Zetor 50 Super. Niebieskawy Dym ?
Zetor 50 Super. Niebieskawy Dym ?
Witam serdecznie !
Mój Zetorek dzisiaj po orce zaczął kopcić na niebiesko..
Nie była to ciężka orka gdyż wcześniej było robione to na raty..
Pod koniec prac zaczął kopcić na niebiesko/szaro.
Obroty jak i dźwięk silnika ten sam lecz zaczął kopcić..
Co to może być.. ?*no*:?
Mój Zetorek dzisiaj po orce zaczął kopcić na niebiesko..
Nie była to ciężka orka gdyż wcześniej było robione to na raty..
Pod koniec prac zaczął kopcić na niebiesko/szaro.
Obroty jak i dźwięk silnika ten sam lecz zaczął kopcić..
Co to może być.. ?*no*:?
RE: Zetor 50 Super. Niebieskawy Dym ?
Możliwe że uszczelka pod głowicą. To tak najszybciej i może najprawdopodobniej
Przyczyn może być wiele, pierścienie, prowadnice, uszczelka - ale jak tak nagle się to stało to stawiałbym na uszczelkę lub ewentualnie pierścień
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Pierścień... Ale który...
U mnie jak padł zgarniający to ni puszczał niebieskiego dymka, ale walił całymi chmurami i po chwili pracy zarzygało kolektor olejem.
Stawiałbym na coś mniej drastycznego
typu uszczelka
U mnie jak padł zgarniający to ni puszczał niebieskiego dymka, ale walił całymi chmurami i po chwili pracy zarzygało kolektor olejem.
Stawiałbym na coś mniej drastycznego

No miałem na myśli zgarniający
Kopci na niebiesko może mieć różne oblicza 

Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Okazało się tak jak kiedyś pękło bądz przestawił się wałek napędu pompy paliwa i sprzęgiełko. Ruszając kluczem jest duzy luz i to powoduje raczej ten problem gdyż kiedyś to miałem.. Panowie wiecie może
czy ktoś z forum sprzedaje części ? Bądź gdzie zdobyć to cudo ?
czy ktoś z forum sprzedaje części ? Bądź gdzie zdobyć to cudo ?
Pompy hydraulicznej? Co ona ma do silnika i jego dymienia?
Mój bład chodzi o SPRZĘGŁO POMPY WTRYSKOWEJ które jest pekniete i tworzy luzy..Majo napisał/a:
Pompy hydraulicznej? Co ona ma do silnika i jego dymienia?
http://agripartner.pl/environment/cache ... e60ce0.jpg
To raczej nie będzie wina tego sprzęgła. Owszem jeśli ma luzy należy go wymienić, ale luzy te powodują przesunięcie kąta wtrysku, a ten nie objawia się niebieskim dymem.
Niebieski dym jest objawem spalania oleju więc musi on się jakoś dostawać do komory spalania. A najprostszą drogą może być uszczelka pod głowicą, później pierścienie itd...
Niebieski dym jest objawem spalania oleju więc musi on się jakoś dostawać do komory spalania. A najprostszą drogą może być uszczelka pod głowicą, później pierścienie itd...
Chyba, że on Ci zaczął dymić bardziej na biało - to się zgodzę - za wczesny wtrysk wtedy.
Dokładnie. Sprawdź jeszcze raz na różnych tłach np. na drzewach, na niebie, na domu...