comfort*
-
Ile chcesz za bączka. Wiadomość na PW.
panowie problem rozwiązany okazało się że szum wydobywa się z łożysk prądnicy a wydawało się że z filtra ponieważ to jedno przy drugim,natomiast ciśnienie pokazuje 2,20Mpa niecałe 2,5 trochę mało co:?
- AndrzejD21
Normalnie ciśnienie to na zimnym ok 5Mpa, a na ciepłym 3,5-4Mpa.
Prawdopodobnie panewki siadają, zawsze można zdjąć miskę olejową i zrobić pomiary na panewkach korbowodowych i głównych oraz w miarę możliwości na wale.
Prawdopodobnie panewki siadają, zawsze można zdjąć miskę olejową i zrobić pomiary na panewkach korbowodowych i głównych oraz w miarę możliwości na wale.
za to się nie biorę bo się nie znam więc zostawię jak jest póki co silnik chodzi ładnie
- Pawelc-328-
Doprawdy, zabawny jesteś jak na błazna przestało. Ale radzę Ci -lepiej nie podskakuj!ziomas1233 napisał:
Po co ty w ogóle tu się udzielasz i to jeszcze w moim oczywistym kontekście, już zapomniało sie, miałes pisane że "lepiej sie z tb gada jak sie nie odzywasz"
A co do śmiecenia, to nikt tak jak Ty nie zaśmieca tego forum...
Kombinowanie z jakimś powiększaniem, rozwiercaniem otworów w przystawce...ziomas1233 napisał:
Może być taki, jak będzie powyżej 0,4 Mpa przy full obrotach nawet na rozgrzanym, to za duże, spróbuj zrobić porting(powiększenie otworów w przystawce), jeżeli zamierzasz coś z tym jeszcze kombinować, w ten sposób zmniejszysz opory przepływu oleju, zwiększając układ objętościowy smarowania i co za tym zmniejszając ciśnienie.
szkoda, że jeszcze nie wpadłeś na pomysł rozwiercania kanałów olejowych w bloku!
Zakłada się filtr wymienny i nic z nim nie kombinuje!
A skoro sprawa się wyjaśniła to nie ma sensu dalej ciągnąc tej dyskusji...
coś chyba nie halo z wartościami i jednostkami
,bo 1 MPa=10Bar=10at=10kG/cm2
,bo 1 MPa=10Bar=10at=10kG/cm2
Taa "Roman1313" wartości są takie.
Kolejne:
Dziwne że jeszcze chcesz sie ośmieszać i nie usunąwszy swoim kopiowań\wypoćin, a po drugie primo z dziećmi mi się nie chce użerać.
Ponawiam to co wcześniej napisałem:
"Po co ty w ogóle tu się udzielasz i to jeszcze w moim oczywistym kontekście, już zapomniało sie, miałes pisane że "lepiej sie z tb gada jak sie nie odzywasz"
Lepiej usuń te kopiowania, jak poprzednio co ci pocisnąłem, po czym kontakt do "Admina" o usunięcie konta "pawelc-328-" z ręsztą pozostawionych śmieci na forum i na końcu, kontakt do dostawcy od neta, by zablokował w\w na strone "www.retrotraktor.pl" i wtedy będzie GIT*comfort*"
Teraz właśnie sprawa sie wyjaśnila i nie ma co dalej
Kolejne:
Dziwne że jeszcze chcesz sie ośmieszać i nie usunąwszy swoim kopiowań\wypoćin, a po drugie primo z dziećmi mi się nie chce użerać.
Ponawiam to co wcześniej napisałem:
"Po co ty w ogóle tu się udzielasz i to jeszcze w moim oczywistym kontekście, już zapomniało sie, miałes pisane że "lepiej sie z tb gada jak sie nie odzywasz"
Lepiej usuń te kopiowania, jak poprzednio co ci pocisnąłem, po czym kontakt do "Admina" o usunięcie konta "pawelc-328-" z ręsztą pozostawionych śmieci na forum i na końcu, kontakt do dostawcy od neta, by zablokował w\w na strone "www.retrotraktor.pl" i wtedy będzie GIT*comfort*"
Teraz właśnie sprawa sie wyjaśnila i nie ma co dalej