Zetor 25k pytania.

Forum ciągników naszych południowych sąsiadów
JER2

Zetor 25k pytania.

Post autor: JER2 »

Witam. Od pewnego czasu posiadam zetora 25k i mam kilka pytań.
- Jak przymocować oryginalmą maskę? Jak coś mam chłodnice od c-360
- Dlaczego po podniesieniu podnosnika z podczepionym radłem on odrobinę opadał?
- Czemu podczas pracy na średnich obrotach co jakiś czas jak by przerywa?
- Czy lżejsze koło zamachowe coś zmienia? Ja mam koło zamachowe o wadze 90kg ( tak mówił były właściciel co je zmieniał). Mam też oryginalne 150kg.
Narazie to tyle.
Awatar użytkownika
drandrzej

RE: Zetor 25k pytania.

Post autor: drandrzej »

1) oryginalnie maska mocowana jest do obudowy chłodnicy

2)w układzie podnośnika może już puszczać zawór lub uszczelnienie tłoczyska

3) stawiam na niedostateczną ilość paliwa - brudny filtr na przykłada , brud w zbiorniku itp

4) lżejsze koło pozwala silnikowi szybciej wejść na obroty - ale nie ma jak użyć rozpędzonej masy wirującej przy ruszaniu (przy obrotach silnika rzędu 2000 każdy kilogram daje siłę ), starsze zetorki miały cięższe koła zamachowe , zmniejszano ich masę w miarę produkcji - nie znam minimum - w moich mam jak najcięższe koła
JER2

Do pytania nr.2 a zbyt mała ilość oleju w podnośniku może też być przyczyną?
Awatar użytkownika
drandrzej

jakby było mało oleju to by nie podniósł na wysokość z której zjeżdża . może być zbyt wodnisty olej - lub emulsja gdyby tam się woda nalała .

może mnie tu koledzy zaraz zakraczą ale moim zdaniem zetorkowy podnośnik to podła i kiepska konstrukcja , może jako nówka dawał radę ale po latach ... często ludzie się ratowali podpinając zewnętrzną pompę - ta wewnętrzna nie ma zamiennika obecnie - jak padnie to koszt regeneracji niefajny . suwak - czyli zawór rozdzielający da się zregenerować .do tłoczyska uszczelnienia są dostępne - o ile nie ma uszkodzeń mechanicznych
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Andrzej ma rację - kiepskiej konstrukcji są podnośniki Zetora. Oryginalnie miały też haki, które zaczepiano żeby podczas jazdy zawieszona maszyna nie opadała ;)
Przyczyn może być kilka: rozdzielacz, siłownik, zawór bezpieczeństwa - lub marnej jakości olej. Tam powinien być przekładniowy, a nie wodnisty hydrauliczny.

Maska mocowana jest oczywiście do boków chłodnicy (co też jest moim zdaniem kretyńskim rozwiązaniem, bo w razie co to urywają się mocowania chłodnicy lub lekko wzruszą i chłodnica cieknie), przez co na chłodnicy wisi cały ciężar maski i lamp. Jak masz inną chłodnicę to najlepiej zrobić jakiś stelaż na wzór, jego przykręcić tak jak oryginalną chłodnicę, w środku zamontować chłodnicę nieoryginalną i później przykręcić maskę do stelaża. Problemem jest zazwyczaj otwór na wlew wody.

Jak chodzi i raz na jakiś czas puści dymek - i słychać, że przepuścił jeden cykl - to być może to wina zaworka zwrotnego pompy wtryskowej, który "nie wyrabia" :)

Te lżejsze ważyliśmy to jak pamiętam coś koło 100-105 kg ważą, te ciężkie ok. 150 kg. Ja u siebie wszędzie mam te lżejsze. Z korby nie odpalam poza sporadycznymi przypadkami więc też dobrze idzie, a do jazdy rekreacyjnej jest po prostu nieco lepiej. Chociaż faktem jest że na górkach rozpędzony Zetor z ciężkim kołem lepiej się wspina, albo jak trzeba coś szarpać to ma większą moc. Nie mniej jednak ja miałem na miejscu u siebie lżejsze koła to je pozakładałem. Cięższe mam w razie luzem jakby ktoś potrzebował :)
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
JER2

Możliwe że to wina oleju. Co mnie zdziwiło to to że z podnośnika nie ma wycieków i że śruba rzymska kupiona w skerze nie pasowała w te otwory z tyłu traktora i trza było ją podpiłować boszem. Szczeże to jestem zadowolony z zakupu. Przyznam że zaskoczyło mnie to że tak dobrze poradził se z tym radłem. Wrućmy do podnośnika to on opuszcza tak minimalnie więc może to nic złego.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

No bo oryginalne cięgło centralne ma mniejsze "jabłko" :)

Stąd też trzeba ostrożnie. bo jak będziesz miał luźno zawieszoną maszynę, która będzie na boki mocno uciekała to cięgło może Ci wyłamać ucho w pokrywie podnośnika.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Majo

Post autor: Majo »

Mówisz o opadaniu podnośnika po zmianie położenia dźwigni z "podnoszenia" na "zero"?
JER2

Tak. Podnośnik się podnosi dźwignię ustawiam na 0 i on po jakimś czasie opada odrobinę w dół i tyle.
Awatar użytkownika
Majo

Post autor: Majo »

Jesli opada zaraz po zasterowaniu na 0 tylko minimalnie to tak będzie. Nie jest to niczego wina poprostu konstrukcja rozdzielacza wymusza taki ruch.
JER2

Nosz cholera mnie weźmie. Spuszczam olej ze silnika a tam była woda. Co to może być?
mikotajl

Post autor: mikotajl »

zależy ile tej wody było tam :) bo jeśli więcej wody jak oleju to bardzo możliwe że rozmroziłeś silnik :)
JER2

Wody było około pół litra. Teraz zalałem wode do chłodnicy odpaliłem pochodził se 20min zgasiłem go odkręciłem kurek w misce olejowej i poleciał sam olej bez wody więc nie wiem co się stało. Gdzieś na tym forum czytałem że jak by blok był pęknięty to z kranika leciał by olej a tak nie jest. Nie kopci też na biało ani niebieskawo.
Awatar użytkownika
drandrzej

wiele róznych rzeczy
choćby rurki w ktorych chodzą laski popychaczy - rurki w głowicy - rdzewieją i puszczaja wodę w dół do miski olejowej .

może być i uszkodzony oring wokół tulei , uszczelka pod głowicą , peknieta głowica , pekniety blok gdzieś na płaszczu wodnym ... trzeba popatrzeć i pobadać
JER2

Napisaliśmy w tym samym czasie. Przeczytał pan moją odpowiedź wyżej?
Awatar użytkownika
drandrzej

z kranika leciałby olej jeśli olej do wody sie dostanie , nie musi tak byc - zalezy od uszkodzenia .pracowac i obserwować - mozna odkrecić pokrywe lasek polychaczy i sprawdzić czy tam nic nie kapie na zmnym czy na ciepłym silniku - prostokat nad pompą wtryskową .
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

A stał na dworze?
JER2

W altance a u mnie w stodole. Ta woda to nic a czemu on się tak szybko grzeje?
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Nie chcę Cię martwić, ale woda w oleju + szybkie gotowanie się ciągnika sprowadza mi jedną myśl... pęknięta głowica. Przynajmniej takie przypadki miewałem.
JER2

*no*
ODPOWIEDZ